Reviews

Samsung OLED S95D review: streling voor het oog

Samsung OLED S95D
© Samsung
Voordelen
Knap QD-OLED-paneel
Functioneel design
Prachtige kleuren en contrast
Goede speakers
Vloeiende beelden, ideaal voor gaming
Nadelen
Afstandsbediening vrij basic
Past niet in ieders budget
Aanbevolen prijs: €2.599 (55 inch)
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Samsung S95D is het absolute vlaggenschip van het merk voor 2024. Een hoogwaardig oledpaneel, met ondersteuning voor HDR10+ en een beeldverversing van 120 Hz, moet het visuele spektakel garanderen. We posteerden hem twee weken in onze zithoek.

Enkele jaren geleden waren oled-tv’s nog erg duur in vergelijking met de toegankelijkere lcd-technologie. Voor de 55-inchversie van de S95D die we te leen kregen, vraagt Samsung in de webshop 2.599 euro. Dat is relatief betaalbaar, maar nog steeds fors. Je krijgt er in elk geval een sublieme kijkervaring voor terug, zo mochten we ervaren. Heb je meer ruimte in je huis én budget, dan kan je de tv ook in 65- of 75-inchformaat aanschaffen.

Superdun design, slimme kabeloplossing

Wanneer je de tv uit de doos haalt, zijn er twee dingen die je meteen opvallen: dat hij over de hele lijn niet dikker is dan 11 mm én de One Connect Box. Nu heeft het ene natuurlijk met het andere te maken. De One Connect Box herbergt namelijk álle connecties die je op een tv verwacht, van HDMI-poorten tot de optische audiopoort en de stroomvoorziening. Die box verbind je vervolgens met één enkele kabel die alle signalen én de stroom naar het paneel brengt. De tv tegen de muur hangen kan uiteraard, maar dan moet je de box wel ergens in een meubel kwijt kunnen. Gebruik je de mooi ontworpen, robuuste voet, dan kan je de One Connect Box daar handig achter doen verdwijnen. Een knap staaltje functioneel ontwerp van Samsung.

Samsung levert zijn SolarCell Remote mee, een vereenvoudigde afstandsbediening. Die lijkt meer op de standaardafstandsbediening van het merk en bij een premium-tv als deze, had de remote misschien van wat hogere kwaliteit mogen zijn. Je navigeert ermee door het Tizen-systeem dat de bronnen, zenders en apps op de tv in een menu giet. En eerlijk gezegd is dat niet echt overzichtelijk: hoewel Tizen de voorbije jaren enkele stevige upgrades kreeg, voelt de omgeving ook bij Samsung nog steeds wat rommelig. Je krijgt er aanbevelingen voor trending films en series waar we niet meteen iets aan hebben en het schakelen tussen bronnen, vraagt net iets te veel knopjesgeduw. Dat je bovenaan je favorieten kan vastzetten, helpt wel een beetje. Concurrent LG heeft het met zijn webOS 24 qua overzicht beter voor elkaar. Persoonlijk missen we bij dergelijke, moderne afstandsbedieningen de vertrouwde source-knop om snel van inputapparaat te wisselen. Gebruik je zelden spelconsoles, een Blu-rayspeler of ander extern apparaat, dan heb je daar natuurlijk veel minder last van.

Specificaties Samsung OLED QE55S95D

  • Type paneel: Quantum Dot OLED
  • Refresh rate: 120 Hz
  • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
  • Audio: Dolby Atmos, DTS
  • OS: Tizen
  • HDMI ports: 4x HDMI 2.1
  • Ingebouwde tuner: ATSC 3.0

Kijken zonder reflecties?

Opvallend is dat Samsung ervoor kiest om één specifieke eigenschap van de tv naar voor te schuiven: de Glare Free-antireflectietechnologie. Die moet voorkomen dat het uitstekende contrast en de HDR-capaciteiten van een oledscherm verstoord worden door vervelende lichtinval. In onze persoonlijke set-up krijgen we effectief te maken met zijdelingse lichtinval via de ramen. En we kunnen je vertellen dat de Glare Free-technologie wonderwel zijn ding doet: het is dus zeker geen marketingpraatje. Oudere tv’s hadden in bepaalde omstandigheden wel eens last van spiegelreflecties, waarbij je jezelf kon terugzien. Daar heb je bij deze Samsung al zéker geen last van en de Zuid-Koreanen gaan nog een stap verder, door ook de typische reflecties die je scherm wazig of minder goed zichtbaar maken, tegen te gaan. Zo kan je ook in een sterk verlichte kamer alsnog genieten van de uitstekende beeldkwaliteit. Uiteraard zal rechtstreeks zonlicht op je tv nog steeds een impact hebben, maar de Glare Free-technologie maakt die reflecties wel wazig, zodat het alleszins wel te verdragen is en donkere scènes gewoon goed te volgen blijven. Helemaal top, Samsung.

Sublieme helderheid en knap contrast

Volgens het merk ligt de piekhelderheid van de S95D 20 procent hoger dan die van zijn voorganger, de S985C. Bij de specificaties lezen we 1.700 nits, maar we schatten dat Samsung daar zelfs conservatief mee is geweest. Het beeld is namelijk echt opvallend helder. Door het oledpaneel, waarbij het zwart echt onverlicht blijft, valt het natuurlijk harder op, maar het zou zomaar kunnen dat dit de helderste tv is die we ooit getest hebben. Kleuren zien er levendig, maar toch natuurlijk en geraffineerd uit. Ze ‘poppen’ zonder dat ze als kunstmatig versterkt aanvoelen. En het contrast spreekt voor zich: de S95D heeft zowat de beste QD-OLED-technologie aan boord die je vandaag in een tv terugvindt. Samsung legt de lat wel heel hoog voor de concurrentie.

Wat de beeldmodi betreft, blijft Samsung zijn ‘Dynamic’ instelling als fabrieksstandaard promoten. Het is een kwestie van smaak, maar kleuren zien er bij Samsung-tv’s in die modus altijd te fel uit en het contrast te agressief. Wellicht scoort het merk daar al jaren mee in showrooms, maar je ziet pas hoe onnatuurlijk de beeldinstellingen in Dynamic zijn als je overschakelt op Standaard, Film of Filmmaker. Wij kozen uiteindelijk voor Standaard, omdat Film en Filmmaker een bruine film over het beeld gooien, waardoor het geheel er net iets te flets uitziet. Natuurlijk is dat allemaal smaakgevoelig, maar de instellingen die we via Standaard bekwamen, leverden een fantastische kijkervaring op die op de huidige tv-markt lastig te overtreffen valt. Wil je het meeste halen uit de 120 Hz en vloeiend bewegend beeld, dan is de Filmmaker-modus een aanrader: die zet namelijk alle softwarematige smoothing-instellingen uit. Achtervolgingsscènes (met auto’s of vliegtuigen, bijvoorbeeld) zien er dan ontzettend vloeiend uit, zonder de kleinste hapering.

Bovengemiddelde audiobeleving

Samsung maakt komaf met het vooroordeel dat alle ingebouwde tv-speakers slecht zijn. De S95D beschikt over een 4.2.2-configuratie met een vermogen van 70 W en ondersteuning voor Dolby Atmos. Artificiële intelligentie in de vorm van Adaptive Sound Pro en Active Voice Amplifier helpen mee om de juiste balans te vinden tussen dialoog en achtergrondgeluid. Object Tracking Sound+ (OTS+), tot slot, kan de actie op het scherm netjes afstemmen op de audio die uit de speakers rolt. Ook de bassen zijn boven verwachting. Ze zijn zelfs niet overstuurd, maar zorgen voor beheerste lage tonen, voor een mooi, vol geluid. Hoewel we verwend zijn door goede soundbars, kan je de S95D ook best zonder gebruiken als je geen hoge eisen stelt aan je audio.

Uitermate geschikt voor gaming

Misschien minder voor de hand liggend is dat de S95D ook kan dienstdoen als rasechte gaming-tv. In 4K bedraagt de verversingssnelheid 120 Hz, maar als je je pc verbind, is een refresh rate tot 144 Hz mogelijk. Verder ondersteunt de tv ook Auto Low Latency Mode (ALLM, voor minimale vertraging), variabele refresh rate (VRR), AMD FreeSync Premium Pro en kleurtoon-mapping voor gaming (HGiG). Alle vier de HDMI-poorten zijn dus van het type 2.1, wat handig is voor wie meerdere spelconsoles wil aansluiten. Grafisch intense scènes glijden vloeiend over het beeldscherm, zonder enige vorm van hapering. Bovendien ziet elke textuur er bijzonder mooi en scherp uit, met een immersieve ervaring als gevolg. Op de S95D vind je ook Samsungs Gaming Hub terug, waarmee je je consolefuncties een plek geeft in het Tizen-menu, met opties voor cloudgaming op Xbox, Utomik en Nvidia Geforce Now. Onderaan vind je de vertrouwde Game Bar terug waar je de instellingen kan tweaken naargelang het genre game dat je speelt.

Eindoordeel

De Samsung OLED S95D behoort tot de crème de la crème van de televisiemarkt. Met een prachtig QD-OLED-paneel als basis, antireflectietechnologie die echt goed werkt, straffe piekhelderheid, prachtige kleuren en een geweldig contrast heeft hij werkelijk alles in huis om een plek in je woonkamer te verdienen, als je in de markt bent voor een wat duurdere tv. Dat Samsung het designtechnisch nog eens mooi voor elkaar heeft met het dunne display en de knappe voet, maakt het plaatje helemaal af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business