Reviews

OnePlus Watch 2R review: Budgetvriendelijk vlaggenschip voor je pols

Beeld: OnePlus
Voordelen
Zelfde prestaties als Watch 2
Enorm lange batterijduur
Lichter
Nadelen
Opdruk wijzerplaat is subjectief
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?

OnePlus Watch 2R - Gunmetal Gray

Totaalscore 8
Met de OnePlus Watch 2R maakt OnePlus een van de beste smartwatches op de markt ook beschikbaar voor de prijsbewuste consument.

In februari van dit jaar lanceerde OnePlus de OnePlus Watch 2, een meer dan uitstekende smartwatch die op verschillende vlakken indruk op ons wist te maken. Denk daarbij aan het prachtige amoleddisplay, de aanwezigheid van Wear OS 4 en een batterijduur tot wel 100 uur. Wie toen al onze review las, weet exact wat hij of zij kan verwachten van de Watch 2R, want er zijn slechts drie verschillen: de behuizing is van aluminium en bijgevolg lichter dan staal, een wijzerplaat vult de ruimte tussen het scherm en de rand, en hoewel de prestaties exact dezelfde zijn, ligt de prijs lager.

© OnePlus

Lichter, sportiever ontwerp

Zetten we de OnePlus Watch 2 en 2R tegenover elkaar, dan is het op het eerste gezicht even zoeken naar verschillen, maar je merkt vrij snel op dat het roestvrij staal van de Watch 2 een meer premium uitstraling heeft dan het matte aluminium van de Watch 2R, zeker bij onze Gunmetal Grey variant. Het is moeilijk om te beschrijven, maar waar je de Watch 2 zou dragen tijdens een avondje uit, lijkt de Watch 2R eerder geschikt voor een namiddag sporten. Beide horloges hebben hun plaats en ze zien er allebei goed uit.

De Watch 2R weegt met 37 gram 12 gram minder dan zijn grote broer. Geen groot verschil, maar je merkt het wel en al zeker wanneer je de strap erbij telt, die lichter (en meer flexibel) is bij de Watch 2R. Beide horloges zijn met 47 mm aardig groot en we zouden nog steeds graag een kleiner model zien, maar mogelijk kan het lagere gewicht al wat meer gebruikers overtuigen. 

Waar de Watch 2 een vlakke drukknop heeft en een tweede knop die eruitziet als een kroon (maar geen functionaliteit heeft wanneer je er aan draait), heeft de Watch 2R twee drukknoppen die doen denken aan een stopwatch. De knoppen bieden minder weerstand, waardoor ze aangenamer in gebruik zijn.

Een kleiner model zou ongetwijfeld een hele nieuwe doelgroep aanspreken. © OnePlus

Het scherm van de OnePlus Watch 2R is hetzelfde 1,43-inch-amoleddisplay met een verversingssnelheid van 60 Hz en een maximale helderheid van 1.000 nits. OnePlus koos voor 2,5D sapphire crystal om het geheel krasbestendig te maken. De gedrukte wijzerplaat die we eerder al aanhaalden, zagen we ook al bij de Watch 2 Nordic Blue Edition en zorgt dat de bezel minder opvalt. Omdat de cijfers nogal eens druk overkomen in combinatie met de digitale wijzerplaten die je zelf kan instellen, waren we zelf geen fan en verkiezen we een meer minimalistisch ontwerp. Zeker bij de groene details van de Forest Green editie, die niet meer passen eens je voor een strap in een andere kleur gaat (zowat alle standaard 47 mm bandjes passen).

Opnieuw ijzersterke prestaties

De prestaties van de OnePlus Watch 2R zijn verder dezelfde als die van de meer premium variant en de Dual-Engine-architectuur blijft indruk op ons maken. We bespraken dit eerder al in detail, maar kort samengevat gebruikt de Watch 2R twee chipsets naast elkaar, elk met hun eigen besturingssysteem. De Snapdragon W5 zorgt voor de prestaties van Wear OS 4 en de BES 2700-chipset draait RTOS (Real-Time Operating System) en zorgt ervoor dat alles gebeurt wanneer het moet gebeuren. Deze laatste doet al het werk dat op de achtergrond gebeurt (zoals notificaties raadplegen) en activeert de krachtigere W5 wanneer je bijvoorbeeld Wear OS-apps opstart.

Dit maakt dat de batterijduur van de OnePlus Watch 2R ongezien is voor een smartwatch in zijn soort en dat je makkelijk 3-4 dagen gebruik uit de 500mAh-batterij haalt. De exacte duur hangt af van hoe zuinig je omgaat met batterij-intensieve functies zoals het always-on-display en wijzerplaten met 3D-animaties, maar niet elke dag moeten kiezen tussen het opladen van je horloge of sleep tracking is geweldig. Binnen het uur heb je dankzij 7,5W-snelladen een volle batterij en 10 minuten is al genoeg voor een hele dag.

Wear OS 5 nog niet in zicht

Sinds de release van de OnePlus Watch 2 en Watch 2R heeft Google ook Wear OS 5 aangekondigd. Voorlopig is het nog niet bekend of de smartwatches van OnePlus deze update zullen ontvangen. Kijken we echter naar de belangrijkste wijzigingen dan zien we vooral een verbeterde batterijduur en updates voor aangepaste wijzerplaten. Niet meteen zaken waar het je aan zal ontbreken bij de OnePlus Watch 2R. Wear OS 4 werkt enorm vlot en zowat alle grote apps hebben ondertussen een versie voor rond je pols. Ook het tracken van workouts gebeurt vlot en is voor zover wij konden testen ook voldoende nauwkeurig.

© OnePlus

Eindoordeel OnePlus Watch 2R

Voor wie prijs en prestaties belangrijker vindt dan een premium ontwerp, is de OnePlus Watch 2R een uitstekende keuze. Net zoals bij de OnePlus 12R brengt OnePlus de belangrijkste elementen van zijn flagshipproduct, zonder daarbij al te veel op te offeren. De OnePlus Watch 2 blijft misschien onze favoriete smartwatch van 2024, maar de Watch 2R moet zeker niet onderdoen.

mobieloneplussmartwatch

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen