Bluetti AC200L review: krachtpatser voor avontuurlijke reizigers

Bluetti AC200L review
© Bluetti
Voordelen
Hoge batterijcapaciteit
Veel aansluitingen
Handige app
Nadelen
Ontiegelijk zwaar
Klepjes voelen niet erg stevig
Informatie op scherm niet altijd nauwkeurig
Aanbevolen prijs: €1.999
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Bluetti AC200L heeft onze spierballen behoorlijk aan het werk gezet: met zijn 28,3 kg is hij inderdaad niet echt draagbaar. Maakt de AC200L op andere vlakken zijn gewicht goed?

De opkomst van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, zal ons energienetwerk de komende jaren sterker onder druk zetten. Dat effect wordt nog versterkt door de overstap op elektrische auto’s. Als het aan de Europese Unie ligt, mag je vanaf 2035 alleen nog maar EV’s aanschaffen. Hiervoor zal er veel moeten veranderen aan de manier waarop we energie transporteren én opslaan. De vraag is nu of dat op tijd lukt om ernstige verstoringen op het elektriciteitsnet voor te zijn. Met een thuisbatterij ben je verzekerd van stroomvoorziening voor kleine apparaten als de elektriciteit even wegvalt.

Dit is ideaal voor het opladen van laptops en smartphones, maar je kan er zelfs een (kleine) koelkast aan hangen. De accu’s van merken als Bluetti, EcoFlow en Fossibot zijn ook ideaal voor reizen met de camper en kamperen in het algemeen. Steeds vaker kunnen deze draagbare batterijen met zonne-energie worden opgeladen. Dat geldt ook voor de Bluetti AC200L die we voor deze review hebben getest: een immense draagbare batterij met een capaciteit van 2.048 Wh.

Specificaties

  • Capaciteit: 2.048 Wh
  • Aansluitingen AC: 4x 230 V / 2400 W
  • Aansluitingen USB: 2x usb-c 100 W, 2x usb-a 15 W
  • Output: 2.400 W
  • Input: AC (2.400 W) of PV (1.200 W)
  • Afmetingen: 42 x 28 x 36,65 cm
  • Gewicht: 28,3 kg

Gewichtheffen

Onze collega’s van TechRadar testten eerder de EcoFlow River 2 Max: een 512Wh-batterij met een piekvermogen van 500 watt. Met een gewicht van slechts 6 kilogram was die accu nog behoorlijk ‘draagbaar’ te noemen. Dat woord is echter niet van toepassing op de AC200L van Bluetti, die 28,3 kilogram weegt. Je kan er natuurlijk wel over discussiëren of je dat als ‘probleem’ mag bestempelen. Eenmaal op zijn plek en aangesloten, hoeft de accu niet vaak verplaatst te worden. Ook als je hem meeneemt op reis, zal je de accu vermoedelijk niet constant heen en weer verplaatsen. Met de handvatten kan je de accu in ieder geval nog relatief makkelijk verplaatsen.

Behuizing en aansluitingen

Het forse gewicht wordt in ieder geval niet veroorzaakt door de behuizing, die geheel van plastic is gemaakt, maar toch behoorlijk stevig aanvoelt. Na enkele weken van gebruik op kantoor, heeft de accu slechts enkele kleinere krasjes. Wie de accu mee op reis neemt, zal vermoedelijk wat sneller krassen zien verschijnen. Iets minder te spreken zijn we over de klepjes over de 230V-aansluitingen op de AC200L. Ze hangen een beetje ‘over de aansluitingen heen’ en we vragen ons daarom ook wel af hoelang ze het uithouden. De andere rubberen klepjes sluiten veelal wel iets beter aan. Bluetti mag wat ons betreft ook de draaisluitingen van de oplaadpoorten vernieuwen. Die zitten nu met een stukje plastic vast. Als ze ooit losraken, is de kans groot dat je ze nooit meer terugvindt en de input-poorten niet beschermd zijn tegen vuil.

Qua aansluitingen beschikt de AC200L over vier reguliere EU-stopcontacten, met een maximaal vermogen van 2.400 watt bij een spanning van 230 volt. Daarnaast beschikt de draagbare batterij over vier usb-aansluitingen, waarvan twee usb-c- en twee usb-a-poorten. De usb-c-aansluitingen bieden elk een output van 100 watt, terwijl de usb-a-poorten je apparaten met maximaal 15 watt kunnen opladen. Hoeveel stroom de usb-poorten werkelijk leveren, is afhankelijk van de mix van aangesloten apparaten.

Capaciteit en prestaties

De 2.048Wh-batterij in de AC200L is enorm. Ter vergelijking: de accucapaciteit van de meeste e-bikes bedraagt slechts 500 tot 700 Wh. Je kan er dus tot vier e-bikes mee opladen. Let wel: een deel van de accucapaciteit is niet bruikbaar. Bij het opladen van apparaten gaat er altijd wat energie verloren, zowel aan de kant van de oplader (Bluetti) als in het apparaat zelf. In de praktijk heb je dus net iets minder dan 2.000 Wh tot je beschikking. Dit effect is vooral merkbaar als je veel apparaten aansluit met een laag voltage, zoals een smartphone. Smartphonebatterijen (4V) hebben immers een lager voltage dan de draagbare accu (51,2V), en het verlagen daarvan kost ook stroom.

Bluetti AC200L
© Bluetti

Smartphones en koelkasten

Het opladen van smartphones en laptops gaat wel lekker vlot: op de Bluetti vind je twee 100 watt usb-c-aansluitingen. Let wel: als je ze allebei tegelijkertijd gebruikt, wordt de maximale laadcapaciteit beperkt tot 150 watt. Dit is echter nog steeds snel genoeg om een smartphone of laptop snel op te laden. In onze tests laadden onze laptops via de usb-c-aansluiting net zo snel als met de originele HP-laders. Niet zo gek ook: zowel de lader als de Bluetti-batterij gebruiken het USB-PD-oplaadprotocol. Telefoons ondersteunen dit PD-protocol vaak wel, maar tot slechts 18 of 20 Watt. Het is mogelijk dat je telefoon hierdoor iets trager laadt dan via de originele oplader van je telefoon. Daar staat tegenover dat de Bluetti je smartphone tot 111 keer kan opladen. We gaan daarvoor uit van een batterijcapaciteit van 5.000 mAh, oftewel 18,5 Wh.

Het aansluiten van een koelkast van 800 Watt is een ander verhaal. Na één uur is er dan al 800 Wh gebruikt, waardoor de accu na iets meer dan twee uur leeg is. De batterij is dus geen vervanging van een aansluiting op het stroomnet. Wel kan je er kleinere huishoudelijke apparaten mee opladen, of je apparaten in de camper van stroom voorzien als je even stilstaat. Vaak is de apparatuur voor die toepassingen ook zuiniger of gebruik je die niet urenlang achter elkaar, waardoor de capaciteit in die gevallen wel voldoende is. Bovendien kun je de accu bijladen met zonnepanelen. Helaas kregen we die niet meegeleverd met ons testexemplaar van de AC200L, dus kunnen we niets zeggen over de prestaties daarvan. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe zonnig het buiten is. Uniek is het in ieder geval niet: draagbare accu’s van andere merken, zoals EcoFlow, kunnen eveneens met zonnepanelen worden bijgeladen.

Energieverbruik op het scherm

Hoeveel energie je op elk moment gebruikt, wordt via het display aan de voorkant van de batterij getoond. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen AC (reguliere EU-stopcontacten) en DC (onder andere de usb-aansluitingen) verbruik. In principe zou je precies moeten kunnen zien hoeveel watt er wordt gebruikt per klasse. In de praktijk blijkt met name de weergave van het DC-verbruik niet altijd te kloppen. Bij het aansluiten van oortjes of hoofdtelefoons was er soms helemaal geen verbruik te zien, terwijl ze wel degelijk werden opgeladen. We vermoeden dat dit te maken heeft met het beperkte stroomverbruik van zulke accessoires. Als we bijvoorbeeld een externe powerbank oplaadden die iets meer stroom vereiste, verscheen er vaak wel informatie op het scherm. Ook bij het laden van een laptop via de usb-aansluiting was de informatie voldoende nauwkeurig.

