Philips Fidelio L4 review: topklasse audio

Philips Fidelio L4
© Philips
Voordelen
Krachtig en gebalanceerd geluid
Hoogwaardige afwerking
Goede batterijduur
Nadelen
ANC is iets te min
Aanraakbediening is niet aanpasbaar
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?

PHILIPS Fidelio L4 Casque supra-auriculaire Bluetooth sans fil avec suppression du bruit Qualité d'appel supérieure Assistant vocal Compatible jusqu'à 50 heures de temps de lecture de musique Noir

Last Amazon price update was: 21 november 2024 08:27 08:27
Totaalscore 8
Bose en Sony krijgen concurrentie uit onverwachtse hoek: met de Fidelio L4 heeft Philips een hoofdtelefoon die op het vlak van geluidskwaliteit gemakkelijk kan meedingen in het topsegment. Helemaal perfect is de hoofdtelefoon wel niet.

Wie op zoek gaat naar een high-end draadloze hoofdtelefoon krijgt steevast twee opties voorgeschoteld: Bose en Sony. Welke hoofdtelefoon je kiest van die merken hangt vaak meer af van smaak dan pure prestaties. Zowel Bose als Sony bieden sublieme audio- en ANC-prestaties, waarbij de een soms net iets meer omgevingsgeluid kan onderdrukken. De Fidelio L4 van Philips zou het segment mogelijk kunnen gaan opschudden met audiokwaliteit die ons werkelijk versteld heeft doen staan. Bluetooth is weliswaar niet de favoriete verbindingstechniek van audiofanaten, maar ook voor hen is de Philips Fidelio L4 een hoofdtelefoon om zeker eens uit te proberen.

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: over-ear
  • Formaat luidsprekers: 40 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.3
  • Bluetooth-codecs: AAC, LDAC, SBC en LC3
  • Batterijduur: 50 uur (zonder ANC), 40 uur (met ANC)
  • Extra functies: ANC, app en ruimtelijke audio

Hoogwaardige materialen

Philips staat bij ons niet direct bekend als fabrikant van high-end hoofdtelefoons. Hoewel het merk al langer werkt aan zijn Fidelio-lijn, is het vaak een select publiek dat ze aanschaft en zijn het vaak de goedkopere modellen die een breed publiek trekken. Met de Fidelio L4 laat Philips echter zien dat het alle kennis in huis heeft om een high-end hoofdtelefoon te maken en dat begint al bij de bouwkwaliteit. Voor een hoofdtelefoon in deze prijsklasse is hij buitengewoon solide – het frame is grotendeels opgetrokken uit metaal en voorkomt zo de kraakgeluiden die we kennen van de Bose en Sony-hoofdtelefoons.

Metaal geeft bovendien meteen een luxueus gevoel, wat wordt versterkt door de lederen hoofdband. Op veel andere high-end hoofdtelefoons komen we tegenwoordig imitatieleder tegen of zelfs rubber, zoals op de Momentum 4 van Sennheiser. Het mag dan wel not-done zijn vanuit ecologisch oogpunt, ons kan het wel smaken. Het nadeel van zulke premium materialen (en dan zeker de metalen constructie) is het totaalgewicht. Hij weegt namelijk 330 gram, wat de Fidelio tot een van de zwaarste draadloze hoofdtelefoons maakt. Ter vergelijking: de WH-1000XM5 van Sony weegt slechts 250 gram. Hoewel we normaal vrij snel last krijgen van zo’n fors gewicht op onze schedel, viel dat met de Fidelio eigenlijk heel erg mee. Zelfs na de hoofdtelefoon herhaaldelijk zes tot acht uur aan één stuk te dragen, kregen we er nooit echt ‘last’ van. Die ervaring kunnen we toeschrijven aan een verfijnde gewichtsverdeling, waardoor er niet te veel druk staat op de schedel en er meer gewicht op de oren rust.

© Philips

Wie van zichzelf weet erg gevoelig te zijn voor druk op het hoofd, kan de hoofdtelefoon best even uitproberen. Onze ervaringen zijn weliswaar positief, maar dat hoeft niet te zeggen dat de hoofdtelefoon voor iedereen goed zit. Kan je ‘m niet proefdragen? Zoek dan een webwinkel waar je de hoofdtelefoon retour kan sturen als hij toch iets te strak zit.

Audio zoals het hoort

Niet te veel bas, kraakheldere stemmen en een verfijnde instrumentweergave; zo zien we de audiobeleving graag op high-end hoofdtelefoons, maar dat lijkt vaak (net) te hoog gegrepen. Fabrikanten voegen graag iets meer bassen toe of leggen meer nadruk op hogere audiofrequenties om een eigen audiosignatuur te creëren. In de praktijk gaat dit echter ten koste van de beleving, vinden we. Muziek en audio van films en muziek wordt dan immers anders ‘getoond’ dan ooit de bedoeling was.

Philips kiest een andere aanpak en pakt uit met onze favoriete audiobeleving, zonder overmatige bassen of een versterkt hoog bereik. Muziek klinkt gebalanceerd, met veel detail in de stemmen en instrumenten. In Locksmith van Sadie Jean krijgen we geen genoeg van de scherpe gitaarsriffs, terwijl de bas ontzettend veel dynamiek en kracht meegeeft. Die kracht komt ook goed van pas in Left and Right van Charlie Puth, Jung Kook en BTS, maar wederom zonder de stemgeluiden of instrumenten te overschaduwen.

Geen ANC-koning

Het is overduidelijk dat Philips een sterk audioproduct kan neerzetten. Bose en Sony blijven de fabrikant nog wel voor als het aankomt op de kwaliteit van ruisonderdrukking. Die is helaas niet zo heel sterk te noemen, zelfs in de maximale stand in de Philips Headphones-app valt er nog wat op aan te merken. Zowel constante geluiden als stemgeluiden zijn nog best goed te horen met de Fidelio L4. Het is uiteraard wel een pak minder sterk dan zonder ANC, maar wie hoopt dat alle omgevingsgeluiden in het niets vallen, gaat beter bij de eerdergenoemde merken kijken.

We zouden de kwaliteit van de ruisonderdrukking nog het best kunnen vergelijken met die van de Sennheiser Momentum 4. Tijdens onze testen leek zelfs de WH-1000XM4 van Sony nog iets sterker te presteren dan de Fidelio. Philips moet bovendien het onderspit delven als het aankomt op slimme functies. De aanraakbediening van de Fidelio, die gebruikt kan worden voor volume- en muziekbediening, kan bijvoorbeeld niet worden aangepast in de Headphones-app. Er is verder wel een EQ aanwezig, maar die is dan weer vrij beperkt in zijn aanpassingsmogelijkheden.

Fidelio L4 app
© TechPulse

Batterijduur en LC3

Volgens de specificatielijst houdt de Fidelio L4 het tot 40 uur uit met ANC, en tot 50 uur zonder. Omdat de hoofdtelefoon is ontwikkeld voor gebruik met ruisonderdrukking, is dat ook de modus waarin we de batterijduur hebben getest. Hoewel we de genoemde 40 uur niet kunnen halen, is een batterijduur van iets meer dan 39 uur alsnog ontzettend goed. In de praktijk bleek de batterijduur precies genoeg om (bijna) een volledige werkweek toe te komen. Dit is flink langer dan de maximale batterijduur van Sony’s WH-1000XM5 (30 uur) of QuietComfort Headphones van Bose (24 uur). Enkel in de Momentum 4 van Sennheiser vind je een batterij die langer meegaat, tot wel 60 uur.

Op apparaten met ondersteuning voor LE Audio, de nieuwe bluetoothstandaard voor audiotransmissie, gaat de batterij van de Fidelio mogelijk nog iets langer mee. Zoals gezegd moet je smartphone of laptop dit wel ondersteunen. Ook LC3 is een vereiste om de energie-efficiënte techniek te gebruiken. Bestaande telefoons ondersteunen de LC3-codec vaak nog niet en dat geldt ook voor Bluetooth LE Audio. De komende jaren zullen we die techniek wel steeds vaker tegenkomen op smartphones. Voor deze testen vielen we terug op de AAC-codec van onze iPhone en SBC op Android.

Eindoordeel

Philips weet met de Fidelio L4 op bijna alle vlakken de concurrentie te evenaren of verslaan. Het gewicht van de L4 is, gelet op de concurrentie, wel aan de hoge kant. Langs de andere kant hebben we daar tijdens het testen eigenlijk geen last van gehad. ANC is vooralsnog geen hoogtepunt van Philips’ Fidelio-reeks, maar het ‘voldoet’ wel. Vergeleken met Boses QuietComfort Ultra-hoofdtelefoon heeft Philips zijn Fidelio L4 nog relatief schappelijk geprijsd op 349 euro. Voor nu vragen we ons wel af waarom Belgische winkels de hoofdtelefoon niet op voorraad hebben. We vinden hem namelijk bij geenenkele winkel, behalve Amazon.

audiophilipsReviewstp vision

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren