Netatmo Slimme Thermostaat review: meer controle, minder stookkosten
Netatmo Slimme Thermostaat - Control je CV-ketel - Werkt met de Netatmo Slimme Radiatorknoppen
Netatmo geeft zelf aan dat je dankzij de Slimme Thermostaat 20 tot wel 40 procent kan besparen op je verwarmingskosten. Dat is een straffe claim, maar wel eentje waar ook een logica achter schuilt. De controle die een app je geeft (waaronder het instellen van slimme schema’s) zorgt er nu eenmaal voor dat je proactiever omspringt met je verwarming en nauwgezet opvolgt wanneer er (niet) verwarmd moet worden.
Drempelvrees voor installatie?
Hoewel de meeste verwarmingsketels ondersteund worden, kan je de compatibiliteit van jouw ketel best eerst even controleren op check.netatmo.com. Gebeurd? Dan is het tijd voor de installatie. De meeste mensen installeren hun thermostaat niet zelf en dan kan er wat drempelvrees zijn om eraan te beginnen, maar Netatmo voorziet duidelijke instructies die je online nog uitgebreider terugvindt en dat is helemaal top. Je kan uiteraard altijd een handige harry inschakelen.
Je kan de Slimme Thermostaat simpelweg aansluiten op de plaats waar je oude thermostaat hangt en de draden voor de aansturing los- en weer aankoppelen. De thermostaat zelf heeft drie (meegeleverde) AAA-batterijtjes nodig die tot twee jaar lang mee moeten kunnen. Het relais kan je wel gewoon in een stopcontact steken. Maar, je kan het ook rechtstreeks bij je cv-ketel installeren en het is wel fijn dat Netatmo daarvoor een speciale kabel meelevert. Dat is bij slimme thermostaten van andere merken wel eens anders.
Kies je voor de laatste optie, dan is de thermostaat draadloos en kan je hem overal in huis neerzetten waar je maar wil. Het bereik van het radiosignaal is met 100 meter ook steeds ruim voldoende, ook wanneer het radiosignaal tussen thermostaat en relais door enkele muren heen moet. Van zodra je de thermostaat hebt aangesloten en de relais in een stopcontact zit, gaan ze automatisch naar elkaar op zoek en ook bij ons wisten ze elkaar in minder dan een halve minuut te vinden.
Op het scherm van de thermostaat verschijnen twee cijfers: het bovenste is de gewenste temperatuur en het onderste is de kamertemperatuur. Hoewel het display goed af te lezen valt, had het wat groter mogen zijn. Bovendien verschijnt de buitentemperatuur jammer genoeg nooit op de thermostaat zelf: die moet je raadplegen in de app.
Netatmo Energy-app werkt prettig
Na de hardware-installatie is het moeilijkste achter de rug. Je vindt de Netatomo Energy-app terug in de Google Play Store of Apple App Store. Eens gedownload, moet je je registreren en een account aanmaken, maar dat gaat bijzonder vlot. Netatmo heeft ook de set-up binnen de app lekker eenvoudig gehouden. Zo kies je na het aanmaken van je account welk product je wil installeren. Hou er wel rekening mee dat 5Ghz-netwerken niet ondersteund worden, enkel de 2.4Ghz-band voor wifi wordt ondersteund (omdat die signalen verder reiken).
Mooi is dat de app je verwarmingsprogramma al onmiddellijk in de basis wil optimaliseren. Dat gebeurt aan de hand van 5 vragen die snel beantwoord zijn. Werk je op elke weekdag in een andere shift? Dan kan je dat meteen doorgeven. Zo verwarm je je woning alleen wanneer dat echt nodig is. Dat is zoals we eerder aangaven nu eenmaal het gevolg van bewuster omgaan met verwarmingstijden. En als je niet zelf telkens aan de knop moet draaien, werkt dat gewoonweg efficiënter. Door de temperatuur vanop afstand te regelen, kan je thuiskomen in een warme woonkamer en dat alleen al is geld waard.
Gebruiksgemak en stemassistenten
Omdat Netatmo met zijn app het overzicht weet te bewaren en een schema instellen niet veel moeite kost, voelt dat ook niet aan als een opdracht. Er is zijn ook een Afwezigheidsoptie en Vorstvrije modus om je woning niet te sterk te laten afkoelen wanneer je langere tijd van huis bent. Zo hoef je niemand te laten langskomen en het zorgt er effectief voor dat je met een geruster hart kan vertrekken. Je hebt immer altijd de controle op zak. Een klein puntje van kritiek: de Auto-adaptmodus staat standaard niet aan. Die zorgt ervoor dat de Slimme Thermostaat de ketel optimaal op temperatuur houdt en zich daarvoor baseert op de buitentemperatuur en isolatie van je woning. Zo gaat er nog minder energie verloren. Die zet je dus meteen na installatie best nog even aan.
Deze nieuwste versie van de Netatmo Slimme Thermostaat voegt ondersteuning toe voor Apple HomeKit. Zo kan je hem dus opnemen in het ecosysteem van smarthomebediening op je iPhone of iPad. Je kan Siri vragen wat de temperatuur is en haar de opdracht geven om de verwarming hoger of lager te zetten. En dat werkt prima. Hetzelfde geldt voor concurrenten Amazon Alexa en Google Assistant.
Slimme Radiatorkraan
In onze test gingen we ook aan de slag met de Slimme Radiatorkraan die Netatmo ter uitbreiding aanbiedt. Dat is vooral handig als je één specifieke radiator (vanaf afstand) wil kunnen bedienen. Zo kan je nog gerichter gaan verwarmen. De Slimme Radiatorkraan werkt op letterlijk elke radiator met een draaiknop die je in standen kan regelen. Enkel héél oude radiatoren die je met een kraantje enkel open of dicht kan draaien, worden niet ondersteund. Maar ook dat kan je oplossen door er een nieuw kraantje aan te laten monteren.
Netatmo Slimme thermostaat: de conclusie
We zouden niet snel zeggen dat een aankoop zichzelf terugverdient, maar in het geval van de Netatmo Slimme Thermostaat is dat ongetwijfeld het geval. Ook wie (nog) niet zo handig is met smarthome, zal snel zijn weg vinden dankzij de overzichtelijke app. De enige drempel die je moet nemen is de fysieke installatie van de thermostaat en het relais, al kan je altijd een kennis om hulp vragen als je niet zo handig bent.