Het scherm toont ook een ‘resterende tijdsduur’. Dit geeft aan hoelang de batterij nog meegaat als je hetzelfde apparaat aangesloten houdt. Sluit je een ander apparaat aan dat meer of minder stroom verbruikt, of een extra stroomverbruiker, dan kan je het getal in de prullenbak gooien. Erg nuttig is die informatie dus meestal niet.

Smartphonebediening

Net als vrijwel alle andere draagbare batterijen, kan je de Bluetti AC200L via je smartphone bedienen. De communicatie met de Bluetti-batterij verloopt via bluetooth. Om de batterij te bedienen moet je dus wel enigszins in de buurt zijn. Het nut hiervan ontgaat ons daarom ook wel gedeeltelijk. Eventueel kan het handig zijn als je de batterij ergens in je camper neerzet waar je het schermpje niet kan zien. Ook gaat het schermpje automatisch op zwart als je de batterij niet bedient.

Via de smartphone kan je dan alsnog het stroomverbruik bekijken. Verder kan je via de apps op Android en iOS kiezen hoe je de accu oplaadt, met keuze uit Standaard, Stil en Turbo. Zet je ‘m in de turbostand, dan laadt de batterij volgens Bluetti het snelst op. Daar staat tegenover dat het opladen minder efficiënt gaat, en de accu een flinke bak hitte afgeeft, met als resultaat dat de ingebouwde ventilator wordt ingeschakeld.

Via de app kan je ook een ‘Eco’-modus activeren. Die verlaagt de maximale stroomuitgifte van de AC- en DC-aansluitingen. Daarnaast kan je een ‘DC-invoerbron’ kiezen. Standaard staat dit ingesteld op zonnepanelen, maar je kan ook andere bronnen aankruisen. Ideaal aan de app is dat deze lokaal werkt als je dat liever hebt. Je hoeft dan geen Bluetti-account aan te maken. Een nadeel hiervan is wel dat het apparaat niet aan je telefoon wordt gekoppeld. Je moet hierdoor steeds opnieuw de batterij selecteren. Hopelijk is dat iets wat Bluetti via een toekomstige software-update kan oplossen.

Eindoordeel

Draagbare batterijen heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Met de AC200L richt Bluetti zich duidelijk op de kampeerder of degenen die gewoon vaak onderweg zijn. Erg draagbaar is de batterij helaas niet vanwege zijn gewicht. Het is eerder een gevalletje: neerzetten en gebruiken. Voor thuisgebruik, waar je de accu vaak zou moeten verplaatsen, is hij eigenlijk iets te groot. Bovendien zijn er in België maar nauwelijks black-outs van het stroomnet. Mocht dat wel gebeuren, dan heb je waarschijnlijk ook niet voldoende aan de batterijcapaciteit van de AC200L. Een koelkast met een stroomverbruik van 800 watt kan je er bijvoorbeeld slechts iets meer dan twee uur op aansluiten. Wil je simpelweg even je smartphone opladen, dan is het weer een ander verhaal. Dat kan tot meer dan 100 keer op één batterijlading.

Net als concurrenten, belooft Bluetti dat de batterij 3.000 laadcycli meegaat voordat er nog 80% van de capaciteit over is. Kortom: je zou er jarenlang gebruik van kunnen maken zonder dat de capaciteit te fel terugloopt. Gezien de relatief korte testduur van de batterij, hebben we dat echter niet kunnen verifiëren. Tot slot zijn we best te spreken over de app die Bluetti meelevert voor Android en iOS. De app laat zich makkelijk bedienen, en een account is ook niet nodig. Veel bijzondere functies ga je er niet op tegenkomen, maar alles wat je nodig hebt, zit erop.

De prijs is mogelijk nog het grootste voordeel van de Bluetti. Met een adviesprijs van 1.999 euro is de AC200L net wat goedkoper dan een vergelijkbare EcoFlow, of een batterij van andere merken. Bovendien betaal je vrijwel nooit de volle pond voor de batterij. Op het moment van publicatie kost de AC200L via Bluetti ‘slechts’ 1.799 euro.

bluettiontspanningReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren