Reviews

Sony Xperia 1 V review: voor entertainmentliefhebbers en fotografen

Beeld: Sony
Voordelen
Prachtig 4K-scherm
Sluiterknop voor fotografie
Hoofdtelefoonaansluiting
Uitgebreide fotografiefunctionaliteit
Nadelen
Wordt al snel warm
Vingerafdruksensor aan de zijkant
Aanbevolen prijs: €1399
Waar te koop?

Sony Xperia 1 V 256GB Zwart 5G

Totaalscore 9
De Sony Xperia 1 V is een aantrekkelijke telefoon die laat zien dat Sony ervaring heeft in verschillende sectoren, van entertainment tot audio en fotografie.

De Sony Xperia 1 V heeft dezelfde ontwerpstijl als alle voorgaande Sony Xperia’s. De smartphone heeft platte randen met een lichte curve naar de voor- en achterkant. De telefoon is bovendien vrij langwerpig. Net zoals zijn voorgangers valt de Xperia 1 V dus op met zijn 71mm breed en 8,3mm dik.

Beeld: Sony



Hoewel het ontwerp al meerdere jaren hetzelfde is, zien we dit jaar wel een nieuwe textuur aan de zij- en achterkant. Achteraan vind je een reliëfpatroon waardoor de telefoon veel minder aanvoelt als glas. Het aluminium middenframe heeft ook een reeks reliëflijnen. Beide wijzigingen zijn welkom, want de telefoon schuift zo minder snel uit je handen dan zijn voorgangers en het ziet er ook gewoon elegant uit.  

De Xperia 1 V heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, vandaag de dag een zeldzaamheid in high-end telefoons, maar welkom bij de audiofiele doelgroep die Sony wil aanspreken (liefst terwijl ze een Sony-hoofdtelefoon dragen natuurlijk).  

De vingerafdrukscanner bevindt zich door het dunne ontwerp nog steeds aan de zijkant. Deze was nooit echt praktisch of heel nauwkeurig en geraakt steeds meer outdated. Het is dan ook de grootste reden waarom we graag een redesign zouden zien van de Xperia 1 line-up.

De bouwkwaliteit is verder uitstekend. De telefoon heeft Gorilla Glass aan de voor- en achterkant, is IP68-waterbestendig en voorzien van een SIM-lade die makkelijk, zonder tooltje, te verwijderen is. MicroSD is ook voorzien en dat is zeer welkom. Je kan dus gerust opteren voor het model met 256 GB. Fotografen kunnen zo ook makkelijk hun foto’s naar de computer overzetten.

OLED-display

De Sony Xperia 1 V heeft een 6,5-inch OLED-scherm dat net zoals de voorbije jaren een 4K scherm is met een resolutie van 3.840 x 1.644 pixels. Je kan hierop de Creator Mode of de Standard Mode gebruiken. De laatste wordt beschreven als levendiger, maar er is geen grote verandering in verzadiging te zien en beide modi zien er smaakvol uit.

Kleur en maximale helderheid zijn geweldig en het OLED-paneel heeft door zijn techniek een vrijwel perfect contrast. De Xperia 1 V heeft ook een beeldverversing van 120Hz om het plaatje compleet te maken. Opvallend is het ontbreken van een notch of punch-hole. Dit zodat gebruikers van een maximale entertainmentervaring kunnen genieten. Ook hier doet Sony het dus lichtjes anders dan de concurrentie.

Ijzersterke prestaties

De Sony Xperia 1 V draait op Android 13 met enkele Sony-specifieke aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld mappen maken in de applade en de volgorde van je apps kiezen in plaats van ze op alfabetische volgorde te zetten. De strategie van Sony om waarde toe te voegen heeft echter meer te maken met voorgeïnstalleerde apps dan met de interface.

Music Pro is bijvoorbeeld een multi-track recorder app en met External Monitor, een andere app, kan je de Sony Xperia 1 V gebruiken als usb-display voor je Sony-systeemcamera en indien gewenst kan je op die manier zelfs livestreamen in 4K. Andere apps zijn Cinema Pro, Video Pro en Photo Pro, die van de Xperia 1 V een op professionals gerichte smartphone maakt. Hierover later meer.

© Sony

De Sony Xperia 1 V heeft met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 een van de beste chipsets van het moment aan boord. Dit is een flagship processor die een van de belangrijkste problemen van de Gen 1-versie aanpakt: throttling. We hadden dan ook weinig last hiervan, al viel het wel eens voor wanneer we verschillende prestatie-intensieve zaken tegelijk deden, zoals opladen terwijl we een draadloze hotspot aan hadden staan en een game speelden.

Die situaties brengen ons meteen ook bij hittemanagement, iets waar Sony door de jaren best wat problemen mee heeft gehad en een issue dat nog steeds aanwezig is bij de Xperia 1 V. De telefoon wordt minder warm dan zijn voorganger, maar er treden toch nog steeds situaties op waarbij dit voor problemen kan zorgen. Zo kregen we geregeld een temperatuurwaarschuwing tijdens het gebruiken van de camera voor foto of video. Soms na intensief gebruik, andere keren al veel sneller nadat we de telefoon uit onze broekzak haalden. Even laten afkoelen is dan de oplossing. We hebben nooit echt beelden gemist hierdoor, maar we hadden gehoopt dat Sony dit probleem na meerdere generaties eindelijk had opgelost. Ook hier zou een redesign de oplossing kunnen bieden.

