Reviews

Wooting 60HE+ review: heerlijke hardware én software

Wooting 60HE+ toetsenbord
© Wooting
Voordelen
Fantastische software
Variabel actuatiepunt
Stevige body en keycaps
Nadelen
Kleine leercurve
Beperkte keuze in keycaps
Aanbevolen prijs: €189,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Het Nederlandse Wooting lijkt de code gekraakt te hebben als het over toetsenborden gaat, zowel op vlak van hardware als op dat van software.

Op een toetsenbord staan heel wat knoppen, en waarschijnlijk zijn er een aantal toetsen die je raar of zelden gebruikt. Dat is zonde, want zo’n groot toetsenbord pakt natuurlijk wel veel plek op je bureau in beslag. Kleinere toetsenborden, of ze nu het nummerblok missen of slechts 60% van de toetsen bieden, kunnen daarvoor een oplossing zijn. De Wooting 60HE+ doet het nog beter, en komt ook met oplossing voor problemen waarvan je zelf het bestaan nog niet ontdekte.

Minder toetsen wennen snel

Om maar meteen die ene, prangende vraag weg te werken: het is helemaal niet vervelend om wat toetsen minder te hebben. Voor meeste gebruikers zal het ongetwijfeld even wennen zijn: cijfers vind je niet langer langs rechts, maar zitten zoals steeds nog wel bovenaan. Hoe handig je dat vindt, hangt wellicht af van met welke standaard je typt. Hier hebben meeste Belgen pech: om cijfers in te voeren, zal je de shift-toets moeten induwen. Nederlanders moeten dat niet doen, aangezien zij op QWERTY-toetsenborden typen.

© Wooting

Andere toetsen, zoals de functierij, komt onder een tweede toetsenbordlaag te zitten. Die activeer je door één van de modifiertoetsen, zoals Fn of de Windows-toets, ingedrukt te houden. Zo kan je bijvoorbeeld de hele functierij tevoorschijn halen, maar ook meteen de homecluster: die komt onder de wasd-toetsen te zitten. De eerste twee dagen zal dat een denkoefening zijn, maar zoiets went bijzonder snel.

“Woohoo” voor de Wootility

Bovendien kan je alles zelf instellen zoals je het graag hebt met de software die bij dit toetsenbord hoort. De mogelijkheden daar zijn énorm uitgebreid. Wij stelden het toetsenbord bijvoorbeeld zo in dat de Menu-, Ctrl-, Fn- en rechtse shift-toets dienstdoen als pijltjestoetsen wanneer je ze kort indrukt. Indien we ze langer vasthouden, hebben ze wel hun originele functie. Het is zelfs mogelijk om toetsen vier verschillende functies te geven naargelang hoe diep je ze induwt. Nieuwe functies toewijzen aan knoppen is zo simpel als naar het juiste menuutje navigeren en de knop aan te klikken: het programma laat je daarna vanzelf weten wat de mogelijkheden zijn.

Daar stoppen de mogelijkheden echter niet. Zoals met veel toetsenbordsoftware kan je met deze ‘Wootility’, zoals de software heet, ook de kleurtjes op het toetsenbord aanpassen. Ook hier is het een kwestie van het juiste kleurtje te selecteren op een schijf, waarna je de kleur kan toepassen door op een knop te klikken. Wie wil, kan elke toets een eigen kleurtje geven. Het is bovendien mogelijk om je functielaag ook van kleurtjes te voorzien, zodat je steeds een vorm van overzicht van de functies behoudt. We moeten toegeven dat de effectjes iets minder indrukwekkend zijn dan bij bijvoorbeeld Razer, maar dat maakt Wooting meer dan goed.  

Soms is iets niet doen het beste dat je kan doen, en dat heeft Wooting namelijk door. De software bij dit toetsenbord is namelijk alleen actief als je die opent, en hoeft dus niet continu op de achtergrond te draaien om je kleurtjes en effecten te laten zien. Daar kunnen de grote merken nog wat van leren. Heb je naast deze Wooting ook Razer-apparatuur liggen? Dan kan je de lichtjes wel synchroniseren met Chroma Connect, maar dan moet de software wél de hele tijd actief blijven.

