ASUS ROG Falchion RX review: stil genoeg voor op kantoor

Asus ROG Falchion RX Low Profile White - Toetsenbord voor gaming - USB - RGB - QWERTY US - Wit
De meest aangename manier om te typen is volgens heel wat mensen op een mechanisch toetsenbord. De meeste van die toetsenborden zijn nogal fors en komen wat hoger van het bureau dan je eigenlijk wil. Dat is een probleem dat je kan oplossen met een polssteun, of gewoon met een ander type toetsenbord: lowprofiletoetsenborden zoals de ASUS ROG Falchion RX zorgen ervoor dat je polsen het niet te verduren krijgen.
Voor wie het zich nog afvraagt: ROG is eigenlijk het gamingmerk onder ASUS, waarin dus vooral toestellen uitgebracht worden die op gamers gericht zijn. In het geval van de Falchion RX Low Profile valt dat er een beetje aan te zien: de legende op de toetsen is net wat hoekiger dan bij doorsnee toetsenborden. Ook heeft de achtergrondverlichting alle kleuren van de regenboog, al kan je dat makkelijk configureren naar een statisch wit of een andere kleur. Bovenaan het toetsenbord staat ook nog de merknaam volledig uitgeschreven: “Republic of Gamers”. Toch zouden we dat ons er niet van laten weerhouden om het toetsenbord een plek te geven op kantoor.
Mechanisch, maar stil
Meteen valt op dat de ASUS ROG Falchion RX vrij stil typt. Tenminste: dat is het geval als je de versie met de rode switches in huis haalt. Die laten zich heerlijk makkelijk indrukken. Ondanks het feit dat het om een low profiletoetsenbord gaat, hebben de toetsen voldoende travel om het gevoel te geven dat ze daadwerkelijk ingedrukt worden. Doordat de keycaps zo plat zijn, moest ASUS natuurlijk wel op zoek naar een andere manier om ze vast te houden. Dat gebeurt hier uitstekend: de keycaps worden langs alle kanten ondersteund, waardoor het geheel steeds stevig aanvoelt en niet te veel wiebelt. De verlichting zit gewoon in het midden van die ondersteuning, waardoor die er bijzonder knap uitziet. Wie in plaats van rode optische switches liever blauwe heeft, kan die keuze zelf maken. De toetsen zullen dan net iets meer feedback bieden, maar ook wat meer geluid maken.

De keycaps, die uit ABS gemaakt worden, voelen hoogwaardig aan en laten het licht uitstekend door. Dankzij een aantal geluiddempende lagen klinkt het toetsenbord ook gewoon goed. De klank is iets minder vol dan bij toetsenborden met een normaal profiel, maar wordt op geen moment schel of zelfs storend. Dat zorgt voor een luxueus gevoel, net als de onderplaat uit aluminium en het schermpje op het toetsenbord. ASUS levert ook een cover die je over het toetsenbord kan leggen als cover. Je kan die ook op tafel leggen om het toetsenbord erin te leggen: dan profiteer je net wat meer van antislip en raak je dat koude aluminium niet de hele tijd aan. Hier is over nagedacht, en dat merk je terwijl je het toetsenbord gebruikt.
Verbinding
Ook over de manieren waarop je het toetsenbord aan een laptop of pc kan verbinden, heeft ASUS nagedacht. Zoals het een gamingproduct betaamt, zit er een 2,4GHz-dongle bij het toetsenbord, zodat al je inputs snel naar de pc doorgespeeld kunnen worden. Die dongle kan je trouwens ook meteen gebruiken om je ROG-muis met je pc te verbinden. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om het toetsenbord via bluetooth te connecteren of om gewoon een usb-c-kabel te gebruiken. Er zit een usb-c-naar-a-kabel in de doos, want die zal je ook nodig hebben om het toetsenbord op te laden. De batterijduur hebben we niet echt kunnen testen: we haalden het toestel uit de doos en gebruikten het sindsdien enkele weken op kantoor. Na een maand tijd hoeft het toetsenbord nog steeds niet aan de lader, maar was het natuurlijk stilaan tijd om aan de review te beginnen schrijven.
Unieke functies
Uniek aan de Falchion RX Low Profile is dat die het meest van de beschikbare ruimte probeert te maken. Het toetsenbord is ongeveer zo breed als een 60%-toetsenbord, maar weet wel nog ruimte te vinden voor een homecluster en de pijltjestoetsen. Op die manier wordt het eigenlijk een 65%-toetsenbord, wat net iets makkelijker werkt. Heel wat knoppen hebben bovendien secundaire functies: die staan allemaal netjes zichtbaar op de onderkant van de knoppen geprint.

Daarnaast heeft de ROG Falchion RX ook een touchpaneel. Dat is vooral handig – en ook daadwerkelijk intuïtief – als je dat als volumeslider gebruikt. Je kan het touchpaneel ook gebruiken om te scrollen, om playback van media te bedienen en om de schermhelderheid aan te passen. Dat is een beetje dubbelop, aangezien die functies allemaal al op het toetsenbord zitten. Je kan vlot wisselen tussen de verschillende functies, al is die knop misschien wel degene die we het minst gebruikten. Het is een leuke gimmick, maar die voegt hier niet echt iets toe. Behalve op dat beetje verlichting dat op het toetsenbord meebeweegt, waren we dan ook snel uitgekeken op de functie.
Software
Op vlak van software is het bij ASUS/ROG een klein beetje een doolhof. Om het toetsenbord goed en wel in te stellen, moet je eerst en vooral de Armoury Crate-software installeren. Daar begint de hoofdpijn al: op het moment van schrijven krijgen we de software niet eens geïnstalleerd. Krijg je die wel geïnstalleerd? Dan kan je allerlei macro’s op het toetsenbord zetten, de achtergrondverlichting aanpassen. Op het toetsenbord kan je maar liefst zes verschillende profielen opslaan. Slaag je erin om zo’n profiel aan te passen? Dan heb je de software nadien niet meer nodig.
Goed om te weten is dat de software om kleurtjes aan te passen en macro’s aan te maken ook voor Mac beschikbaar is. Het toetsenbord voorziet zelf ook een CMD-toets en een optietoets zoals die er op Macs uitziet, net als een handige fysieke schakelaar om tussen de verschillende modussen te wisselen op het toetsenbord zelf.
Conclusie
Al bij al is de ROG Falchion RX Low Profile een fantastisch toetsenbord dat zijn gelijke niet kent. Dit is ongetwijfeld een van de betere low profiletoetsenborden. Dat het toetsenbord wit ziet en zo knap verlicht is, is voor velen ongetwijfeld al pluspunt genoeg. Typen doet dit toetsenbord eigenlijk uitzonderlijk goed, mede doordat de keycaps zo stevig zitten en niet wiebelen. De rode low profile switches van ASUS zijn bovendien heerlijk consistent, zoals het hoort, en zijn geschikt om mee op kantoor te typen.
Wat minder is het touchpaneel, achteraan op het toetsenbord. Dat voelt énorm gimmicky en zit buiten het zicht, waardoor je haast vergeet dat het op het toetsenbord zit. Een iets goedkopere versie van dit toetsenbord, zonder dat touchpaneel, zouden we dan ook net iets meer zien zitten. Mocht het toetsenbord net iets goedkoper geweest zijn, dan had de gebrekkige software ook heel wat minder kwaad gedaan. Het toetsenbord voelt alsof het elke euro meer dan waard is, tot je de bijbehorende software opstart of een poging daartoe onderneemt. Dat is jammer, maar tegelijkertijd ook niets waar je van wakker ligt als je aan het typen bent – en dat doet het toetsenbord uitstekend.
