Refurbished iPhone 13 review (Swappie): budgettair en ecologisch verantwoord
Webshops die refurbished iPhones aanbieden, schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Meestal proberen ze net dat tikje onder de gemiddelde prijs te duiken, in de hoop zo meer kopers aan te trekken. Wie er de scores bij Trust Pilot op naslaat, komt tot de vaststelling dat de meeste aanbieders gemengde beoordelingen ontvangen. Grote webwinkels bieden ook wel refurbished toestellen aan, maar dat loopt dan via externe verkopers, waardoor de retailers meestal geen bijkomende garanties kunnen bieden. Onze onbevooroordeelde mening is dat Swappie eigenlijk gewoon de beste aanbieder is van refurbished iPhones. Je krijgt er immers een mooie garantie van twee jaar en de mogelijkheid om je iPhone binnen de 14 dagen na aankoop te retourneren. Elders blijft gereviseerd kopen toch wel een gok.
iPhone 13 in ‘uitstekende’ staat
We namen de proef op de som en bestelden een iPhone 13 in ‘uitstekende’ staat en die stelde zeker niet teleur. Zoals Swappie zelf aangeeft, was ook het display van ons testexemplaar vrij van zichtbare krassen. Wanneer we het scherm uitzetten en het licht erin lieten weerkaatsen, waren er wel heel oppervlakkige krasjes zichtbaar (zie foto’s ), maar je kan ze dus helemaal niet zien als je de iPhone gebruikt. De vorige eigenaar van ons testexemplaar heeft de iPhone zonder hoesje gebruikt. Dat is te zien aan de rechterbenedenhoek, waar het frame op de hoek wat geschaafd is. Ook aan de linkerzijde (meer naar de achterkant) en naast het camera-eiland ontbreekt er een tikje verf door kleine schade. Als je gevoelig bent voor dit soort ‘imperfecties’, dan is de kans groot dat je net zoals wij graag een hoesje gebruikt voor je iPhone. Zo hoef je ook niet op die krasjes en deukjes te kijken. Het hoort er nu eenmaal bij als je een gereviseerd toestel koopt, dat verder – zoals beloofd – perfect functioneert. De IP68-certificering blijft overigens gegarandeerd, waardoor de telefoon waterbestendig is tot op 6 meter diepte, een halfuur lang.
Specificaties nog bij de tijd?
Een andere, niet onbelangrijke vraag is of je bij de keuze voor een ‘ouder’ toestel als de iPhone 13 niet te veel aan prestaties inboet tegenover een nieuwere, snellere telefoon. Wel, als je de specificaties van de smartphone opzoekt, kan je vaststellen dat de iPhone 13 quasi hetzelfde display gebruikt dat je vandaag in de iPhone 15 terugvindt. Het Super Retina XDR OLED-exemplaar in de iPhone 13 ondersteunt eveneens HDR10 en Dolby Vision. De helderheid (in High Brightness Mode) bedraagt nog een uitstekende 800 nits (1200 nits piek). Voor de iPhone 15 werd dat opgedreven tot 1000 nits (HBM) en 2000 nits piekhelderheid. Qua beeldkwaliteit geniet je dus van een knap contrast dankzij dezelfde oledtechnologie die de nieuwere iPhones gebruiken. Visuele verschillen zijn dan ook quasi niet op te merken. Alleen daarom al is een refurbished iPhone 13 een uitstekende koop voor wie niet de hoofdprijs wil betalen.
Chipset en camera’s
Ook onder de motorkap kan de iPhone 13 vandaag nog vlot mee, want zijn opvolger, de iPhone 14, had gewoon net dezelfde chip. De Apple A15 Bionic werd pas eind vorig jaar (voor de standaard-iPhone 15) vervangen door de A16. Lichte games vormen dus geen enkel probleem en productiviteit en social media vormen geen uitdaging. Met een iPhone 13 kan je nog minstens enkele jaren verder voordat je de nood zal voelen om te upgraden.
Hetzelfde geldt voor de camera’s. Ook hier is de hardware identiek aan die van de iPhone 14, met een 12MP-hoofd- en -ultrawidecamera en een selfiecamera die in dezelfde resolutie beelden kan schieten. Voor de doorsnee smartphonebezitter (of wie een oudere iPhone heeft) is de iPhone 13 sowieso een upgrade. iPhones staan nu eenmaal bekend om hun natuurlijk ogende beelden en uitstekende zoommogelijkheden en ook met dit toestel maak je knappe beelden. Verwacht je veel van fotografie, dan is de kans reëel dat je voor een recentere, grotere iPhone gaat. Filmen kon ook met de iPhone 13 al in 4K, aan maximaal 60 fps.
Batterij
De batterij is nog een belangrijk aandachtspunt wanneer je een refurbished smartphone koopt. Voor de iPhone 13 in ‘uitstekende’ staat konden we bij Swappie enkel voor ‘standaard’ kiezen, maar de aanbieder garandeerde wel dat de batterij nog minstens 80 procent van zijn originele capaciteit behoudt en in ons geval stond de teller op 86 procent. Koop je een oudere iPhone en heb je de optie om een nieuwe batterij aan te vinken voor 50 euro: doe dat dan vooral, want achteraf een batterij vervangen zal je een stuk meer kosten. Met een capaciteit van 3240 mAh is de batterij in de iPhone 13 niet veel kleiner dan de 3349 mAh van de iPhone 15 en wij kwamen ruim een dag toe, van opstaan tot slapengaan. Bij licht gebruik was er de dag nadien zelfs nog een halve dag aan accusap over. Bedraad (PD2.0) kan je nog steeds in een halfuur tijd tot 50 procent opladen. En net zoals bij de nieuwere iPhones ondersteunt de iPhone 13 draadloos opladen aan 15 W (MagSafe). iOS 17.2 voegt daar nog Qi2-ondersteuning aan toe, al zal je pas vanaf 2025 van sneller draadloos laden kunnen genieten. Dat de iPhone 13 ook toekomstgericht nog een slimme aankoop is, bewijst de ondersteuning van software- en beveiligingsupdates tot 2028.
Refurbished iPhone 13: eindoordeel
Refurbished kopen zit in de lift, maar toch durft lang niet iedereen de stap te wagen. Alles hangt immers af van de betrouwbaarheid van de aanbieder. Onze ervaring met Swappie is ronduit positief. Met een garantie van twee jaar bieden ze gemoedsrust en een potentiële (maar weinig waarschijnlijke) retour is snel geregeld. Hoewel ons testtoestel in ‘uitstekende’ staat op het frame net iets meer krasjes vertoonde dan verwacht, was het scherm helemaal krasvrij en de batterij in prima staat. Voor amper de helft van de nieuwprijs heb je bij Swappie een relatief frisse iPhone waarvan de houdbaarheidsdatum nog lang niet in zicht is.