Werken op een gamingtoetsenbord

Op vlak van typen behoort de Wooting 60HE+ tot de topklasse. Het toetsenbord wordt in de markt gezet als een gamingtoetsenbord en dat is het ook absoluut. Traditioneel laten mechanische toetsenborden een beetje weerstand merken, die ze ofwel geschikt maken voor typen ofwel gamen. Daar is op dit toetsenbord niet echt nood aan: het toetsenbord kan namelijk tot op de millimeter meten hoe diep je een toets induwt. Voor te gamen actueren toetsen best zo snel mogelijk, maar voor kantoorwerk kan je het toetsenbord iets minder responsief maken.  

Toch blijft de Wooting 60HE+ in de eerste plek een gamingtoetsenbord. De technologie in de switches van Lekker maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een Rapid Trigger-modus te activeren. Normaal gezien moet je toetsen volledig loslaten voor een nieuwe aanslag geregistreerd wordt, maar dat is hier niet het geval. Indien je de Rapid Trigger-instelling inschakelt zal élke toetsaanslag geregistreerd worden. Je kan ook een zogenaamde Tachyon-instelling activeren om de signaalvertraging te minimaliseren. Die functie is vooral belangrijk voor gamers: als kantoorwerker word je er namelijk niet sneller van.

Knappe vormgeving

Verder kunnen we alleen maar concluderen hoe knap het hele toetsenbord werd vormgegeven. De keycaps zijn van een topkwaliteit en zijn langs twee kanten gegraveerd zodat de legende nooit kan vervagen. Je hebt een klein beetje last van ‘keycap wobble’, al doet Wooting het ook hier beter dan andere toetsenborden met switches in Cherry-stijl. De behuizing is stevig en werd gemaakt in ABS, terwijl de achterplaat uit staal vervaardigd werd. Een aantal schuimlagen zorgt er verder voor dat het tikgeluid wat gedempt wordt. Hierdoor wordt de klank van het toetsenbord meer afgerond, en duidelijk minder schel.

De Wooting 60HE+ is uit verschillende lagen opgebouwd. © Wooting

Wat niet kan met dit toetsenbord is de hoogte bepalen: onder het toetsenbord zitten bij Wooting geen voetjes, en dat kunnen we eigenlijk wel appreciëren. Zo’n hoek zet namelijk extra druk op je polsen, waardoor je na langdurig gebruik letsel kan overhouden. Wooting houdt het allemaal netjes ergonomisch, en biedt apart ook een rubberen polssteun aan om je comfort naar een hoger level te tillen.  

Conclusie 

Wie hele dagen achter de computer zit en moet typen, weet hoe belangrijk een goed toetsenbord is. Eerlijk is eerlijk: gamen doen we het allerliefst met een gamepad, dus het toetsenbord wordt hier vooral voor kantoorwerk gebruikt. Dan kan het lichtjes vervelend zijn als je belangrijke toetsen, zoals die homecluster en de pijltjes, niet meteen ziet staan. Dat hebben we Wooting echter vrij snel vergeven. Als er één toetsenbord is waarvoor we zonder verpinken 40% van onze toetsen afgeven, dan is het dit wel. De Wooting 60HE+ is op zo goed als alle vlakken een genot om mee te werken. Zie je het absoluut niet zitten om toetsen af te geven? Dan kan de Wooting Two HE de moeite zijn: ook daar zitten dezelfde Lekker-switches in – en ja, die typen ook écht lekker.  

De Wooting 60HE+ is beschikbaar in Amerikaans ANSI-formaat, maar ook in verschillende ISO-formaten. Belgen die op zoek zijn naar een AZERTY-toetsenbord, zullen zich wel tevreden moeten stellen met een Frans AZERTY-bord. Daar staan de letters op dezelfde plek als op Belgische modellen, maar kunnen de leestekens licht verschillen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business