Bowers & Wilkins Px7 S2e review: blinkt uit in ANC
Bowers & Wilkins PX7 S2e Casque supra-auriculaire sans fil avec réduction de bruit Qualcomm aptX™ Adaptive et Charge rapide, 30 heures de lecture et 6 microphones intégrés – Vert forêt
Bowers & Wilkins levert een mooi, stoffen opbergetui mee dat tegen een stootje kan. Centraal in de hoes vind je ook een handig compartiment voor de kabels die je nodig hebt om de koptelefoon op te laden en hem bekabeld te gebruiken met een 3.5mm-aansluiting. Je kan de oorschelpen ook roteren om de hooftelefoon ‘plat’ op tafel te leggen. Zo kan de Px7e ook comfortabeler om je nek leggen als je hem even niet gebruikt. Ons testexemplaar ontvingen we in het blauw. Dankzij een matte finish ziet het plastic er bijna uit als metaal en de Px7 S2e oogt zo wat duurder dan zijn prijsgenoten. Verder is hij ook beschikbaar in het grijs, zwart en kakigroen.
De koptelefoon is 307 gram zwaar en daardoor niet de lichtste in zijn categorie. Dat heeft een relatief klein effect op het draagcomfort, maar de Px7 S2e voelt daardoor alleszins wel erg stevig en hoogwaardig aan. Het gewicht wordt alleszins wel goed verdeeld over de geïsoleerde oorschelpen en de hoofdband, waardoor hij gewoon goed op je hoofd zit. Na een lange werkdag merkten we wel dat onze oorschelpen geïrriteerd raakten: enerzijds door de klemkracht van de headset en doordat de cups niet de meest ademende zijn en je oorschelpen opwarmen. Al bij al is het een euvel waar zowat elke over-earhoofdtelefoon mee kampt. De headset bijstellen vraagt niet te veel kracht en ook uitgeschoven voelt hij even solide.
Pairing en bediening
Bowers & Wilkins kiest wat de bediening betreft voor een andere aanpak: de oorschelpen zijn niet aanraakgevoelig en je werkt dus met fysieke knoppen. Onderaan de rechterschelp zit een schuifknop met een ledlampje dat informatie verschaft over de batterijstatus, bluetoothverbinding en binnenkomende gesprekken. De koptelefoon connecteren verliep zowel in Windows als op onze smartphone vlekkeloos. Maar bij het opnieuw opstarten van onze pc wilde de Px7 S2e niet automatisch verbinden, ook al was de koptelefoon wel degelijk het laatst gebruikte bluetooth-apparaat. Daardoor moesten we hem telkens weer handmatig connecteren in de bluetooth-instellingen van Windows, een tikje vervelend.
Verder zitten er drie fysieke knoppen onderaan de rechteroorschelp: in het midden een knop die je dankzij zijn textuur op de tast kan terugvinden en daarmee pauzeer of hervat je de muziek en kan je gesprekken aannemen. De knoppen daarnaast bedienen het volume. Wisselen tussen de drie modi voor ruisonderdrukking (ANC actief, stemmen uitgefilterd of ANC uit) zit onder een eenzame knop op de linkeroorschelp. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten bij dit soort koptelefoons voor touchbediening. Doorgaans zouden we altijd voor knoppen gaan, ware het niet dat het voor een hoofdtelefoon gewoon lekker werkt om op je oorschelpen te swipen of tikken. We stelden vast dat we nu net wat te lang op de tast moesten gaan naar de juiste knop, al went de lay-out uiteindelijk wel.
Uitstekende ANC
We waren stevig onder de indruk van de actieve ruisonderdrukking. Die is simpelweg uitstekend en behoort tot de allerbeste in het prijssegment. We hadden het eerder over snel opwarmende oorschelpen, wel: diezelfde isolatie zorgt voor een uitstekende basis, aangezien de hoofdtelefoon ook al flink wat geluid dempt wanneer hij niet ingeschakeld is. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Met ANC volledig actief wordt 20 tot 50 dB aan omgevingsgeluid tegengehouden, afhankelijk van de frequentie die de hoofdtelefoon uitzendt. We konden in onze kantooromgeving duidelijk het verschil vaststellen tussen de hoeveelheid geluid die vergelijkbare hoofdtelefoons dempen. Wie vooral daarnaar op zoek is, zit helemaal goed.
Geluidskwaliteit
Ook wat de luisterervaring betreft, heeft het merk de Px7 S2e een boost willen geven tegenover zijn voorganger. Daarvoor zorgt de 24-bits digitale signaalprocessor (DSP), in combinatie met de prima 40mm-drivers. De Px7 S2e laat zich vooral opmerken met stevige bassen, maar doet het ook aardig in de hogere frequenties, zodat vocalen en instrumentale muziek niet te dof klinken. Het resultaat is ‘lijvig’ te noemen en dat ervaren we in positieve zin. Enkel het middenbereik klinkt wat vlakker, maar al bij al levert Bowers & Wilkins een prima sound af die niet moet onderdoen voor die van de concurrentie rond dit prijsniveau. De koptelefoon werkt met Bluetooth 5.2 en ondersteunt SBC, AAC, aptX en aptX HD. Hij heeft ingebouwde microfoons en je kan er dus mee bellen. Binnen was dat kraakhelder, buiten had de Px7 S2e wel wat last van windruis.
App en batterijduur
In de Bowers & Wilkins Music-app vind je een rudimentaire equalizer terug waarmee je de bas en treble naar wens kan tweaken. Wat je misschien meteen wil doen is het automatisch uitschakelen na 15 minuten uitzetten. We merkten meermaals dat de koptelefoon na een korte pauze onnodig uitgevallen was. Ook de draagsensor (waarbij de muziek automatisch gepauzeerd wordt als je de koptelefoon niet op je oren hebt) kan je op drie verschillende niveaus instellen. Het is prettig dat iedereen daar een setting zal vinden die passend is. B&W belooft zo’n 30 uur aan bedrijfstijd en in de praktijk haalden we dat makkelijk. Als ANC niet continu volledig werkt, haal je er nog een extra dag batterijduur uit.
Eindoordeel
De Bowers & Wilkins Px7 S2e is een knappe hoofdtelefoon die uitblinkt met zijn hoogwaardige feel en sterke ruisonderdrukking. Wie zijn hoofdtelefoon liefst met touch bedient, zal het wel lastig vinden om te wennen aan de fysieke knoppen. De audiokwaliteit is prima, al zijn de mogelijkheden om de tonen te tweaken vrij beperkt. Al met al is de Px7 S2e een kwaliteitsvolle ANC-koptelefoon die je aandacht verdient bij het overwegen van je aankoop.