Logitech G Pro X 60 review: 60% van het formaat voor 100% van de prijs
Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED, Clavier gaming sans fil, mécanique ultra compact TKL 60%, LIGHTSYNC RVB, touches en PBT double couche, switchs tactiles GX optiques, Windows PC, US INTL - Noir
De G Pro X 60 is het tweede toetsenbord in Logitechs G Pro-serie, na de G Pro X TKL. Vergeleken met de G Pro X TKL is de 60%-variant ongeveer 30 euro goedkoper. Daar staat tegenover dat de 60%-variant uiteraard een stuk kleiner is: de pijltjes- en functietoetsen ontbreken. Daarnaast mist de Pro X 60 uitgebreide mediabedieningsknoppen. Eén knop is wel behouden gebleven: de draaiknop voor het volume, al vind je die nu aan de zijkant.
60% voor de liefhebbers
Wat is een 60%-toetsenbord? Het percentage wijst op het aantal toetsen dat behouden blijft ten opzichte van een standaard (100%-)toetsenbord. Het kleinere aantal toetsen zorgt ervoor dat 60%-toetsenborden doorgaans een stuk kleiner zijn dan hun full-size-tegenhangers. Door het compacte formaat nemen ze minder ruimte in beslag op een bureau. Daarnaast zijn ze een stuk makkelijker mee te nemen op reis.
Echter, er ontbreken ook enkele toetsen. Neem de pijltjestoetsen: die vind je niet op de G Pro X 60, tenminste niet op het eerste gezicht. Drie toetsen rechtsonder zijn voorzien van een pijltjesafdruk, maar deze bevinden zich op de zijkant. Om de pijltjes te gebruiken, moet je eerst de FN-knop indrukken en vervolgens één van de pijltjestoetsen activeren.
Dit soort omissies zijn niet ideaal. Hoewel je er na verloop van tijd aan kan wennen, doe je dit door een ‘omweg’ te ontwikkelen. Je voert taken die je normaal met de pijltjestoetsen uitvoert anders uit. Voor ons werk gebruiken we deze toetsen regelmatig om door de tekst te navigeren. Met de Pro X 60 waren we al snel genoodzaakt om over te stappen op de muis.
Het is een klein detail, maar wel een persoonlijk aspect. Niet iedereen zal zich storen aan de beperkingen van een 60%-toetsenbord. Dat blijkt ook uit de populariteit van dit segment. Het ontstond in de toetsenbordcommunity en wordt nu ook opgepakt door mainstream fabrikanten, zoals Logitech. Voor wie nog nooit met een 60%-toetsenbord heeft gewerkt, is het aan te raden om ze eens in de winkel te bekijken. Spreekt de lay-out je aan? Dan kan je je verdiepen in de mogelijkheden.
Twee smaken: lineair of voelbaar
Onderliggend maakt de Pro X 60 gebruik van mechanische toetsen. Logitech biedt twee varianten aan van de X 60: een lineaire (rode) en een tactiele (bruine) toets. Ons testexemplaar heeft tactiele toetsen. Die zijn het meest geschikt voor situaties waarbij je wat meer terugkoppeling wilt van het typen. Bij elke toetsaanslag zal de schakelaar een hoorbare, maar ook voelbare aanslag bieden. Voor gamers zouden we eerder de lineaire switches aanraden. Die vereisen minder kracht om in te drukken en laten zich zo gemakkelijker activeren.
De ervaring laat zich omschrijven als voortreffelijk: de toetsen wiebelen nauwelijks en bieden een diep, bevredigend geluid bij elke toetsaanslag. De toetsen van PBT-plastic voelen daarnaast ook wat ruwer aan, wat een premium typervaring geeft.
Zoals het een kostbaar toetsenbord betaamt, horen we ook geen krijsende metalen geluiden of holle klanken vanuit de behuizing. Die heeft Logitech opgevuld met rubber en ook de spatiebalk is aangepast om niet ‘hol’ te klinken. Als toetsenbordliefhebbers kan ons dat zeer goed smaken. Tegelijkertijd zijn er zeker toetsenbordmerken, ook in deze prijsklasse, die dat net iets beter aanpakken. Daar staat dan wel tegenover dat zulke toetsenborden minder mainstream zijn. We hebben het dan over 60%-toetsenborden van merken zoals Keychron.
Voor de meer algemene gebruikers is er eigenlijk niets aan te merken op de typervaring. De G Pro X 60 voelt ook hoogwaardiger aan dan menig vergelijkbaar Razer-toetsenbord.
Logitech Lightspeed
De G Pro X 60 kan op drie manieren met je computer worden verbonden: via usb-kabel, bluetooth en Logitechs Lightspeed-technologie. Die laatste is ideaal voor gamen en biedt volgens Logitech de laagst mogelijke latency. De verbindingstechnologie biedt ook de langste batterijduur, tot maximaal 65 uur.
In de praktijk bleek het verschil in latency tussen bluetooth en Lightspeed echter minimaal. Toetsaanslagen worden via beide technieken vrijwel direct op de computer weergegeven. Ook het verschil met usb is nauwelijks merkbaar. Echter, de verbinding via Lightspeed bleek minder stabiel. Deze viel met enige regelmaat weg, zelfs na het uitschakelen van mogelijke stoorzenders in de omgeving. De bluetoothverbinding van de G Pro X 60 was daarentegen in alle gevallen stabiel.
Het genoemde batterijvoordeel van Lightspeed bleek wel te kloppen. Het toetsenbord gaat via Lightspeed ongeveer twee weken of 70 uur mee. Bij gebruik van bluetooth daalt dit naar 50 tot 55 uur. Dit hangt deels af van de helderheid van de RGB-verlichting: bij 100% verbruikt deze uiteraard meer energie.
G Hub en Lightsync
Om de RGB-verlichting te bedienen, moet je de G Hub-software van Logitech installeren. Je kan de verlichting per toets aanpassen, een bepaald RGB-patroon instellen of het hele toetsenbord één kleur laten weergeven. Daarnaast kan je de helderheid van de verlichting wijzigen: hoe lager de helderheid, des te langer de batterij meegaat.
G Hub biedt ook aanpassingsmogelijkheden voor de toetsen zelf. Niet uniek, maar wel handig: zo kan je een van de ontbrekende toetsen alsnog snel toegankelijk maken. Nadat je de instellingen hebt aangepast, kan je die bovendien opslaan in het geheugen van het toetsenbord. Hierdoor blijven de instellingen bewaard als je de G Pro X 60 op een andere computer aansluit. Dit werkt zoals verwacht. Je kan drie profielen opslaan op het interne geheugen. Let op: als je de geheugenmodus activeert, kan je de RGB-instellingen niet meer aanpassen.
Dat is allemaal handig, maar zoals gezegd: niets wereldschokkends. En juist dat is wel lastiger te begrijpen als je bedenkt dat het toetsenbord in de ‘Pro’-serie zit. De vraag is dan: wat is er nu echt pro?
Conclusie
De G Pro X 60 van Logitech is echt een zalig toetsenbord voor liefhebbers van de 60%-indeling. De toetsaanslag is solide, zonder het goedkope (lees: holle) geluid van andere toetsenborden. Ook voelen de toetsen en het toetsenbord als geheel stevig aan.
De software mist echter échte Pro-functies. Momenteel laat G Hub je de functies van toetsen en de RGB-verlichting aanpassen. Hoewel dat volstaat voor de meeste kopers van Logitech-toetsenborden, zullen ze er geen toetsenbordfanaten mee aantrekken. Dat terwijl de prijs én dit type (60%) toetsenbord juist dat publiek zal aanspreken.
De batterijduur is voldoende om minstens een hele week te tikken (en te gamen), al moet je daarvoor wel de Lightspeed-usb-dongle gebruiken. In ons geval bleek de verbinding daarvan soms instabiel, al is het onduidelijk of dat aan onze omgeving of de dongle zelf ligt. Ondanks deze kleine kanttekeningen durven we de G Pro X 60 zeker aan te bevelen.
Tegelijkertijd verwijzen we je ook graag door naar de toetsenborden van merken als Keychron. Die bieden soms net wat meer waar voor je geld, zeker als je graag sleutelt aan je toetsenbord.
from €154,00