Dreamebot L10s Ultra review: frisse wind voor robotstofzuigers
Het is dan ook weinig verrassend dat de taak van stofzuigen en dweilen maar al te graag wordt afgegeven aan smarthome-apparatuur. Sinds enkele jaren zijn er dan ook robotstofzuigers van heel wat merken en in verschillende prijsklassen te krijgen. Mijn eerdere ervaringen met die apparaten waren niet bijzonder mals. Stofzuigen deden ze vaak net iets té goed en niet goed genoeg tegelijkertijd: al het stof was wel weg, maar geen enkel kabeltje bleef liggen, het tapijt werd geregeld opgegeten… Bovendien moet je de robot zelf nog wel achterna gaan met een stofzuiger, zodat jij je kan ontfermen over alle hoekjes en kieren waar de robotica niet tot doordringt.
Aanvankelijk had ik dan ook niet veel vertrouwen in de capaciteiten van de Dreame Ultrabot L10s Ultra. Na een vijftal weken met de robotstofzuiger met AI-integraties, een zelflegend basisstation en dweilfunctie heb ik echter een frisse kijk op die robotstofzuigers – haast zo fris als mijn appartement er nu bijligt. Niet dat de Ultrabot L10s Ultra de perfecte robotstofzuiger is. Volgens mij duurt het nog wel even voor we daar aanbelanden. Tot die tijd is deze Ultrabot van Dreame zeker en vast een waardig alternatief.
Poetsprestaties
Stofzuigen
De grote vraag bij robotstofzuigers is of ze hun werk überhaupt doen. Er zijn namelijk heel wat (goedkopere) robotstofzuigers op de markt die vooral rondrijden en lawaai maken, maar niet echt zuigen. Dat is bij de Ultrabot L10s Ultra gelukkig niet het geval. Waar onze robot is langsgereden, laat hij doorgaans een spoor van net- en opgeruimdheid achter. Voor de zuigkracht heb je keuze uit vier niveaus: stil, standaard, krachtig en turbo. Die termen en bijbehorende icoontjes zijn indicatief voor het volume dat de stofzuiger produceert en geven vrij goed aan waar je mee te maken krijgt. Over het algemeen is de stofzuiger vrij stil wanneer hij op pad is. Wanneer hij zich leegt in het basisstation is het echter een ander paar mouwen – laat ons zeggen dat de luchthaven waar ik vlakbij woon eigenlijk maar klein bier is tegen het geluid dat het basisstation soms kan maken. Gelukkig kan je instellen dat de robot op bepaalde uren niet aan zelfleging doet.
Ook op moeilijkere oppervlakken, zoals tapijten, weet de Dreamebot meestal zijn mannetje wel te staan. Heb je vooral kostbare tapijten in huis, waar je liever geen robot over laat rijden? Dan kan je de robot zo instellen dat hij tapijten volledig vermijdt. Anders kan je ook aangeven dat de turbostand ingeschakeld mag worden wanneer de robot over een tapijt rijdt, of net niet.
Dweilen
Daar is echter maar de helft mee gezegd: behalve aan stofzuigen, doet de Dreambot L10s Ultra ook nog eens aan dweilen. Daarbij kan je zelf kiezen hoe netjes je het houdt: de robot reinigt bij aanvang en na afloop van poetstaken zijn eigen dweilpads in het witte basisstation. In de bijbehorende Dreame-app zijn instellingen te vinden voor hoe vaak en na welke oppervlakte, de robot die dweilpads tussendoor moet reinigen. Zo kan je ervoor zorgen dat de robot niet de hele verdieping met een vuile dweil besmeurt. Na afloop droogt de robot de dweilpads ook, zodat je niet met die vervelende geur van stilstaand water in huis zit.
Het dweilen zelf gebeurt absoluut naar behoren – en wordt ook volledig stopgezet zodra je robot zich op een tapijt begeeft. Verwacht echter geen wonderen: echt hard drukt de poetsrobot niet op zijn dweilpads. Schrobben en schuren om hardnekkige vuil- en kleefplekken te verwijderen dien je dus nog wel zelf te doen.
Kabels, uitwerpselen en sokken
In al zijn poetstaken wordt de Dreamebot L10s Ultra bijgestaan door een AI-systeem. Dat systeem moet vooral het oud zeer van verstrikte stofzuigers, doorgeknipte schoenveters en verdwenen sokken de wereld uit helpen. Dat werkt door een camera in de robot, die herkent wat er precies in beeld verschijnt. Vooral mensen met huisdieren hebben iets te vieren bij zo’n functie, aangezien de robot uitwerpselen herkent en ze vermijdt als de pest. Met andere woorden: een bruin spoor zou deze robotstofzuiger niet mogen achterlaten.
Niet dat we die functie zelf getest hebben. Hier zijn namelijk geen huisdieren (of andere beesten) in huis. Wel hebben we uitgebreid kennis kunnen maken met het detectiesysteem voor schoenen, kabels en andere gevaren. Daar is de uitkomst eerder wisselvallig. Schoenen herkende de robot steevast, maar voor kabels en bijvoorbeeld sokken werd het al wat moeilijker. De robot durft zich al eens vastzuigen in een rondslingerende sok omdat het AI-systeem er geen graten in ziet. De Dreamebot L10s Ultra lijkt het bovendien op opladers gemunt te hebben. Laat je ergens een kabeltje slingeren? Dan is de kans groot dat je het erna terugvindt in je robotstofzuiger. Stekkerdozen en verlengkabels laat de robot steevast links liggen. Ligt er een kabel over de vloer van bijvoorbeeld een ventilator? Reken dan maar dat de Dreamebot erover rijdt en daarbij eventueel zijn dweilpads lostrekt. Hoewel de robot een groot aantal hindernissen wel weet te vermijden, is het nog steeds best om ervoor te zorgen dat je huis robotstofzuigervriendelijk is voor je er een laat rondrijden.
Onderhoud
Dat gezegd hebbende: de Dreamebot L10s Ultra maakt het je wel makkelijk om alles te ontwarren. Om de hoofdborstel te verwijderen hoef je de robot maar op zijn rug te kantelen en twee klemmetjes samen nijpen. Daarna kan je de borstel volledig uit de robot halen, waardoor het eigenlijk niet meer nodig is om knopen te ontwarren.
Voor de rest heb je eigenlijk weinig werk met de Dreamebot L10s Ultra. Af en toe dien je de robot een beetje af te stoffen en de stoftank handmatig te legen. Zo zorg je ervoor dat er geen grote stukken in de stofzuiger achterblijven. Af en toe maak je het basisstation schoon en vervang je daarin de stofzuigerzak. Meestal zal je taak echter beperkt blijven tot het vullen en legen van de watertanks in het basisstation. Over het algemeen is het onderhoud van de Dreamebot dan ook erg gebruiksvriendelijk en weinig tijdrovend – ideaal voor een apparaat dat je vooral tijd moet besparen.
Applicatie
Naast het basisstation is de applicatie een tweede thuis voor de robotstofzuiger. In deze app bepaal je namelijk zelf hoe er gereinigd moet worden. Wil je enkel stofzuigen of dweilen, of ga je meteen voor de combinatie? Laat je de robot een enkele keer rondrijden, of maak je er een dubbele poetsbeurt van? Wil je een digitale muur zetten, waar de robot niets langs kan? Of misschien wil je wel een no-go-zone afbakenen. Voor al die zaken heb je de app nodig. Wie een Dreamebot L10s Ultra in huis haalt, kan echter kiezen welke app je daarvoor gebruikt. Hier werd uitsluitend gebruik gemaakt van de app ‘Dreamehome’, ontwikkeld door de makers van de stofzuiger. Wie wil kan ook de Mi Home-app van Xiaomi gebruiken om de robotstofzuiger van instructies te voorzien.
Poetstaken voorprogrammeren
Dreamehome functioneert grotendeels zoals je dat zou verwachten, al zitten er een aantal eigenaardigheden in de app. Vanuit het thuisscherm kan je meteen de robot laten stofzuigen en dweilen. Je kan ervoor kiezen om een volledige verdieping, bepaalde kamers en zelfs bepaalde zones te laten poetsen. Is het te veel werk om dat elke keer helemaal in te stellen? Dan kan je ook ‘geplande schoonmaakoperaties’ instellen. Hierbij kan je per kamer de reinigingsvoorkeuren instellen. De keuken nat gedweild en de woonkamer aan de drogere kant? Je hoeft het maar in te stellen. Het enige wat je niet per kamer kan wijzigen, dat zijn de instellingen voor tapijtreiniging: die blijven over heel de oppervlakte hetzelfde, tot je ze handmatig weer aanpast.
Een eigenaardigheid waar ik maar met moeite omheen kan, is de onmogelijkheid om spaties toe te voegen in de namen van kamers. Het sterke is dat de applicatie een aantal voorbeeldnamen voorstelt waarin wél spaties verwerkt zijn. Een tweede eigenaardigheid heeft te maken met het openen van die app. Op de achtergrond doet Dreamehome niet bijster veel. Wil je zien waar je robotstofzuiger mee bezig is? Dan dien je eerst de app volledig te sluiten en weer te openen. Pas dan laat de app de poetsactiviteit (in real-time) zien.
Poetsrobot, maar ook leuk speelgoed
Desalniettemin is het moeilijk om niet tevreden zijn met de applicatie van Dreame. Een functie als de camera, waar je via een beveiligde stream op afstand mee kan meekijken is best indrukwekkend. Ook binnenshuis kan je veel plezier beleven aan de robot en de app. Vooral de afstandsbediening-functie is bijzonder leuk om mee te spelen en maakt van stofzuigen een leuk rondje RC-auto rijden. Je zou haast een tweede exemplaar in huis nemen om races mee te organiseren.
Conclusie
Mijn appartement werd proper gemaakt terwijl ik deze review aan het schrijven was. Een enkele keer ben ik moeten rechtstaan omdat de robot weer eens een sok aan het opsmikkelen was – gelukkig stopt de robot wanneer hij onraad ruikt en was de sok er snel weer uit. Het AI-systeem van deze Dreamebot L10s Ultra lijkt dan ook nog niet helemaal op punt te staan. Eenmaal alle sokken en kabels uit de weg zijn, kan je de robot wel gewoon de vrije loop laten. Af en toe zal je zelf nog wel wat poetswerk hebben, maar de robot doet zijn werk wel gewoon op een meer dan degelijke manier. Dat je verder niet echt aandacht aan het apparaat hoeft te besteden is zeer mooi meegenomen – en bewijst vooral dat de Dreamebot L10s Ultra, ondanks een haperend AI-systeem, wel goed is in wat ‘ie moet doen.