Camera’s voor ervaren fotografen

De Sony Xperia 1 V heeft drie camera’s aan de achterkant, met als meest opvallende exemplaar een 3,5-5,2x 12MP-telefotocamera met continue optische zoom. Lenselementen bewegen zichtbaar als je beweegt tussen deze twee brandpuntsafstanden. Zo’n zoomlens is best uniek te noemen.

De andere twee camera’s zijn een 12MP-groothoekcamera en een 48MP-hoofdcamera. Alle camera’s worden uiteraard ondersteund door Sony-sensors.

Het stopt daar echter niet, want Sony richt zich met deze smartphone vol op fotografen. Zo maakt het nog steeds gebruik van een fysieke sluiterknop aan de zijkant van de Sony Xperia 1 V, die je een ervaring geeft die een systeemcamera evenaart.

De fysieke sluiter blijft een leuke toevoeging. © Sony

Snel een foto maken op automatisch kan, maar gebruiken maken van de programma- en handmatige modi biedt je zoveel meer mogelijkheden. Alle opties die je nodig hebt komen zo binnen handbereik te staan. Het aanpassen van de lens mag nog wel iets vlotter; dat vereist nu twee acties.

Een soortgelijke aanpak voor video vinden we in de Video Pro-app. Deze app laat je toe om snel video op te nemen, terwijl je ook toegang hebt tot al je instellingen. Ben je een professionele cinematograaf? Dan is de Cinematography Pro-app eerder voor jou. Deze app laat je toe om manueel elke instelling aan te passen voor volledige controle en geeft je toegang tot meer cinematografische kleurruimtes. Ook een tijdlijn met alle video’s die je binnen je project maakte is aanwezig. Zo kan je dus snel je gemaakte beelden evalueren. Voor video’s kan de Sony Xperia 1 V opnames maken met een resolutie tot 4K en 120 frames per seconde.

Fotokwaliteit

De foto’s van de Xperia 1 V zijn uitstekend, maar op sommige vlakken niet meteen wat je gewend zal zijn als je nu bijvoorbeeld met een iPhone werkt. Sony richt zich immers op fotografen met kennis van zaken, en zij bewerken hun foto’s liefst zelf. De kleuren zijn bijvoorbeeld zeer goed en natuurgetrouw, maar missen het soort oververzadiging die je bij concurrenten zal zien om beelden meteen “klaar voor Instagram” te maken. Is dat een probleem? Nee, voor ons niet, want het doet soms denken aan het werken met RAW-bestanden. We merkten dat de snelle bewerkinginstellingen van Google Photos in veel gevallen voldoende was om iets meer kleur en diepgang toe te voegen.

De ultrawide maakt gebruik van een 12MP-sensor van hoge kwaliteit en Sony slaagt er doorgaans in om de kleurtinten en het beeldkarakter tussen de primaire- en ultrawidecamera consistent te houden.

De zoomcamera is de meest opvallende van de drie. Deze kan soepel bewegen tussen 3,5x en 5,2x zoom, met een echte optische zoomlens. Je zal dan ook aangenaam verrast worden als dit je eerste keer is met een periscoopzoom.

De zoomcamera herinnert je er wel aan dat prime lenzen doorgaans veel scherper zijn dan optische zoomlenzen zoals deze. De 5,2x modus is in theorie lossless, maar in werkelijkheid ziet het er erg toch wat ‘zachter’ uit, zeker in contrastrijke omgevingen. In dit soort scènes zal je ook al eens vaker overbelichting zien. Wat we dan weer opvallend vonden is hoeveel details je nog kan terughalen uit de schaduwen als je toch eens een onderbelichte foto maakt.

De preview van de Sony Xperia 1 V is niet altijd nauwkeurig, al zijn we als gebruiker van de Sony systeemcamera’s misschien wat verwend op dat vlak. Wat je in de camera-app ziet terwijl je je foto voorbereidt, lijkt echter niet altijd op de uiteindelijke foto, omdat de smartphone niet goed kan inschatten welk effect de verwerking van het dynamisch bereik zal hebben.

De Sony Xperia 1 V heeft ook nog een 12MP-selfiecamera. We zijn redelijk tevreden over de resultaten. Hij geeft een goede hoeveelheid details weer en houdt goed stand bij slecht licht, zelfs als je het scherm niet als invulflits gebruikt.

Eindoordeel

Al dit gezegd zijnde, is de Sony Xperia 1 V iets voor jou? Voor mij alvast wel, maar dan moet je rekening houden met het feit dat ik als hoofdredacteur Shoot natuurlijk van fotografie houd én daarnaast mijn smartphone gebruik voor zowel het streamen van films en tv series als de occasionele game. De telefoon spreekt me daarom op alle vlakken aan met onder andere de unieke periscooplens en 4K-display met uitstekende luidsprekers. Hoeft jouw smartphone minder uit te blinken in een van deze categorieën, dan is het prijskaartje van de Xperia 1 V met zijn 1.399 euro misschien net wat te hoog.

mobielReviewssony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken