XGIMI Horizon Pro review: kijk je favoriete film met beamer-bijgeluiden

XGIMI Horizon Pro
Voordelen
Premium ontwerp
Prima contrast (beeld)
Helderheid overtreft verwachtingen
Nadelen
Ventilator is ontzettend luid
Officiële Netflix-ondersteuning ontbreekt
Afstandsbediening is te minimalistisch
Aanbevolen prijs: €1.849
Waar te koop?

XGIMI Horizon Pro Videoprojecteur 4K, Videoprojecteur WiFi Bluetooth, 2200 lumens ANSI, Android TV, Rétroprojecteur Home Cinéma Compatible iOS, Android Téléphone pour Films, PS4/5

Last Amazon price update was: 21 december 2024 16:58 16:58
Totaalscore 6
Wat als je geen televisie maar een beamer in je woonkamer neerzet om films en series te bingen? We gingen de uitdaging aan met de XGIMI Horizon Pro.

Televisies kan je eigenlijk wel onmisbaar noemen in de hedendaagse woonkamers. Het ‘zwarte vlak’ dat het overgrote deel van de dag op zwart staat, hoort er nu eenmaal bij. Echt mooi is het ook niet bepaald, daar kunnen we het wel over eens zijn. Een zwart vlak staat niet erg elegant in een moderne, simplistische woonkamer. Het is daarom dat Samsung de Serif en The Frame-televisies introduceerde.

Het idee dat er een tv staat (of hangt) kan het Koreaanse merk niet vermijden, maar door de tv over te laten komen als een kunstwerk, gaat die gedachte wel meer uit je hoofd. Wil je de televisie het liefst helemaal verbannen uit de woonkamer én toch ’s avonds je favoriete films en series op groot beeld bewonderen? Een beamer als de XGIMI Horizon Pro zou je daarbij kunnen helpen. Of dit ook dé beamer is die wij zouden aanraden, lees je in deze review.

Specificaties

Voor we je alles gaan vertellen over de Horizon Pro-beamer, eerst een oplijsting van alle belangrijke specificaties.

  • Helderheid: 2.200 ANSI Lumen
  • Beeldtechniek: DLP (Digital Light Processing)
  • Beeldresolutie: 3.840 x 2.160 (4K, UHD)
  • Beeldformaat: 40” tot 200”
  • Levensduur lamp: 30.000 uur (fabrieksopgave)
  • Smart TV: ja, Android TV, inclusief Chromecast/Airscreen-support

Voelt meteen goed

Toen we de beamer voor het eerst uit de doos haalden viel meteen de kwaliteit van de gebruikte materialen op. XGIMI gebruikt een combinatie van geborsteld metaal en kwalitatief aanvoelende plastics. Door de perforaties valt de Horizon Pro wel wat meer op in de living dan wellicht gewenst. Tegelijk bevalt dat ons wel meer dan de kantoorbeamers die je van merken als Acer, BenQ en Epson kan kopen.

XGIMI Horizon Pro ontwerp

Met een gewicht van 3 kg is de beamer bovendien vrij gemakkelijk te verplaatsen. Moet hij toch uit het zicht verdwijnen, dan ontkoppel je de aangesloten kabels en plaats je hem in de kast. Wat de aansluitingen betreft zijn we (in vergelijking met concurrenten) ook positief verrast. Achterop vind je twee HDMI-poorten (met eARC), twee usb-poorten, een optische audio-aansluiting, ethernet-poort en een 3.5-mm-aansluiting voor audio. Ruim voldoende mogelijkheden om externe apparatuur aan te sluiten, dus.

Als het eenmaal tijd is om de aangesloten apparatuur te bedienen, loop je echter tegen het eerste pijnpunt van deze beamer aan: een knop om te switchen tussen aangesloten HDMI-apparaten staat niet op de afstandsbediening. We missen ook knoppen om sneller streamingsdiensten of de instellingen te openen. Simplisme stond voorop bij het designproces van XGIMI’s Horizon Pro, en daar zijn ze bij de afstandsbediening iets te ver mee doorgeschoten.

Makkelijk in te stellen

Over het instellen van de Horizon Pro hebben we niets te klagen. XGIMI gebruikt Android TV en het is dan ook via het set-upproces van het besturingssysteem dat je de beamer instelt. Nadat alle algemene stappen zijn doorlopen, haalt de beamer direct de opties voor keystone-correctie en autofocus te boven.

Als gebruiker hoef je hier niet in te springen: in de set-upprocedure worden deze stappen namelijk automatisch uitgevoerd. In ons geval was de keystone niet helemaal correct ingesteld – dat had meer te maken met de plaatsing van de beamer dan de beamer zelf. Tijdens de set-up kan je de keystone gelukkig handmatig aanpassen; een extreem eenvoudig proces waarbij je met de afstandsbediening een viertal rondjes op de juiste plek moet plaatsen.

Prima beeldkwaliteit

Na het instellen viel ons meteen de helderheid van de beamer op. Zelfs in vol zonlicht was het beeld goed afleesbaar. De Horizon Pro draait zijn arm bovendien niet om voor het afspelen van een film of serie: beelden zijn haarscherp en de kleuren verrassend warm en levendig. We zijn ook zeer te spreken over het contrast, waarbij schaduwen/zwarte elementen in video’s ook écht donker ogen.

Beeldformaten XGIMI Horizon Pro

Scènes met veel lichte elementen zijn daarop wel een uitzondering. Details in de schaduw (of details in het algemeen) willen dan wel eens vervagen. De algehele kijkervaring voor een beamer op dit prijspunt zouden we alsnog als voldoende omschrijven.

Zet een hoofdtelefoon op

Bij ons viel de bioscoopervaring uiteen in een tweetal aspecten. Die begint bij het geluid dat de beamer de woonkamer in smijt. Nee, niet de speakers, maar de ventilator. Die maakt zoveel herrie dat je hem zelfs boven het volume van de geïntegreerde speakers hoort uitkomen. Na verloop van tijd konden wij het geluid uit ons hoofd zetten; toch is het iets dat eigenlijk niet thuishoort in dit prijssegment.

Dat geldt eveneens voor het ontbreken van Netflix-support. Je kan dus niet via Android TV de Netflix-app gebruiken (of Netflix naar de Horizon Pro casten met Chromecast). Er is wel een omweg via de DesktopManager-app in de Play Store, maar wie er exact achter die app zit en hoe betrouwbaar de Netflix-installatie is, durven we niet te zeggen. We sluiten daarom liever een laptop aan om films en series via Netflix te streamen.

Uitgelicht artikel Nura NuraTrue Pro Nura NuraTrue Pro review: geluid zo uniek als jijzelf

Geluid voor die series kan je gerust afspelen over de speakers. Die zijn prima voor gebruik in een kleinere ruimte. Eenmaal het volume boven de 30-40 procent moet, raakt het geluid wel vervormd en sluit je beter een speaker aan via HDMI of bluetooth.

Eindoordeel

XGIMI beconcurreert met een stevig aanbod BenQ, Optoma, Samsung en zelfs LG. Daarvoor levert het een beamer af met enkele schoonheidsfoutjes, zoals een ventilator die veel lawaai maakt, ontbrekende Netflix-ondersteuning en de te minimalistische afstandsbediening. Het beeld mag ons dan wel bekoren: dat is net te weinig om de concurrentie voor te blijven. Wil je echte luxe, dan vind je die zelfs voor enkele honderden euro’s meer bij de The Premiere-beamers van Samsung (zoals de LSP7T).

ontspanningReviewsXGIMI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken