Reviews

DJI Mini 3 review: hoogvlieger voor beginners

DJI Mini 3
© DJI
Voordelen
De ideale drone voor beginners
Eenvoudige en intuïtieve besturing
Knappe en stabiele 4K-beelden
Nadelen
Twee extra batterijen zijn geen overbodige luxe
Geen crashdetectie
Aanbevolen prijs: €469 euro, €818 euro voor de Fly More Combo (controller met scherm, 2 extra batterijen, Charging Hub, schoudertas, ...)
Waar te koop?

DJI Mini 3 - Fly More Combo - Including DJI RC-N1 Remote Controller

Totaalscore 9
Op de DJI Mini 2 SE en oudere modellen na, is de DJI Mini 3 het goedkoopste en dus meest toegankelijke model van het merk. Is dit de ideale beginnersdrone? Wij kozen het luchtruim.

Wie er niets van afweet zou de DJI Mini 3 kunnen afdoen als kinderspeelgoed. Het zou een grove belediging zijn, want de DJI Mini 3 is overduidelijk familie van zijn duurdere broers. Hij ziet er dan ook bijna identiek uit aan de DJI Mini 3 Pro, met het enige visuele verschil dat de sensoren voor crashdetectie ontbreken. De DJI Mini 3 heeft zoals alle andere Mini-modellen hetzelfde lichte, maar tegelijk robuuste, kunststoffen chassis waarbij de twee voorste poten van onderuit naar voor openklappen, terwijl de achterste, wat kortere propellerarmen zijdelings uitvouwen. Dicht geplooid meet de DJI Mini 3 148 x 90 x 62 mm, waarmee hij dus net in je handpalm past. Open geplooid wordt dat 251 x 362 x 72 mm. Dat hij net als alle Mini-modellen 249 gram weegt, is geen toeval. Onder de Europese regelgeving voor drones mag je dan zonder brevet vliegen, zolang je de in bikini zonnende buurvrouw maar niet lastigvalt, tenminste.

© DJI

Vliegen met de DJI Mini 3

DJI heeft een uitstekende reputatie als het aankomt op gebruiksgemak en de Mini 3 lost die verwachtingen helemaal in. De set-up is doodeenvoudig. De controller met display laat je toe om optioneel een account te registreren en met je wifi te verbinden om automatisch te updaten. Eens dat gebeurd is, volstaat het om het take-off-icoontje links in de rand aan te tikken en vervolgens het lift-offsymbool dat centraal in beeld verschijnt even ingedrukt te houden en de drone zal op ooghoogte opstijgen, ter plekke blijven hangen en die gps-locatie als startpunt registreren. De drone zal naar die positie terugkeren (RTH of Return to Home) wanneer je hem op automatische piloot doet landen, de verbinding met de controller zou wegvallen of wanneer de batterij dreigt leeg te lopen. Handig, want de kans dat de drone ‘verloren’ raakt of buiten je bereik crasht is dankzij de gps-oriëntatie miniem.

Via een handige schuifknop op de controller kan je switchen tussen drie vliegmodi: Cine, Normal en Sport, waarbij Cine geschikt is voor rustige videoshots en Sport voor wat speelser vliegen tot snelheden van 38 km/u. Maar als je niet zoveel vliegervaring op de teller hebt, is Normal de gulden middenweg. Ook wanneer de wind voelbaar aanwezig is, houdt de drone zich mooi stabiel en de vermelde windresistentie van 10,7 meter per seconde lijkt niet overdreven. In een stevigere bries vliegen is wel niet meer veilig met dit basismodel. Wat we bij de DJI Mini 3 missen is obstakeldetectie of crashbeveiliging. Het helpt ongetwijfeld met het drukken van de adviesprijs van de instapdrone en zo kan DJI ook het verschil maken met de meer gesofisticeerde Mini 3 Pro.

Eén batterij is wat karig

Opvallend is dat de DJI Mini 3 een iets langere vliegtijd toelaat dan de Mini 3 Pro, die nochtans dezelfde Intelligent Flight Battery van 2.453 mAh gebruikt. Volgens de dronebouwer zou je met de Mini 3 tot 38 minuten lang kunnen vliegen op één batterijlading. Dat is wel iets te ruim geschat, merkten we in de praktijk. Rekening houdend met het automatisch Return to Home-functie (wanneer de batterijlading naar 25 procent is gezakt), kwamen we telkens op ongeveer 20 minuten uit. Je kan uiteraard extra Intelligent Flight Batteries kopen, maar aangezien je daar 69 euro per stuk voor betaalt (en nog eens 45 zou betalen voor de Two-Way Charging Hub), is het nog het voordeligst om voor de Fly More Combo te gaan, zoals wij die getest hebben. Dan heb je voor een meerprijs van 180 euro twee extra batterijen, de oplaadhub en een mooie, stevige draagtas voor de drone en zijn accessoires. Om ten volle van de drone te kunnen genieten, zijn die twee extra batterijen eigenlijk gewoon een must.

dji mini 3
© DJI

Ook een belangrijke optie bij de aankoop is de controller. Er is namelijk een versie met en zonder display. De meest basic controller is de schermloze DJI RC-N1. Die raden we eigenlijk niet aan. Je bent dan helemaal aangewezen op je eigen zicht en dat kan tot ongemakkelijke situaties leiden wanneer de drone vrij hoog hangt of je zicht geblokkeerd wordt door een gebouw of boom. In dat geval wil je kunnen terugvallen op het display om mee te kijken met de drone. Bovendien heb je zo veel meer controle over de beelden die je schiet en de kadrering van foto’s of camerabewegingen (pans, tilts of zooms) tijdens het filmen. Het touchscreen heeft een aangename diagonaal van 5,5 inch en de helderheid van 700 nits volstaat wel om bij zonnig weer mee te kijken door de camera van de drone, al had de helderheid nog iets hoger gemogen.

Foto’s en video

De camera, tot slot, is en 1/1.3-inchsensor met een resolutie van 12 MP. Die hangt op een gimbalachtig systeem dat bijzonder goed werkt en beelden zonder schokken garandeert. Je kan de camera via één druk op de knop 90 graden laten kantelen, voor een zicht recht vooruit of een opname loodrecht naar beneden. Via scrolwieltjes op de hoeken van de controller kan je precies kantelen en inzoomen. De brandpuntsafstand bedraagt 24 mm, met een diafragma van f/1.7 en een focusbereik van 1 m tot in het ‘oneindige’. Naast gewone foto’s zijn er uiteraard de vertrouwde opties voor een 180-gradenbeeld, breedhoekfoto’s en ondersteuning voor HDR. De camera en sensor zijn groter dan die van de Mini 2 en dat merk je. Bij fel zonlicht of bewolkt weer: 4K-beelden zien er altijd fris en scherp uit, dankzij het ISO-bereik van 100-3200. Filmen kan in 4K aan 30 fps, 2.7K of Full HD in 60 fps. Neem je genoegen met 30 fps, dan is er ondersteuning voor HDR. Voor een drone in deze prijsklasse mag gezegd dat de Mini 3 uitzonderlijk knappe beelden maakt.

© DJI

Eindoordeel

Denk je aan je eerste drone? Dan is de DJI Mini 3 eigenlijk gewoon de perfecte kandidaat. Hij is budget- én gebruiksvriendelijk en maakt beelden die zomaar door duurdere drones gemaakt zouden kunnen zijn. Het enige nadeel is dat je wel tegen de beperkingen van dit instapmodel aanloopt eens je de smaak te pakken hebt, zoals de weggelaten crashdetectie. Maar, laat dat je vooral niet tegenhouden als je altijd al hebt zitten twijfelen om eindelijk eens een drone te kopen. De DJI Mini 3 kan je dan onmogelijk teleurstellen.

djidroneontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken