Reviews

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde review: warme lucht is prijzig

Dyson Hot+Cool Formaldehyde
© Dyson
Voordelen
Uniek Dyson-ontwerp
Handige verwarmingsfunctie
Luchtreiniging met HEPA 13-filter
Nadelen
Behuizing oogt én voelt goedkoop
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?

Dyson Hot + Cool Formaldehyde

Totaalscore 7
Een luchtreiniger die je huis zowel koelt als verwarmt? Dat is exact wat de Dyson Hot+Cool Formaldehyde te bieden heeft. Met dit prijskaartje hadden we ons echter wel een iets luxueuzere afwerking voorgesteld.

We hebben het dan over de afwerking van de ‘luchttunnel’ op de Purifier Hot+Cool Formaldehyde. Die werd geheel opgetrokken uit glimmend plastic, dat ook nog eens kraakt als je het (per ongeluk) indrukt. Naast dat het er wat goedkoop uitziet, laat de bouwkwaliteit dus ook te wensen over. Het zijn fouten die simpelweg niet passen bij het prijskaartje van de luchtreiniger: 799 euro. Ergens is dat wel ‘typisch Dyson’: producten van de fabrikant zijn nu eenmaal prijzig. Dat kostenplaatje levert je wel meteen een uniek stukje productontwerp op. Met name de witte luchttunnel op de luchtreiniger trekt de aandacht van kijkers. Het maakt de Purifier Hot+Cool ook tot een flink apparaat, al helpt het wel dat je door die tunnel kan kijken. Of jij die tunnel ook in je living moet neerzetten? Die vraag krijg je beantwoord in onze review.

Stevig gebouwd

Ontwerp is niet alles: als de purifier eenmaal staat, wil je ook dat hij lang meegaat. Dyson heeft ons tot op heden geen reden gegeven om te twijfelen aan de bouwkwaliteit van zijn luchtreinigers. Over het algemeen geldt die uitspraak ook voor de luchtreiniger die we ditmaal bespreken. Panelen sluiten steeds netjes aan en onderdelen die je handmatig kan bewegen, lijken gemaakt om lang mee te gaan. Veel van zulke onderdelen heb je overigens niet. Je kan de luchtreiniger enkel handmatig draaien, de hoek van de luchtstroom bepalen en hem aan- en uitzetten. Over interne onderdelen kunnen we uiteraard vrij weinig zeggen na een testperiode van twee weken. Dyson biedt in elk geval twee jaar garantie op zijn luchtreinigers, mocht er iets defect gaan. Nieuwe filters vallen uiteraard buiten de garantie.

Dyson Hot+Cool Formaldehyde scherm
© Dyson

Over één aspect van de bouwkwaliteit zijn we minder te spreken: het materiaalgebruik. De luchtreiniger is grotendeels opgetrokken uit (glanzend) plastic en dat hadden we eigenlijk wel anders verwacht. Buiten dat het goedkoop aanvoelt, trekt het plastic razendsnel stofdeeltjes en vette vingerafdrukken aan. Een metalen afwerking (of een van een ‘hoogwaardiger’ type plastic, bij voorkeur met een matte afwerking) zou wat ons betreft niet misstaan op een luchtreiniger in deze prijsklasse.

Ook de afstandsbediening mocht best iets hoogwaardiger afgewerkt zijn. Op het eerste gezicht zouden we daar niet direct over klagen: de koperen behuizing past namelijk ontzettend goed bij de luchtreiniger. Eens je de afstandsbediening in gebruik neemt, valt deze positieve blik echter uiteen. De knoppen klinken heel goedkoop en het geheel voelt zo licht aan dat het ons doet denken aan een afstandsbediening die je op AliExpress tegenkomt. We raken hem daarom het liefst zo min mogelijk aan, terwijl je daar eigenlijk niet omheen kan: je bedient er namelijk alle opties van de luchtreiniger mee, tenzij je hem liever via je smartphone bestuurt.

Eenvoudige set-up

Hoewel we niet te spreken zijn over de materiaalkeuze op de Hot+Cool Formaldehyde, heeft Dyson wel punten gescoord met de eenvoudige set-up. Zelfs zonder instructieboekje steek je de losse panelen vrij eenvoudig op de luchtreiniger en maak je hem klaar voor de connectie met je telefoon. Dat is ook meteen een van de extra’s van deze purifier. Naast dat je hem bedient via zijn afstandsbediening en powerknop, is er ook een app voor Android en iOS. Via die app lees je onder meer de luchtkwaliteit uit, wijzig je de ventilatorstand en wissel je tussen ‘Hot’ of ‘Cool’.

Dyson-app Purifier Hot+Cool
© TechPulse

Een leuk detail is dat de applicatie statistieken bevat over de luchtkwaliteit van de voorgaande dagen. Zo weet je precies op welke dagen -en hoe laat- de luchtkwaliteit is afgenomen, of juist heel goed was. We merkten zelf wel, zeker naarmate de tijd vorderde, dat we de app nog nauwelijks gebruikten. Hoe handig en mooi de applicatie ook is: je bedient de luchtreiniger simpelweg sneller met de afstandsbediening.

Koelen en opwarmen

Wat de luchtreiniger bijzonder maakt, is zijn verwarmingsoptie. In de ‘Hot’-stand functioneert de luchtreiniger in principe als airco, en verwarmt hij dus de uitgaande lucht. Daarmee kan het een elektrische verwarming of centrale verwarming, bijvoorbeeld via een cv-ketel, vervangen. Dyson claimt dat de Hot+Cool-luchtreiniger “snel en gelijkmatig de hele kamer verwarmt”. Hoe die claim voor jou uitpakt, hangt uiteraard af van de grootte van je ruimte. In ons geval stond de Dyson-luchtreiniger steevast in een werkkamer van 3 bij 4 meter. Die kamer werd in geen tijd opgewarmd van 18 naar 21 graden (Celsius). Ideaal is ook dat de luchtreiniger die warme lucht direct op je lichaam kan blazen en het direct een gevoel van warmte geeft. Wordt het iets té warm? Dan schakel je de luchtreiniger gewoon uit. In tegenstelling tot een reguliere verwarming stopt de Dyson dan ook direct met warmteafgifte. Dat werkt uiteraard zowel in je voor- als nadeel: je mist namelijk het effect van metalen verwarmingen die langer warm blijven. Je living blijf je best verwarmen met een reguliere (metalen) verwarming. Dat duurt eigenlijk wel te lang en je hebt in die situatie ook minder aan de gerichte luchtstroom van een luchtreiniger.

Razendsnel verwarmen

Opwarmen doet de Purifier Hot+Cool Formaldehyde ogenschijnlijk moeiteloos. Net zo moeiteloos weet de luchtreiniger je kamer te voorzien van frissere lucht. Bij dit Cool-gedeelte moeten we wel een asterisk plaatsen. De luchtreiniger kan, net als menig ventilator, je lucht niet werkelijk afkoelen. Wel kan hij een sterke luchtstroom de ruimte in blazen die een verkoelend effect geeft. In de zomer maakt die luchtstroom dat je lichaam sneller hitte kwijt kan en zo ‘koeler’ aanvoelt. Er is slechts één Dyson Purifier die daadwerkelijk lucht kan afkoelen, en dat is de Purifier Humidify+Cool Formaldehyde. Op dat model lever je de verwarmingsoptie in om lucht te kunnen bevochtigen en zodoende af te koelen. Wat je steeds in het achterhoofd moet houden, is dat het gevoel van de Hot+Cool bij lange na niet zo effectief is als een airco. Als het kneiterheet wordt in de zomermaanden, gaat de ‘Cool’-stand dat gevoel slechts kunnen verzachten.

Na de tests kunnen we wel concluderen dat zowel de hitte- als verkoelingsstanden behoorlijk effectief zijn. Daar hoort helaas een behoorlijk pak geluid bij. In de hoogste standen (vanaf stand 6) vinden we de luchtreiniger echt té luid. Komt hij in je living te staan? Dan wordt dat geluid al gedempt door ander omgevingsgeluid, zoals je koelkast. Bij ons stond de luchtreiniger voor het gros van de testen echter in de werkkamer, waar het te veel van het goede was. Zelfs een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kon onvoldoende tegenwicht bieden voor het suizende geluid. Gelukkig bieden lagere standen soelaas, terwijl hij zijn taken dan nog steeds prima vervult. Bovendien: in de zomer nemen we het extra beetje omgevingsgeluid graag voor lief als we daardoor niet zo snel bezweet raken.

Formaldehyde-reiniging

Dyson verkoopt momenteel twee ‘varianten’ van de Purifier Hot+Cool. Het goedkoopste model moet het stellen zonder mobiele connectie én kan formaldehyde niet vernietigen. We horen je al zeggen: “formaldewat?” Goede vraag: het is een natuurlijke vorm van gas, die onder meer in eten voorkomt. Ook wordt het gebruikt in bouwmaterialen. Gezond, dat is methanal, zoals de stof ook bekendstaat, niet. Het is zelfs kankerverwekkend en kan leiden tot prikkeling van de slijmvliezen. Mensen met overgevoelige luchtwegen kunnen bovendien last krijgen van benauwd- en kortademigheid. Met de Hot+Cool Formaldehyde kan je dit type gas laten vernietigen. Buiten formaldehyde verwijdert deze luchtreiniger volgens Dyson ook stof, allergenen en virussen.

Hoewel we niet hebben kunnen testen of de lucht inderdaad schoner is na het draaien van de luchtreiniger, viel wel op dat onze keel minder ‘prikkelend’ aanvoelde als de Dyson een cyclus had afgerond. Of dat werkelijk kwam door de luchtreiniger of meer door het idee dat het helpt? Dat blijft altijd lastig te bepalen. Zeker is wel dat het gebruikte type HEPA-filter (13) ultrafijne, verontreinigende stoffen kan verwijderen.

Dyson Hot+Cool Formaldehyde slaapkamer
© Dyson

Met name mensen met gevoelige luchtwegen hebben baat bij dit soort luchtbehandeling. Wat wel altijd nadelig is aan zulke filters is dat ze regelmatig vervangen moeten worden. Bij Dyson gaan zulke filters één jaar mee. Een nieuw setje kost, op het moment van schrijven, 99 euro. Voor de levensduur van het geïnstalleerde filter kan je terecht in de Dyson-app.

Eindoordeel

Dyson bewijst keer op keer dat het weet hoe een goede luchtreiniger in elkaar steekt. Grosso modo geldt dat ook voor de Purifier Hot+Cool Formaldehyde. Wat ons sterk tegenstaat zijn de gebruikte materialen en toch ook het prijskaartje. Voor 799 euro mag je iets meer verwachten dan goedkoop ogend, glimmend plastic. Concurrenten als AEG bewijzen dat het ook echt anders kan – vaak zelfs voor minder geld. Van die merken ontbreekt echter enig spoor van luchtreinigers met een verwarmingsfunctie.

Buiten Dyson bracht enkel Philips zo’n luchtreiniger uit, maar bijzonder populair is die nog niet gebleken. Wie op zoek is naar een luchtreiniger met een uniek ontwerp, verwarmingsfunctie én kan leven met de ietwat goedkopere materialen, zou de Hot+Cool Formaldehyde zeker moeten overwegen.

dysonontspanningReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken