Sonos Ace review: torenhoge verwachtingen waargemaakt?

Sonos Ace wit
© Sonos
Voordelen
Typisch Sonos-ontwerp
Goede audiokwaliteit
Ondersteuning voor ruimtelijk geluid
Nadelen
Tegenvallende accuduur
Beperkte mogelijkheden Sonos-app
Grote draaghoes
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?

Sonos Ace - Casque Bluetooth sans fil avec Réduction active de bruit - Jusqu'à 30 heures d'autonomie - Audio Spatial - Suivi dynamique des mouvements de la tête Dolby - Noir

Last Amazon price update was: 28 september 2024 09:20 09:20
Totaalscore 8
Kan Sonos de verwachtingen voor zijn eerste draadloze hoofdtelefoon waarmaken? Het prijskaartje is in ieder geval typisch Sonos: voor 499 euro gaat de Ace over de toonbank. We vragen ons wel af voor wie de Ace bedoeld is.

De eerste geruchten over een Sonos-hoofdtelefoon doken al in 2019 op. Bijna elk kwartaal verscheen er wel een nieuw lek over het vermeende product. Sonos zelf hield de lippen echter stijf op elkaar, totdat CEO Patrick Spence eind 2023 aankondigde dat 2024 een “topjaar” zou worden. Spence liet doorschemeren dat er een “lucratief product” in de pijplijn zat, waarmee Sonos dit jaar mogelijk 100 miljoen dollar zou binnenhalen.

In de maanden die volgden bleef de geruchtenmolen draaien. Eind februari lekte uit dat de Sonos-hoofdtelefoon in juni op de markt zou komen. Deze voorspelling bleek te kloppen: na de officiële introductie van de Ace op 21 mei, is de draadloze hoofdtelefoon inmiddels te koop. De prijs bedraagt 499 euro. Dat is een fors bedrag, maar ligt in lijn met dat van directe concurrenten, zoals de AirPods Max van Apple en de recent verschenen QuietComfort Ultra van Bose. Of de Ace deze concurrenten ook kan verslaan, is nog maar de vraag.

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: over-ear
  • Formaat luidsprekers: 40 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.4
  • Bluetooth-codecs: AAC, SBC en AptX Adaptive
  • Batterijduur: 30 uur met ANC
  • Extra functies: ANC, app, Auracast (toekomstige update) en LE Audio (toekomstige update) en multipoint
  • Gewicht: 312 gram
  • Kleuren: Black en Soft White

Subliem draagcomfort

Het maken van een comfortabele draadloze hoofdtelefoon is geen eenvoudige opgave, zeker niet voor een merk zonder eerdere ervaring op dit gebied. Tijdens de presentatie in Amsterdam werd ons echter verzekerd dat Sonos hier “veel aandacht” aan heeft besteed, wat resulteert in een subliem draagcomfort. Ondanks het iets hogere gewicht van 312 gram, kunnen we de Sonos Ace moeiteloos een hele dag dragen. De Ace is een van de meest comfortabele over-earhoofdtelefoons die we de afgelopen jaren hebben gedragen.

De zachte hoofdband en dito oorkussens zorgen ervoor dat de hoofdtelefoon als het ware op je hoofd zweeft en niet knelt bij je oren. Voor mensen met grotere oren is het fijn dat de oorschelpen ruim en breed zijn. Een klein nadeel is dat ze ietwat ondiep zijn, waardoor onze oren al snel tegen het gaas aan komen. Dat is lang niet enkel bij de Ace het geval: high-end hoofdtelefoons van Bose en Sony hebben doorgaans net iets diepere oorschelpen. De hoofdband is eenvoudig uit te rekken voor mensen met een groter hoofd, en er is meer dan genoeg verstelruimte op de scharnieren.

Sonos Ace zwart
© Sonos

Onopvallend ontwerp

Helaas laat het scharnier zich niet opvouwen. Zelfs als je de hoofdband volledig inschuift, blijft de Ace aan de grote kant. Dit resulteert in een behoorlijk grote hoes waarin je de hoofdtelefoon moet transporteren. Hoewel de case een stuk steviger is dan Apples ‘BH-case’ voor de AirPods Max, is hij niet erg praktisch om mee te nemen in een tas.

Net als de hoes heeft de draadloze hoofdtelefoon een relatief onopvallend design. Links op de Ace vind je twee uitsparingen voor de geïntegreerde microfoons, de usb-aansluiting en de powerknop. Rechts bevinden zich Sonos’ ‘contentkey’ en de ANC-knop. Met de contentkey kan je onder andere het volume bedienen of van nummer wisselen. Wie al bekend is met Sonos-speakers, zal snel aan de knop wennen; deze werkt identiek aan de swipebediening van de Sonos-wifispeakers. Een leuk detail is dat je de knop kan vinden door met je vinger over het Sonos-logo te vegen.

Dit soort vernuftige designelementen typeren de Amerikaanse audiofabrikant. Zo hebben de oorschelpen links en rechts een andere kleur om ze te onderscheiden. Na een korte gewenning, pak je de Ace zo meteen goed vast. Design is niet het enige waarop Sonos uitblinkt: de Amerikanen weten ook ontzettend goed hoe ze een kwalitatief product moeten maken. De Ace is grotendeels van plastic, maar voelt toch premium aan. Alle onderdelen sluiten naadloos op elkaar aan, niets kraakt en het zwarte plastic blijft vrij van vingerafdrukken. Dit laatste is een groot pluspunt, aangezien vingerafdrukken bij zwarte draadloze hoofdtelefoons een veelvoorkomend ‘probleem’ zijn. Wil je er zeker van zijn dat je ook na verloop van tijd geen vingerafdrukken of andere vettigheden, dan is er ook nog de witte versie. Deze ziet er strak uit met een bijpassend zilveren scharnier. Op de zwarte versie is het scharnier van een donkerdere tint om niet uit de toon te vallen. Het scharnier is gemaakt van metaal en heeft wat weg van het mechanisme op de AirPods Max.

Mist ‘Sonos’-functies

Nog vóór de aankondiging van de Ace introduceerde Sonos begin mei een grootschalige upgrade voor de Sonos-app. Deze update omvat onder meer een volledig vernieuwd startscherm. Hierop vind je alle streamingdiensten die gekoppeld zijn aan je Sonos-account. Daarnaast toont het startscherm je recent geluisterde muziek en is de zoekbalk aanzienlijk gebruiksvriendelijker geworden. Zoeken gaat nu ook veel sneller, wat handig is wanneer je op zoek bent naar een specifiek nummer.

Alhoewel deze updates erg handig zijn, heb je er op de Ace helaas niets aan. De app kan namelijk niet worden gebruikt om content naar de Ace te streamen. Via de Sonos-app op Android en iOS kan je wel de equalizer aanpassen, multipoint inschakelen en de ANC en draagdetectie bedienen. Muziek streamen doe je dus via je smartphone. Wil je muziek wisselen tussen je Sonos-speakers en de Ace? Helaas is dat niet mogelijk. De kans dat dit in de toekomst nog verandert, is klein. Hiervoor zou de Ace een permanent actieve wifi-verbinding nodig hebben, en daartoe is hij niet in staat.

Naast de nieuwe functies bleek de vernieuwde app ook niet altijd stabiel te zijn. Het lukte ons in eerste instantie slechts met horten en stoten om de Ace te koppelen aan onze Android-telefoon. Latere software-updates hebben dit probleem wel opgelost, maar het opstarten van de Sonos-app in de Ace-modus duurt nog steeds net iets te lang. En aangezien je vervolgens zo weinig in de app kan regelen, is dat best teleurstellend.

