Reviews

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde review: het hele jaar nuttig

Dyson hot+cool formaldehyde luchtreiniger
© Dyson
Voordelen
Uitstekende app met uitleg waar nodig
Gebruiksvriendelijk
Het hele jaar door nuttig
Verplaatst enorm veel lucht
Nadelen
Slechts in één kleur te krijgen
Niet echt koele lucht
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?

Dyson Purifier Hot + Cool Formaldehyde - HP09

Totaalscore 8
De zomer is er weeren de temperaturen stijgen flink. De kans is groot dat je dan op zoek gaat naar een nieuwe ventilator. Wij testten de Dyson Formaldehyde Hot+Cool-luchtreiniger, een uit de kluiten gewassen luchtreiniger die ook warmte en verkoeling brengt.  

Allereerst: wie louter een ventilator zoekt, is bij de Formaldehyde Hot + Cool aan het foute adres. Dit toestel van Dyson doet namelijk veel meer dan alleen lucht verplaatsen, maar reinigt de lucht ook meteen. Dat maakt het toestel uitermate interessant voor wie last heeft van hooikoorts of andere allergieën. Deze versie van de luchtreiniger, met het toevoegsel ‘Hot + Cool’ in de naam, verspreidt daarnaast ook warme en koude lucht. In principe maakt dat het apparaat het hele jaar inzetbaar: in de herfst en winter om de lucht te reinigen en te verwarmen, in de lente tegen allergieën zoals hooikoorts, en in de zomer voor wat verkoeling.  

Uitstekende app

Normaal gezien zou je van zo’n ventilator of luchtreiniger geen review op een techsite verwachten, maar de app die bij dit toestel hoort is zo’n grote verdienste dat we eigenlijk niet anders kunnen. Om te beginnen krijg je in de app een mooi overzicht van de luchtkwaliteit in je omgeving. Meteen krijg je zicht op de temperatuur, de vochtigheidsgraad en een beoordeling van de luchtkwaliteit. Wie doorklikt, krijgt meteen een aantal meer gedetailleerde metingen te zien. De app toont meteen hoeveel deeltjes er in de lucht zweven en hoeveel stikstofoxide (afkomstig van uitlaatgassen) er aanwezig is, net als de pollenconcentratie in de omgeving.

Daar meteen onder krijg je eenzelfde meting voor de lucht binnenskamers. Aanvankelijk werkt dat alleen als het apparaat actief is, maar je kan het makkelijk instellen zodat die continu de luchtkwaliteit monitort. Binnenshuis krijg je eigenlijk alle metingen die je voor de omgeving ook kan zien, inclusief aparte metingen voor ‘vluchtige organische stoffen’ (VOS) en formaldehyde. Wij hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar volgens de app gaat het om een vervuilende stof die uitgestoten wordt door je meubels, verf en lijm. Ook dat is handig. Weet je niet wat iets precies betekent? Dan is het bijzonder makkelijk om daar meer meteen meer informatie over te krijgen.

Functies

De app voorziet verder een knappe grafiek voor alle metingen, zodat je meteen kan zien hoe de verschillende waardes evalueren. Laat je ’s avonds tijdens het koken iets aanbranden? Dan zal je op de grafiek een piek zien staan omdat de lucht dan vol vuiligheid zit. Zet je de luchtreiniger handmatig aan? Dan zal je zien dat de grafiek snel naar beneden getrokken wordt. Het apparaat is voorzien van HEPA-filters én een katalytische filter voor formaldehyde. Die breekt de stof (H2CO) af in CO2 en water. Die filter moet bovendien nooit vervangen worden.  

Behalve een app krijg je bij de luchtreiniger ook een afstandsbediening. Meeste functies die in de app zitten, zitten ook meteen in dat bakje. Zo kan je wisselen tussen de ventilatormodus en een diffuse modus, waar de lucht vlotter verspreid wordt, zonder sterke luchtstroom. Verder kan je de ventilator ook doen zwenken, de sterkte instellen én zelfs de temperatuur kiezen. Vooral het zwenken is hier knap: enkel waar het snoer zit, kan de ventilator niet naartoe blazen. Je kan via de app bovendien relatief fijn instellen binnen welke hoek het toestel moet blazen, zodat je de lucht kan krijgen waar je hem wil hebben.

Elektrisch verwarmen

Het is de afgelopen weken meer dan warm genoeg geweest, zeker op ons appartement op de tweede verdieping. We hebben de verwarmingsfunctie dan ook niet uitvoerig getest, maar kunnen wel meegeven dat de Hot+Cool Formaldehyde op dat vlak z’n werk doet. De ventilator verplaatst tot 371 liter lucht per seconde, waarmee je kamers vrij snel opgewarmd krijgt. Door het hoge volume lucht verspreidt de warmte zich bovendien snel door de hele ruimte. De ingebouwde thermostaat zorgt er verder voor dat je niet verder opwarmt dan nodig, en dus ook dat je geen onnodig energie verspilt.

Over energie gesproken: volgens Dyson bespaart de verwarming in deze luchtkoeler zo’n 30% op je verbruikskosten. Dyson deed die test in een kamer van 35 m3 en aan een constante temperatuur van 25 graden Celsius. “Resultaten kunnen variëren afhankelijk van de isolatie van de ruimte”, geeft het merk wel nog mee. Veel is natuurlijk afhankelijk van de manier waarop je vandaag verwarmt, maar de hoeveelheid lucht die dit toestel verplaatst, zorgt er wel degelijk voor dat het snel warm wordt. Het apparaat verbruikt 2050 watt om te verwarmen, wat relatief standaard is voor elektrische verwarmingselementen. Of je ook bespaart in vergelijking met verwarming op gas, zal grotendeels van je contract en de grootte van de ruimte afhangen.

Cool, maar niet écht koel

Zo lovend als we kunnen zijn over de verwarmende capaciteiten van de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde, zo teleurgesteld zijn we in de verkoelende capaciteiten van het toestel. Wat ons betreft had dat woordje ‘cool’ gerust weggelaten worden. Dat past misschien bij de uitvoering en de functies van het apparaat, maar niet echt bij de lucht die eruit komt. Het mag duidelijk zijn: de Dyson Purifier is géén luchtkoeler, maar een luchtreiniger en ventilator. De verkoeling komt vooral van het grote volume lucht dat Purifier over je heen kan blazen. Dat doet de ventilator op de eerste vier standen relatief stil, en op de hoogste stand met een volume van 63 dB. Dat is flink wat, maar in de nachtmodus is de Purifier Hot+Cool Formaldehyde wel stiller dan menig andere ventilator.

Conclusie

De boodschap hier is vooral: weet wat je koopt. Dat is in dit geval een puike ventilator die de lucht meteen voor je reinigt en zelfs kan verwarmen, maar dus niet echt afkoelt. Vooral voor wie stedelijk woont kan eigenlijk het hele jaar rond de lucht laten reinigen, zodat je niet steeds uitlaatgassen inademt als je thuis in je zetel zit. Ook voor wie allergieën heeft, valt de luchtreiniger zeker aan te raden. Werk je vaak thuis en is je bureau nogal een koud hol? Dan zouden we daar zeker een verwarmende purifier durven zetten: op die manier hoef je niet het hele huis te verwarmen. Ben je op zoek naar een nieuwe ventilator? Dan is deze Dyson Purifier een van de enige opties die na de zomer niet naar de kelder of zolder verdwijnt, maar waar je eigenlijk het hele jaar door iets aan hebt – en daar kunnen we alleen maar lovend over zijn.

Wat we wel missen, is wat kleur in het aanbod. De luchtreiniger zal een vrij prominente plek in je huishouden hebben, en dan is het wel interessant als je bijvoorbeeld de kleur zelf kan bepalen. Als er één ding is dat Dyson kan doen om dit product interessanter te maken, is het dat wel.

  • Benieuwd naar een andere mening? Ook Jeffrey nam de Dyson-luchtreiniger onder handen. Wat hij er precies van vond, lees je hier.
domoticadysongezondheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen