OnePlus Nord Buds 2 review: rasechte budgettoppers
De earbuds zijn quasi identiek aan hun voorgangers. Het enige merkbare verschil is dat de zilveren touchknoppen van de buds bij de Nord Buds 2 wat dieper liggen. Het is een kleine designtweak die alleen voor een meer ‘afgebakend’ gevoel zorgt als je met je vingers naar de knop zoekt. Wel helemaal herontworpen is de case. Op één mm na is die even groot, maar het dekseltje is wel afgerond. Ons witte exemplaar had een zilveren klepje, waardoor de case iets gesofisticeerder voor de dag komt. De witte body van de case heeft (net als de zwarte variant) een spikkel in de afwerking van de lak en dat ziet er net wat anders uit dan we gewoon zijn. Volgens OnePlus is het geïnspireerd door ‘kosmische elementen’ en dat kunnen we wel smaken. Het merk belooft 5 uur luistertijd na tien minuten opladen in de case en dat komt zeker in de buurt. Een volledig opgeladen opbergdoosje is zelfs goed voor 36 uur luistertijd. Zonder bijladen in de case kwamen we in de buurt van de beloofde 5 en 7 uur afspeeltijd, met noise-canceling in- en uitgeschakeld.
De Nord Buds 2 werken uiteraard nog het best van al binnen het OnePlus-ecosysteem. De communicatie met Oxygen OS verloopt vlekkeloos en als je de case in pairing-modus zet, verschijnt er op je smartphone meteen een pop-up om de oortjes te connecteren. De earbuds pairen met een iPhone bleek via de HeyMelody-app vreemd genoeg niet te lukken, al kan het natuurlijk om een geïsoleerd geval gaan. We moesten daarvoor terugvallen op het vertrouwde bluetooth-menu. Verder maakt de IP55-rating de oortjes spatwaterbestendig en dus perfect te gebruiken tijdens het sporten of op het strand. En dan moeten we nog vermelden dat de OnePlus Nord Buds 2 met hun 69 euro (20 euro meer dan hun voorgangers) heel scherp geprijsd staan. De hamvraag is dus: welke geluidskwaliteit kan je voor dat geld verwachten?
Actieve ruisonderdrukking
Uiteraard heb je niet zoveel aan oortjes die er gewoon goed uitzien. Hoewel er uitwendig weinig veranderd lijkt, is dat aan de binnenkant gelukkig wel het geval. En dan komen we meteen uit bij de belangrijkste toevoeging: die van ruisonderdrukking. Het zou oneerlijk zijn om die te gaan vergelijken met de straffe noise-cancelling van over-ear-hoofdtelefoons, maar het verschil met de vorige OnePlus Nord Buds is immens, want daar ontbrak de feature volledig. Je gaat jezelf tijdens een werkdag nog wel op je toetsenbord horen tikken, maar in de fitness zal je muziek niet meer overstemd worden door wat er daar door de speakers knalt. De ruisonderdrukking is niet krachtig genoeg om je echt onder te dompelen in je audio, maar zet wel een degelijke demper op stoorzenders van buitenaf.
Bass+ & audiokwaliteit
De tweede belangrijke toevoeging is die van Bass+. Door een fysieke aanpassing in de oortjes heeft OnePlus naar eigen zeggen een nieuwe holte kunnen creëren in elke bud, die stevigere bassen kan ondersteunen. Toch mogen we ervan uitgaan dat het de nieuwe 12.4-mm-drivers zijn die ons aangenaam hebben weten te verrassen met lage tonen die veel, maar dan ook veel beter doorklinken dan bij de eerste Nord Buds van vorig jaar. Volgens OnePlus laten de drivers een betere luchtstroom toe en zorg een laagje titanium in het vibrerende diafragma voor een steviger geluid. Dat wordt softwarematig ondersteund door een nieuw algoritme dat OnePlus BassWave noemt en Dolby Atmos-ondersteuning toelaat. Hoewel we de oortjes natuurlijk moeilijk kunnen gaan openbreken, blijken de beloofde verbeteringen alvast wel uit onze tests. We hebben het nagevraagd, maar blijkbaar gaat het niet om drivers die van bij de duurdere Pro-modellen zijn doorgeschoven.
Veel fabrikanten maken graag indruk met goede bastonen, die als het ware de fijne details verstommen. Dat is hier niet het geval en dat verraste ons echt wel. Zowel gitaren, stemmen als andere beats komen helder door. Hoewel je geen haarfijne details zal horen zoals bij duurdere headsets, verdwijnt er niets naar de achtergrond. In dit prijssegment lijkt dat bijna te goed om waar te zijn, maar blijkbaar kan het wel. Een uitgebreide equalizer vind je terug in de HeyMelody-app, die naast OPPO-producten ook de OnePlus Nord Buds 2 ondersteunt. Zo kan je de wat vlakkere middentonen nog meer op smaak brengen en het resultaat mag gerust indrukwekkend genoemd worden. En dat zeggen we met de aankoopprijs in het achterhoofd en het besef dat andere goedkope oortjes helemaal niet zo mooi klinken.
OnePlus Nord Buds 2: het verdict
Zo nu en dan gebeurt het dat een reviewproduct ons zodanig weet te verrassen dat we in de haren zitten krabben, op zoek naar minpunten. Zeker wanneer het om audio gaat kan je geen appelen met peren gaan vergelijken. Wie op zoek is naar een goede set oortjes, maar er geen honderden euro’s voor wil neertellen, zouden we de OnePlus Nord Buds 2 blindelings aanraden. Door hun toegankelijke prijs kunnen ze onmogelijk teleurstellen.