Geen wifiverbinding

Sonos staat bekend om zijn producten met wifi-verbinding. De keuze om de Ace geen actieve wifiverbinding te geven, is dan ook enigszins verrassend. Echter, er zijn duidelijke redenen voor deze keuze. Wifi is simpelweg niet efficiënt genoeg voor gebruik in een draadloze hoofdtelefoon. Volgens een Sonos-productmanager zou de batterijduur van de Ace met wifi slechts 10 uur bedragen. Bovendien is wifi niet altijd even stabiel. De kans is groot dat het signaal wegvalt als je met de Ace binnenshuis rondloopt. Om deze redenen is ervoor gekozen om de hoofdtelefoon enkel via bluetooth met je telefoon te koppelen. Alleen in de homecinema-modus wordt de wifi-chip geactiveerd. In deze modus wordt wifi gebruikt om de hoofdtelefoon te koppelen met een Sonos-soundbar, voor een gepersonaliseerde luisterervaring. Deze functie werkt vooralsnog enkel met de Sonos Arc-soundbar. We hebben deze functionaliteit helaas nog niet uitgebreid kunnen testen. De audiofabrikant belooft dat de functie binnenkort ook beschikbaar zal zijn op andere Sonos-soundbars, zoals de Beam (Gen 2).

Audiokwaliteit en ruimtelijke audio

Sonos heeft de Ace uitgerust met 40mm-drivers en ondersteuning voor ‘lossless’-audio op Android-telefoons via de Adaptive-variant van Qualcomm’s AptX-bluetoothcodec. Voor iOS-apparaten geldt, zoals gebruikelijk, dat de Ace gebruikmaakt van de AAC-codec. Ondersteuning voor LE Audio en de bijbehorende LC3-codec is er nog niet, maar komt volgens Sonos wel in de toekomst. Een exacte datum voor de uitrol van deze functies kon Sonos tijdens de presentatie echter niet geven.

Ook zonder deze geavanceerde audiocodecs levert de Ace verbluffende audioprestaties. De bas is krachtig, zonder overdreven te zijn, en stemmen klinken haarscherp. Het middengebied komt helder naar voren en het geluidsbeeld is bovendien erg ruimtelijk, zelfs bij muziek zonder het Dolby Atmos-label. Wil je het geluid toch nog naar eigen smaak aanpassen, dan kan dat via de Sonos-app. De mogelijkheden hiervoor zijn op dit moment echter vrij beperkt: je kan de bas en treble aanpassen met een eenvoudige schuifbalk. Geavanceerde equalizing (EQ) met aanpassingen per frequentieband, zoals gebruikelijk bij andere audiofabrikanten, is op dit moment niet mogelijk.

Sonos Ace soft white
© Sonos

Of dat echt nodig is, is een kwestie van smaak. Het geluid klinkt al van nature erg goed en het is duidelijk dat Sonos veel aandacht heeft besteed aan de audiotuning van de hoofdtelefoon. Vergeleken met andere merken zoals Sony is de bas wat minder prominent: het geluid van de Ace is minder ‘opgefokt’. Sonos heeft gekozen voor een veilige middenweg met een prettige audiobeleving, zonder de grenzen te verleggen. Dit geldt ook voor de weergave van ruimtelijke audio bij muziek via Apple Music. Zodra je muziek streamt met een ruimtelijke mix, ervaar je die alsof je je midden in het concert bevindt. Echter, ook hier is het effect niet overweldigend.

Deze ‘concert-ervaring’ kan nog worden versterkt door de headtrackingfunctie te activeren. De Ace detecteert dan in welke richting je kijkt en past de audioweergave daaraan aan. Zo lijkt het alsof de artiest altijd op dezelfde plek staat en jij je door de ruimte beweegt. Hoewel dit principe goed werkt, is het wat ons betreft eerder een gimmick die je wellicht eens uitprobeert, dan dat je het permanent aan laat staan. Zeker als je veel beweegt, kan de headtracking storend zijn. Het duurde soms ook even voordat de Ace doorhad in welke richting we keken.

Makkelijke bediening

Via de eerdergenoemde ‘contentkey’ bedien je de Ace zonder je smartphone uit je zak te hoeven halen. Volgens Sonos heeft zo’n fysieke knop één groot voordeel: hij werkt altijd, zelfs in uitdagende omstandigheden zoals extreme kou of hitte. Om het volume te regelen, schuif je de knop simpelweg omhoog of omlaag. Je pauzeert muziek door de knop één keer in te drukken en met twee keer tikken ga je naar het volgende nummer. De Ace heeft ook een knop om te schakelen tussen de ANC- en Aware-modi, en een fysieke powerknop. Deze lay-out mag gerust de standaard worden op alle draadloze hoofdtelefoons: het bespaart je een hoop geklooi met swipe- en tikgebaren, die vaak niet zo prettig werken.

Als er één ding is dat we graag nog in een software-update zouden willen zien, is het de mogelijkheid om de ‘contentkey’ andere functies toe te wijzen. Het aantal acties dat je nu kan uitvoeren is beperkt, maar we hebben dat nooit als een gemis ervaren.

Sonos Ace case
© Sonos

ANC en Aware

Sonos besteedde tijdens de presentatie van de Ace ook veel aandacht aan de kwaliteit van de actieve ruisonderdrukking (ANC). Met acht microfoons probeert de Amerikaanse audiofabrikant zo veel mogelijk omgevingsgeluid te isoleren. Hoewel er flinke stappen zijn gemaakt, kan de Ace net niet tippen aan de beste ANC-hoofdtelefoons van Bose en Sony. Motorgeluid van een bus of trein wordt weliswaar aardig gedempt, maar van complete stilte is er geen sprake. Geluiden van een ventilator of stofzuiger worden ook effectief tegengehouden. Met minder consistente geluiden, zoals stemmen, heeft de Ace echter meer moeite. In een drukke kantoorruimte zal je dus af en toe je collega’s horen praten.

Waar de Ace op uitblinkt, is zijn Aware-modus. Hierbij worden omgevingsgeluiden opgevangen en versterkt. Het geluid in deze modus is verrassend natuurlijk en klinkt niet kunstmatig. Hoewel het nog steeds onnatuurlijk aanvoelt om met een hoofdtelefoon op te praten, is de verstaanbaarheid in de Aware-modus erg goed. Ook voor fietsen of wandelen is deze modus ideaal. Qua prestaties komt de Aware-modus zelfs dicht in de buurt van Apples AirPods Max, die door velen wordt beschouwd als de beste op het gebied van omgevingsgeluid.

Eindoordeel

Met de Ace maakt Sonos eindelijk zijn debuut op de markt van hoofdtelefoons. Echter, met een prijskaartje van 499 euro is het lastig om de Ace aan te raden. De audiokwaliteit is erg goed, maar niet baanbrekend. Het draagcomfort is daarentegen uitstekend, net als de Aware-modus. Voor de beste ANC-prestaties ben je echter nog steeds beter af met Bose of Sony. De batterijduur van 35 uur is ook wat teleurstellend.

De mogelijkheid om de Ace te koppelen met diverse Sonos-soundbars (eerst de Arc, later andere modellen) is een leuke extra, maar op zich geen doorslaggevende factor om de over-earhoofdtelefoon aan te schaffen. Tenzij je diep in het Sonos-ecosysteem zit, zijn er simpelweg betere opties voorhanden. De WH-1000XM5 van Sony is op moment van schrijven zelfs aanzienlijk goedkoper met een prijs van rond de 300 euro.

€449,00
499,00
Op voorraad
9 new
from €449,00
1 used from €429,00
as of 28 september 2024 09:20 09:20
€449,00
499,00
Op voorraad
audioontspanningReviewssonossonos ace

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen