JBL Go 4 review: kwalitatief geluid in zakformaat
JBL GO 4 - Draadloze Bluetooth Mini Speaker - Blauw
Bluetoothspeakers schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond: je kan geen website meer openen of elektronicawinkel meer binnenstappen, zonder dat je ermee rond de oren geslagen wordt. Of die kleine en relatief goedkope speakertjes je geld waard zijn? Dat hangt af van speaker tot speaker. De JBL Go 4 geeft zichzelf punten op vijf in de benaming, en daar doet het volgens ons niets verkeerd mee.
Als er één ding is dat de afgelopen jaren steeds vaker overal mee naartoe genomen wordt, is het audio. Of dat nu gaat om oortjes (met of zonder kabel), koptelefoons of luidsprekers: sinds de release van de Sony Walkman in 1979 willen we allemaal onze muziek overal mee naartoe kunnen nemen. Dat is luidsprekerfabrikant JBL zeker niet ontgaan. Integendeel: het merk biedt een breed gamma aan audioapparaten om mee te nemen, het ene al wat compacter dan het andere. De JBL Go 4 is de goedkoopste speaker uit het assortiment en daarom ook waanzinnig populair. Is de speaker ook echt beter dan de vorige uit de reeks en hoe klinkt die precies? Wij namen de Go 4 mee op trot om daar een antwoord op te zoeken.
Klein, maar zeker handzaam
Het eerste dat daarbij opviel is het gemak waarmee je de Go 4 overal mee naartoe neemt. Dat zou natuurlijk niet mogen verbazen. De luidspreker werd daar speciaal voor ontwikkeld en het woord ‘Go’ zit letterlijk in de naam vervat. Toch heeft JBL deze speaker op een aantal cruciale punten weten verbeteren en dat zorgt ervoor dat deze speaker toch net iets aangenamer is in gebruik. “Derde keer, goede keer”, maar bij JBL blijkt de vierde keer nog net iets beter. Een van de manieren waarop JBL deze speaker het best weet te vernieuwen, is het lusje dat aan de speaker hangt. Dat zorgt ervoor dat je het kleine apparaat makkelijk kan vasthouden, zonder schrik om het te laten vallen. Je steekt je wijsvinger erdoor en je hoeft de luidspreker niet meer vast te klampen, maar kan hem gewoon ontspannen vasthouden. Dit lusje zit nu op een van de hoeken van de speaker in plaats van op de zijkant. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar is ook gewoon pakken aangenamer om vast te houden.
Verder werd ook de behuizing op enkele andere punten aangepakt. De knoppen zitten niet zomaar op een gebogen oppervlak dat overtrokken werd met speakerstof, maar op een zachte, siliconen ondergrond. De bediening van de speaker vaart daar wel bij. Hetzelfde geldt trouwens voor de aan-uitknop, de bluetoothknop én de Auracast-knop langs de zijkant. Die zijn makkelijk te vinden en in te drukken. Voor een speaker die slechts 9,4 op 7,8 op 4,2 centimeter groot is, is dat meer dan welkom. Ondanks al dat materiaal weegt de speaker slechts 190 gram, wat bijna 20 gram minder is dan zijn voorganger. Toch blijft ook de Go 4 waterbestendig en krijgt de speaker een IP67-classificatie mee.
Feestje bouwen
De JBL Go 4 is dus enorm makkelijk om mee te nemen, maar kan je ter plekke ook een feestje bouwen? Dat hangt er een beetje vanaf hoe lang dat allemaal moet duren. Na een volledige oplaadbeurt van 3 uur, zal je met de Go 4 tot 7 uur muziek kunnen spelen. ‘Tot’ 7 uur, want om de afspeelduur te verlengen moet je eerst ‘Playtime Boost’ inschakelen via de JBL Portables-app voor je telefoon. JBL-kenners zullen opmerken dat de geliefde ‘PartyBoost’ ontbreekt op deze speaker. Normaal gezien kan je daarmee verschillende JBL-luidsprekers aan elkaar koppelen. Dat is op deze speaker geen groot gemis: dit apparaat werkt namelijk ook met ‘Auracast’. Die technologie doet hetzelfde als PartyBoost, maar werkt ook op apparaten die niet van JBL zijn. Of dat zou toch kunnen: JBL kiest ervoor om Auracast enkel in te schakelen voor de eigen speakers.
Of je een feestje kan bouwen met één JBL Go 4? In kleine ruimtes wel: de speaker is namelijk luid genoeg om die goed te vullen, zonder dat die schel begint te klinken. Vanaf je met meerdere mensen zit, verpreid over een wat grotere ruimte, zouden we wel echt aanraden om meerdere JBL-luidsprekers aan elkaar te koppelen: zo blijft het voor iedereen prettig muziek luisteren, ongeacht waar ze precies staan.
Prettig luisteren
Met deze tussentitel gaan we er natuurlijk vanuit dat het ook daadwerkelijk prettig luisteren is met de JBL Go 4. De luidspreker heeft een vermogen van 4,2 W en een frequentiebereik van 90 Hz tot 20 Khz. In theorie is dat heel wat, maar de Go 4 heeft simpelweg niet voldoende vermogen om de laagste bastonen naar boven te brengen. Muziek klinkt gewoon goed en helder en je zal elk nummer van de Beatles vlot kunnen meezingen. Uit de speaker komt wel een flinke bas, maar je mag er zeker niet hetzelfde van verwachten als van een flinke woofer. Dat zorgt ervoor dat meer avant-gardistische muziek zoals van de Belgische band STUFF. wat minder beleving biedt, maar van zo goed als alle pop en rock die de afgelopen 60 jaar uitgekomen is, kan je met deze speaker uitstekend genieten. Dat is waar je met een speaker als dit voor moet gaan, en dat hebben ze bij JBL – voor de vierde keer inmiddels – uitstekend begrepen.
Conclusie
Al bij al weet JBL met de Go 4 een bijzonder knappe compacte speaker af te leveren. Op zo goed als alle vlakken scoort de luidspreker gewoon goed: bouwkwaliteit, geluid, bediening… Zeker als je de prijs van het toestelletje erbij haalt, wordt duidelijk dat de JBL Go 4 er écht wel mag zijn. Kortom: de JBL Go 4 is één van de beste compacte luidsprekers die je momenteel kan krijgen.