Reviews

Google Pixel 9 Pro review: waardige upgrade ten opzichte van het instapmodel

© Google
Voordelen
Vlotte chip
Meer dan een volledige dag batterijlading
Topcamera's
Keuze uit klein en groot model
Merkbaar helderder scherm met hoge resolutie
Nadelen
Sommige AI-functies kosten geld na een jaar
Lange oplaadtijd
Wordt wel eens warm
Aanbevolen prijs: €1099
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Pixel 9 Pro is een enorm doordachte upgrade van de normale Pixel: een beter scherm, betere camera's en vooral meer AI.

Met de Pixel 9 wist Google een van de fijnste Android-ervaringen in jaren op poten te zetten. Tegelijkertijd bracht het merk ook de Pixel 9 Pro uit. Het Pro-model biedt dezelfde chip, een iets beter scherm en een iets andere, maar wel even grote behuizing als de reguliere 9. Dat is een primeur voor Google: tot nu toe waren de Pro-telefoons van de zoekmachinereus altijd groter, maar daarvoor heeft het nu een Pixel 9 Pro XL in het gamma opgenomen.

Dat Pro-aanhangsel verdient deze smartphone echt wel, en dat wordt eigenlijk al duidelijk als je het toestel uitpakt. In vergelijking met de Pixel 9 is dit toestel exact even groot, waardoor de hoesjes inwisselbaar zijn. Vanop een afstand zou je dus kunnen denken dat het om twee dezelfde telefoons gaat. De achterkant van de Pixel 9 is echter in mat glas opgetrokken, waardoor de telefoon zekerder in de hand ligt en meer luxueus aanvoelt. Ook is het camera-eiland op de Pixel 9 Pro iets dichter bevolkt. Naast de hoofd- en ultrawidecamera zijn er op het Pro-model ook een telelens en temperatuursensor te vinden.

Grotendeels gelijkend

Ook qua software is de Pixel 9 Pro voor het grootste deel gelijk aan de gewone 9. De 9 Pro krijgt toegang tot een aantal extra AI-functies, maar daar merk je niets van tijdens het gebruiken van en wisselen tussen meeste apps. De extra AI-functies zijn hier vooral terug te vinden bij de naverwerking van foto’s. Gemini en Circle to Search zijn eveneens aanwezig op dit toestel, en daar werkt de functie even goed als op de Pixel 9. Bij de 9 Pro zit ook een jaarabonnement op Gemini Advanced, waardoor je kan praten met Gemini Live. Een indrukwekkende functie die vooral in het Engels goed werkt, maar na een jaar begint ze wel geld te kosten. Een verkoopargument heeft Google daarmee dus niet echt in handen.

Belangrijkste specificaties:

  • Chip: Tensor G4
  • Geheugen: 16 GB RAM, tot 1 TB opslag
  • Scherm: 6,3 inches, 3000 nits, 1-120 Hz variabele verversing
  • Camera’s: 50 MP hoofdcamera, 48 MP ultrawide, 48 MP telelens, 42 MP selfiecamera
  • Batterij: 4700 mAh, goed voor 24 uur

Niet-kenners zullen de Pixel 9 en 9 Pro van elkaar kunnen onderscheiden door het display. De Pixel 9 Pro krijgt een 6,3”-inchscherm dat ze bij Google een ‘Super Actua Display’ noemen. Een Pro-telefoon met een Super-display, en we vinden het niet erg dat die namen hierop geplakt worden. In tegenstelling tot de Pixel 9 biedt dit scherm namelijk wel LTPO, waardoor het always ondisplay minder energie verbruikt. Daarnaast is de 9 Pro ook uitstekend te gebruiken in overdadig zonlicht of als je een zonnebril draagt, dankzij een maximale schermhelderheid van 3000 nits. Dat verschil merk je niet alleen als je de telefoons naast elkaar houdt. Tijdens dagelijks gebruik merk je echt dat de Pixel 9 Pro ongelooflijk helder wordt. In combinatie met het superscherpe scherm is dat een Pro-telefoon absoluut waardig. 

Camera 

De makkelijkste manier om een duurdere telefoon te maken, is door er duurdere lenzen in te steken. Dat deed Google hier absoluut: in de 9 Pro zitten een hoofdcamera die schiet aan 50 MP, een UItrawide met 48 MP en een telelens met 48 MP. Die laatste biedt forse zoommogelijkheden: 5x optisch, 10x equivalent aan optisch, en tot 30x met Super Res Zoom. We kunnen daarover blijven mijmeren, maar de beelden spreken voor zich: knap, punchy en haast nooit te overdreven. Smartphonefoto’s als dit kunnen we zeker smaken, en dat geldt ook voor de selfies die je met dit toestel trekt. Langs de voorzijde zit namelijk een 42MP-selfiecamera: uitstekend om te vergaderen via de telefoon, maar ook om je smoel op Instagram of een ander sociaalmediaplatform te smijten. Een klein nadeel aan de ultrawidecamera: die gaat zodanig breed dat we het toestel anders moeten vasthouden om onze vinger uit beeld te krijgen. Dat krijg je ervan, als je zo’n dingen té goed aanpakt.

De Pixel 9 Pro is op meerdere manieren een slimme telefoon, en dat komt zeer goed tot uiting bij de camera. Net zoals op de Pixel 9 is hier de ‘Add Me’-functie aanwezig, die het toestaat om groepsfoto’s te trekken alsof iemand anders achter de camera stond. Daarnaast zitten er in de camera nog AI-goodies die de Pixel 9 Pro beter (zouden moeten) maken. 

AI-camerafuncties 

Eén van de meest knappe AI-functies is de zoomverbetering. Gelukkig gaat Google niet zomaar aan de slag met foto’s. Vanaf je ver genoeg hebt ingezoomd, krijg je in de fotobibliotheek de mogelijkheid om de afbeelding beter te maken met Super Res Zoom. Goed om te weten: de functie werkt ook in video’s. Bewegende beelden kan je trouwens op meerdere manieren scherp houden. Google biedt op het Pro-toestel ook de mogelijkheid om op te nemen in 8K, en een ‘Video Boost’ om zo goed als alle filmpjes te verbeteren.

Als het goed is mag het ook gezegd worden: de beelden zien er nadien in meeste gevallen een stuk beter uit. Dat is ook het geval in de Magic Photo Editor, waarmee je afbeeldingen kan laten photoshoppen door generatieve AI. Die functie werkt zo goed dat het eng wordt. Hoe dan ook: vooral op cameravlak overtroeft de 9 Pro zijn kleinere broertje op alle fronten, ook al presteert de Pixel 9 ook gewoon uitstekend. Wie een goede camera belangrijk vindt, krijgt met de Pixel 9 Pro dus echt wel waar voor het geld. 

Prestaties 

Of je een telefoon met dezelfde chip sneller kan maken dan de gewone versie? Technisch gezien wel: door er meer RAM in te stoppen. In de praktijk merken we daar eigenlijk weinig van: de Pixel 9 is al een enorm vlotte telefoon, en op dat vlak weet de 9 Pro eigenlijk weinig toe te voegen. In theorie botst de Pixel 9 sneller op de limieten van het kleinere geheugen en biedt de 9 Pro iets meer speelruimte. Daar moet je het verschil tussen deze twee telefoons echter niet zoeken: de toegevoegde waarde zit in deze Pixel-reeks vooral in het scherm en bij de camera’s. 

Batterijduur 

Met de batterijduur van de Pixel 9 Pro is niets mis. Google levert de 9 Pro met dezelfde batterij als de gewone 9, en dat leverde voor ons geen problemen op. Net zoals op de gewone Pixel 9 volstaat de batterij hier om een volledige dag door te komen. Dat is echter niet zaligmakend: dit toestel moet ook gewoon even lang aan de lader als de non-pro Pixel 9. Het duurt volgens de cijfers van Google een half uurtje om de telefoon tot 55% op te laden, en voor ons klopt dat ongeveer. Om het toestel volledig op te laden heb je ongeveer 1 uur en 40 minuten nodig. Dat is wat trager dan je misschien vandaag gewend bent, maar na een korte gewenningsperiode is dat niets waar we over struikelen. Draadloos laden is ook mogelijk, maar gaat iets trager en zoveel geduld hebben we niet.

Google Pixel 9 Pro roze
De telefoon is ook in het Rozenkwarts te krijgen. © Google

Naast de oplaadtijd is er nog één iets waardoor deze telefoon een pak minder premium aanvoelt. Het toestel warmt merkbaar op tijdens het laden, en voelt eerder warm aan als je het van de lader haalt. Dit merk je soms ook als je zware apps draait. Hoewel er een ‘Adaptive Charging’-optie in de software zit, zouden we het toestel dan ook nooit ’s nachts aan de lader leggen.  

Conclusie 

Of je best een Google Pixel 9 of Pixel 9 Pro in huis haalt, hangt af van je verwachtingen. Wil je een groter toestel? Dan kijk je daarvoor best naar de Pro 9 XL. Zijn goede foto’s en vooral filmpjes belangrijk? Dan is de 9 Pro zeker geen verkeerde keuze. Het betere scherm is bovendien echt aangenaam om naar te kijken en is merkbaar beter dan dat op de gewone Pixel 9. Of dat de meerprijs waard is, hangt echt af van wat je vandaag gewend bent. Enkel veeleisende gebruikers zullen minder tevreden zijn met het scherm van de Pixel 9, terwijl dat van de 9 Pro ongetwijfeld het volledige publiek weet te bekoren. Voor partytricks met AI en een ingebouwde thermometer hoef je de 9 Pro niet in huis te halen, maar als die verbeteringen in het scherm en de camera het waard zijn voor jou, kunnen we de Pixel 9 Pro warm aanbevelen.   

Androidgooglegoogle pixel 9 promobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen