Reviews

Samsung 990 EVO review: nieuwe standaard, zelfde snelheid

Samsung 990 EVo
© Samsung
Voordelen
Lager energieverbruik
PCIe Gen Switch
Behaalt vlot geafficheerde resultaten
Uitstekende garantie
Nadelen
Niet supersnel
PCIe 5.0 kan voor verwarring zorgen
Aanbevolen prijs: €119,99 (1 TB); 199,99 (2 TB)
Waar te koop?

Samsung 990 Evo - Interne SSD - PCIe 4.0 - NVMe 2.0 - 1 TB

Totaalscore 7
De Samsung 990 EVO is een PCIe 5.0-SSD, maar hij biedt snelheden die eerder bij een PCIe 4.0-exemplaar passen.

SSD’s vormen een lastige productcategorie: zelfs als je kennis hebt van de opslagmedia en de technologie erachter, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke opslag je precies in huis moet halen. Samsung lanceerde afgelopen maand hun eerste PCIe 5.0-SSD en wij namen de prestaties onder de loep.

PCIe 5.0

Eerst en vooral: heel wat geïnteresseerde kopers zullen misschien in de war zijn door de PCIe 5.0-benaming die op de doos staat. PCIe staat voor ‘PCI Express’, waarbij PCI een iets of wat verouderde standaard is voor ‘Peripheral Component Interconnect’. Kortom: de term omvat de weg waarlangs de SSD met je processor communiceert. De snelheden en bandbreedtes waarover die communicatie loopt zijn steeds groter geworden, waardoor SSD’s ook sneller kunnen werken. De PCIe 5.0-standaard is vrij nieuw, maar dat wil niet zeggen dat je een nieuwe pc in huis moet halen om deze SSD te gebruiken. De standaard is namelijk terugwaarts compatibel met oudere standaarden. Kortom: de SSD zal ook gewoon werken in PCIe 4.0-slots en ouder, al zal de snelheid dan wel ingeperkt worden.

De 990 EVO blijft koel voor een M.2-SSD. © Samsung

Die laatste uitspraak is echter niet helemaal waar: de 990 EVO van Samsung heeft namelijk de mogelijkheid om tussen PCIe 4.0 en 5.0 te switchen. Daarbij gaan geen prestaties verloren: de SSD blijft even snel werken, ongeacht in welk slot die zit. Dat wil vooral zeggen dat de 990 EVO eigenlijk helemaal geen snelle PCIe 5.0-SSD is, omdat die zich niet aan de beperkingen van de oudere standaard weet te onttrekken. Meer nog: de SSD zoekt zelfs het plafond niet op, maar biedt eigenlijk voor een PCIe 4.0-SSD gemiddelde prestaties.

Snelheid

Wij testten zowel de 1TB- als de 2TB-versie van de SSD. Zoals je mag verwachten van twee SSD’s met dezelfde naam, presteren beide schijven identiek. Samsung heeft het over leessnelheden “tot 5.000 MB/s”, maar uit tests blijkt dat het woordje “tot” weggelaten mag worden. De SSD’s lezen steeds met een snelheid van ongeveer 5.079 MB/s, waarmee de geafficheerde snelheid vlot gehaald wordt. Sequentiële schrijfopdrachten gebeuren iets trager dan voorgeschreven, aan een gemiddelde snelheid van 3.775 MB/s in plaats van een mooi afgeronde 4.000 MB/s.

Een andere maatstaf die vaak gebruikt wordt om de snelheid van opslagmedia te beschrijven, is het aantal IOPS, oftewel het aantal lees- of schrijfoperaties die de schijf op één seconde kan uitvoeren. Ook daar scoort de 990 EVO net geen 700.000 en 800.000 IOPS voor lezen en schrijven respectievelijk. Tezamen met de schrijf- en leessnelheden vertaalt zich dat naar een SSD waarmee Windows in een mum van tijd is opgestart en laadschermen in games slechts zelden zichtbaar zijn.

Met de Samsung Magician-software kan je inzichten over je schijf verzamelen.

Toch blijft het schoentje iets of wat wringen: als PCIe 5.0-schijf blijft de 990 EVO toch eerder traag. Doordeweekse gebruikers zullen die snelheid niet meteen missen: hoewel de theoretische doorvoersnelheid hoger ligt, merk je hier in alledaagse toepassingen zo goed als niets van. Wel werd, ten opzichte van Samsungs 970 EVO Plus, het energieverbruik van de schijf teruggedrongen. Dat maakt dat deze SSD interessant is om in een laptop te steken.

Conclusie

Kijken we alleen naar de prestaties en grootte van de 990 EVO’s, dan kunnen we eigenlijk alleen vaststellen dat de prijs te hoog ligt. Samsung mag dan een uitstekende garantie en de Magician-software bieden, maar dat is in onze optiek geen reden om meer te betalen: die voordelen krijg je bij andere Samsung-drives namelijk ook. Tenzij het lagere energieverbruik van deze SSD een groot pluspunt voor je is, kijk je misschien best naar de 980 Pro of 990 Pro van Samsung: ze zijn sneller, maar even duur of zelfs goedkoper voor 2 TB. Aan die schijven kleeft geen PCIe 5.0-label, wat op papier als een ongelooflijk nadeel klinkt. In de praktijk valt dat echter best mee, en voor je lees- en schrijfsnelheden én portefeuille nog meer.

hardwareopslagpcsamsungssd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken