Reviews

Samsung Galaxy A55 review: prima middenmoter met stevige concurrentie

Samsung Galaxy A55
© Samsung
Voordelen
Hoogwaardige bouwkwaliteit
Geweldige batterijduur
Mooi display en contrast
Uitbreidbare opslagruimte
Nadelen
Erg veel concurrentie (ook bij het eigen merk)
Vrij groot en niet voor iedereen handzaam
Langzamer opladen
Aanbevolen prijs: €449
Waar te koop?

Samsung Galaxy A55 5G 128GB Awesome Iceblue

Last Amazon price update was: 21 november 2024 10:07 10:07
Totaalscore 8
Samsung heeft met de Galaxy A55 weer een knap ogende middenmoter op de markt gebracht. Zijn grootste uitdaging? De overbevolking in het segment. Wij gingen na of de Galaxy A55 erin slaagt om zich te onderscheiden van het pak.

Grote jongen die goed presenteert

De nieuwste toevoeging aan Samsungs middenklasse past qua styling perfect in het Samsung-plaatje. Met zijn metalen en glazen behuizing voelt de Galaxy A55 stevig en premium aan. Hij is ook IP67-gecertificeerd voor stof- en waterbestendigheid. Daarnaast is er de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met een microSD-kaart. Wie goed kijkt, spot wel enkele kleine designelementen die verraden dat dit geen vlaggenschip is: de zwarte randen rond het scherm zijn redelijk dik en niet gelijk aan elke zijde, wat resulteert in een iets minder verfijnd ontwerp in vergelijking met premium modellen. Ook onderscheidt de Galaxy A55 zich van duurdere Galaxy-modellen door een stukje afgerond metaal aan de zijkant waar de knoppen zich bevinden.

Het 6,6 inch grote amoleddisplay is een van de absolute troeven van dit toestel, met een knap contrast, levendige kleuren en een refresh rate van 120 Hz. Enig struikelblok is misschien wel het formaat van 6,6 inch. Voor wie kleinere handen heeft (of simpelweg liever geen joekel van een smartphone hanteert) valt de Galaxy A55 mogelijk te groot uit. De positie van de knoppen aan de rechterkant kan het moeilijk maken om de smartphone met één hand te bedienen. De displayhelderheid van 1.000 nits is prima, maar zou hoger kunnen zijn, gezien de piekhelderheid van 2.600 nits op de Galaxy S24-modellen. Er zijn vier kleuren beschikbaar, elk met een knap regenboogeffect bij blootstelling aan licht. Al bij al krijg je voor de aankoopprijs van 449 euro best veel terug.

Degelijke camera’s

Voor de prijs biedt ook de cameraopstelling op de Samsung Galaxy A55 een degelijke ervaring, met de 50MP-hoofdcamera als uitblinker. De lenzenset-up verschilt niet veel van die van zijn voorganger, de Galaxy A54. Kleuren ogen redelijk verzadigd, wat typisch is voor Samsung, en over het algemeen resulteert dat in mooie foto’s. Bij daglicht legt de hoofdcamera redelijk veel details vast, maar dit neemt af bij minder licht, vooral bij de 12MP-ultrawide camera. Bij voldoende licht presteert deze lens redelijk goed en levert die foto’s die qua kleuren vergelijkbaar zijn met die van de hoofdlens. Echter, bij schemering wordt het kwaliteits- en kleurverschil tussen de twee camera’s duidelijk merkbaar. De 5MP-macrocamera voelt wat overbodig aan en een telefotocamera met 3x optische zoom zou welkom zijn, aangezien de digitale zoom van de Galaxy A55 voor acceptabele resultaten afhankelijk is van goede belichting. Over het algemeen zijn de camera’s redelijk voor de prijs, maar voor wie iets beters wil, is een iets ouder vlaggenschip zoals de Google Pixel 7 wellicht een verstandigere keuze.

Snel genoeg voor alledaagse taken

Wat prestaties en werksnelheid betreft, voldoet de Galaxy A55 met zijn Exynos 1480-chip zeker aan de verwachtingen die je in deze prijsklasse hebt. De telefoon is eigenlijk een (relatief kleine) upgrade ten opzichte van de A54. Dagelijkse taken zijn moeiteloos uit te voeren dankzij de nieuwe chip en 8 GB aan RAM. Het meest beperkt zijn de grafische prestaties, waardoor veeleisende games niet soepel draaien op hoge instellingen. Lichter gamen is wel nog steeds mogelijk. Wie meer grafische kracht nodig heeft, kan bijvoorbeeld de Galaxy S23 FE overwegen. Bij de meest intensieve taken kan de A55 soms wat trager zijn of haperen. De chip biedt ook niet voldoende kracht voor Samsungs nieuwe Galaxy AI-functies. Hoewel de telefoon op Android 14 met One UI 6.1 draait, heb je geen toegang tot deze functies. Bovendien biedt de A55 niet de zeven jaar aan software-ondersteuning die beschikbaar is bij de S24-serie, maar wel vier grote Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates, wat nog steeds respectabel is.

Batterijduur van twee dagen

De Samsung Galaxy A55 blinkt wél uit met zijn batterijduur. Hoewel de capaciteit van 5.000 mAh dezelfde is als die van de accu in het vorige model, is het duidelijk dat de Exynos 1480 efficiënter omspringt met de batterij dan zijn voorganger. Bij normaal gebruik gaat die wel twee dagen mee. Voer je wat zwaardere taken uit, dan kan de batterijduur misschien tot anderhalve dag dalen, maar zelfs dat is nog steeds uitstekend. Hoewel de telefoon niet snel leeg raakt, duurt het helaas vrij lang om hem weer op te laden, aangezien hij maximaal met 25 W laadt. Dat is jammer, want heel wat concurrenten in deze prijsklasse bieden hogere laadsnelheden. Dat minpunt beperkt zich niet tot de Galaxy A55, want ook de premium smartphones van Samsung hinken een beetje achterop op dat gebied. Zoals we intussen gewoon zijn, krijg je hier ook geen oplader meegeleverd in de doos, alleen een oplaadkabel. Draadloos opladen ontbreekt ook, maar dat is niet ongewoon voor een toestel in de middenklasse.

Samsung Galaxy A55: eindoordeel

Alles bij elkaar opgeteld laat de Galaxy A55 weinig ruimte voor klachten op het gebied van specificaties, bouwkwaliteit, prestaties en batterijduur. Sterker nog: met verschillende aspecten benadert de telefoon zelfs de premium toestellen van de Galaxy S24-serie. Hoewel hij zeker waar voor je geld biedt, is het geen revolutionaire upgrade van de Samsung Galaxy A54. Het grootste struikelblok van de Galaxy A55 is dan ook zijn adviesprijs bij de lancering, waardoor hij direct in competitie treedt met een aantal andere Samsung-toestellen. Dat betekent niet dat de Galaxy overprijsd is: in de middenklasse is er nu eenmaal sterke concurrentie van andere merken. Het probleem ligt echter in het feit dat je de Samsung Galaxy S23 FE nu voor slechts iets meer dan 50 euro extra kan aanschaffen. En die biedt een ervaring die nauwelijks verschilt van Samsungs vlaggenschepen, inclusief de nieuwe Galaxy AI-functies. Daarnaast blijft de Galaxy A54 van vorig jaar nog steeds aantrekkelijk, omdat er weinig veranderingen zijn en dit model vaak 100 euro goedkoper is. De Galaxy A55 is een solide middenklasser, maar momenteel niet de beste koop die je kan maken.

mobielsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren