Reviews

OnePlus 12R review: weer een flagshipkiller?

OnePlus 12R blauw
© OnePlus
Voordelen
Razendsnelle telefoon
Prachtig amoledscherm
100 watt-snellader
Nadelen
Geen telefotocamera
Maximaal 256 GB opslag
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?

OnePlus 12R 256GB Grijs 5G

Last Amazon price update was: 26 april 2024 17:06 17:06
Totaalscore 8
De OnePlus 12R is wat OnePlus graag een ‘flagshipkiller’ noemt. Voor 699 euro is het alvast een buitengewoon betaalbare smartphone. Of dat voldoende is om andere vlaggenschippen te verslaan, leggen we graag aan je uit.

Met de OnePlus One beleefde het Chinese merk in 2013 en 2014 een ongekend succesvolle lancering. De One kostte slechts 269 euro voor de basisvariant. Daarvoor kreeg je, in die tijd en tegen die prijs, een ongekend snelle telefoon.

Onder de motorkap zat Qualcomms toenmalige vlaggenschipchip, de Snapdragon 801. Eveneens indrukwekkend was het 5,5-inch-lcdscherm. Het zijn specificaties waar je tegenwoordig niet van opkijkt, maar die voor die tijd bijna revolutionair waren. ‘Never Settle’ was vanaf de begindagen dan ook het motto waaronder het merk zijn telefoons aan de man zou brengen, doelend op de vastgelopen status-quo. De OPPO-dochter zou de wereld laten zien dat het ook anders kan. Jaren later behoort OnePlus zelf tot die ‘status-quo’, en verkoopt het telefoons die net zoveel kosten als de concurrentie. Prijzen van het absolute topmodel beginnen bij 949 euro. Veel unieke functies weet het merk ook niet meer te bieden.

Met de T-modellen kon OnePlus die prijzen al bijstellen naar de 699 euro. Ook de OnePlus 9 kostte bij zijn introductie, drie jaar geleden, 699 euro. Na de OnePlus 10T verdween de lage prijs volledig uit het zicht en leek OnePlus de Never Settle-strijdbijl te hebben neergelegd. De 12R bewijst dat er nog wel iets van strijdkracht bestaat, want ook die smartphone kost je 699 euro. Bewijst de OnePlus 12R ook dat het “Never Settle”-sentiment nog bestaat?

Uitgelicht artikel OnePlus 12 versus OnePlus 12R OnePlus 12 vs. OnePlus 12R: dit zijn de verschillen

Specificaties

  • Scherm: 6,78 inch, amoled, Full HD, 120 Hz, LTPO
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
  • Opslag: 256 GB
  • RAM: 16 GB
  • Batterij: 5.500 mAh
  • Laadsnelheid: 100 watt (SuperVOOC)
  • Camera’s: 50 MP (hoofd), 8 MP (groothoek), 2 MP (macro) en 16 MP (selfie)

ProXDR-oledscherm

De OnePlus 12R gebruikt een identiek amoledscherm als dat van de OnePlus 12. Naast de hogere resolutie van de 12, biedt het scherm dezelfde kernspecificaties: een 120 Hz variabele beeldverversing (LTPO) en een maximale helderheid van, zo claimt OnePlus, 4.500 nits. Dat laatste is alvast een indrukwekkend getal. Concurrenten als de Samsung Galaxy S24 blijven steken op 2.600 nits. Gevoelsmatig zou je verwachten dat het verschil in helderheid fors is, maar in de praktijk valt dat mee. Beide smartphones laten zich in de felle winterzon goed aflezen. Vergeleken met veel andere smartphones in de prijsklasse van rond de 700 euro is het een ander verhaal; dan weet de OnePlus simpelweg een stuk meer helderheid te bieden. Zo is het verschil met de Nothing Phone (2) fors te noemen. Zeker als je graag op vakantie gaat in zonnige gebieden of je vaak buiten bent, is dat iets om rekening mee te houden.

Niet alleen de helderheid van het ProXDR-scherm op de 12R is indrukwekkend. Ook over de kleurreproductie zijn we positief gestemd. Vanuit de doos ogen kleuren niet overmatig verzadigd. Wit is bovendien echt wit en niet geel, paars of blauw. Mocht het kleurenpalet toch niet helemaal naar wens zijn, dan kun je dit aanpassen in de scherminstellingen. Daar kun je ook de variabele beeldverversing (1 tot 120 Hz) in- of uitschakelen. Die variabele beeldverversing zouden we overigens ingeschakeld laten: het zorgt ervoor dat je batterijverbruik daalt bij statisch beeld of als je video’s kijkt.

In de toekomst zou OnePlus wat ons betreft nog de afgeronde schermranden mogen wegnemen. Ze veroorzaken eigenlijk meer hinder dan dat ze ‘visueel’ iets opleveren.

Verouderde Snapdragon-chip

Hoe heeft OnePlus de prijzen van de 12R laag kunnen houden? De gekozen chipset, de Snapdragon 8 Gen 2 uit 2022, beantwoordt alvast een gedeelte van die vraag. Oudere chipsets zijn nu eenmaal een stuk goedkoper. Oud betekent in dit geval echter verre van ‘traag’. De Snapdragon 8 Gen 2 is en blijft een vlaggenschipchip, en dat merk je zodra je met de OnePlus 12R aan de slag gaat.

De smartphone is een waar genot voor multitaskers: apps openen razendsnel, zelfs als ze al even openstaan. Razendsnel is over het algemeen de term waarmee we de snelheid van de telefoon kunnen beschrijven. Of je nu gaat webbrowsen, aan de slag gaat met fotografie of juist gaat gamen (bijvoorbeeld PubG) of het toestel inzet voor videobewerking in Adobe Première: je vliegt er doorheen. Wellicht is de OnePlus 12 iets sneller (zeker in benchmarks), maar vooralsnog is de 12R meer dan snel genoeg.

OnePlus 12R
© OnePlus

SuperVOOC is super

Herinneren we ons nog allemaal de tijden dat smartphones met vijf of tien watt konden opladen? De tijden dat je een smartphone hoe dan ook ’s nachts moest opladen: anders zat je overdag uren te wachten op een volle batterij. Gelukkig hebben we die tijden achter ons gelaten en laden de meeste smartphones met minimaal 20 watt. Met de OnePlus 12R gaat het zelfs nog veel sneller – opladen met de SuperVOOC-lader gaat met een vermogen van 100 watt. Volgens OnePlus zit de accu daarmee binnen 26 minuten vol (vanaf 0 procent). In de praktijk werd dat resultaat zelfs nog verslagen en zat de batterij vaak al na 23 minuten vol, ongekend snel voor een 5.500 mAh-batterij. Als we één nadeel van SuperVOOC op moeten noemen dan is het de warmteproductie. Zeker als je de 12R zonder hoesje gebruikt, is dat wel merkbaar. Geen zorgen: je gaat je handen niet branden aan de smartphone, zo heet wordt hij niet.

We moesten de smartphone tijdens het testen bovendien niet zo vaak opladen. Op één batterijlading gaat de OnePlus 12R met gemak een dag mee, zelfs als je hem buitengewoon intensief gebruikt. Uitgebreide fotografiesessies vreten natuurlijk wel wat batterijduur en dat geldt ook voor een langdradige gamesessie. Op een normale dag met sociale media, wat fotografie en gaming, legden we de 12R te slapen met nog zo’n 40 tot 50 procent in de tank. Bij lichter gebruik kan de batterij twee dagen mee. Bovendien: als het toch anders uitvalt zit hij binnen een half uur weer vol.

Wat simpele camera’s

Waar OnePlus normaliter prat gaat op zijn camera’s, is dat anders bij de OnePlus 12R. De telefoon blijkt geen camerawonder te zijn. Dat blijkt ook wel deels uit de specificaties: buiten de sterke 50MP-hoofdcamera biedt hij verder alleen nog een 8MP-groothoekcamera en een 2MP-macrocamera. Een telefotocamera ontbreekt helaas. Over die 50MP-sensor, de hoofdcamera, zijn we over het algemeen positief. Het is een bekende van de redactie: de sensor, de IMX890 van Sony, zat ook al in de OnePlus 11. Bij daglicht zijn de foto’s daarvan gedetailleerd, zonder een oververzadigde kleurreproductie. We merken op dat de camera schaduwen vaak onbewerkt laat, waardoor de 12R op dat vlak iets minder detail levert. Of dat je stoort is echter meer een persoonlijke kwestie dan een ‘goed of fout’.

OnePlus 12R foto bij daglicht hoofdcamera
Hoofdcamera bij daglicht – © TechPulse

Foto’s van de 8MP-groothoekcamera zijn, zoals de resolutie doet vermoeden, niet heel gedetailleerd. Wel zijn we tevreden over het dynamische bereik en de kleurafstelling van de sensor. Met name dat laatste blijkt vaak lastig als het op multi-camera-opstellingen aankomt. Kleuren van de hoofd- en groothoeksensor ogen dan niet gelijk. OnePlus lijkt het proces voor kleurafstemming aardig in de vingers te hebben, en dat zie je dan ook in de foto’s. Buiten wat kleine verschillen bij slechte lichtomstandigheden – groothoekfoto’s ogen dan wat gelig –, is de kleurreproductie bijna identiek.

In de avonduren maak je sowieso de beste foto’s met de hoofdcamera. De aanwezigheid van pixel binning zorgt er bij de 50MP-sensor voor dat er meer detail kan worden vastgelegd. Dat zien we ook op de foto van het station; de tekst van het groene AED-bord is niet leesbaar op de groothoekfoto, maar wel op die van de hoofdcamera. Ook gaat de sensor simpelweg beter om met highlights in foto’s, die minder overbelicht worden.

  • Bekijk hier meer foto’s geschoten met de 12R.

Bekende OxygenOS-beleving

OnePlus-fans kunnen zich de software van de OnePlus 12R vermoedelijk wel voorstellen. Het Chinese merk houdt vast aan OxygenOS, dat inmiddels geënt is op ColorOS. Alle handige functies, zoals extra’s voor screenshots, de one-handed-modus en zwevende schermen, zijn ook te vinden op de 12R. De Android-schil is gebruiksvriendelijk. Het design van de schil spreekt ons niet per se aan, maar dat is uiteraard ook meer een persoonlijke kwestie.

Een tegenvaller is dat de software op de 12R slechts drie OS-upgrades en vier jaar aan beveiligingspatches krijgt.

Uitgelicht artikel OnePlus 12 review: meer dan prestaties alleen

Eindoordeel

Met de OnePlus 12R keert het Chinese merk niet terug naar het fameuze tijdperk van de One. Naast de prijs van het toestel, zo’n 400 euro hoger dan die van de duurste ‘One’, is de 12R ook een gevalletje ‘settlen’. De 12R is niet zozeer een telefoon die tegen de gevestigde orde ingaat: hij maakt er juist deel van uit. De relatief korte ondersteuningsduur van de 12R is ergens ook een tegenvaller – een die niet helemaal past bij OnePlus. Toch is het een smartphone die we met genoegen kunnen aanraden.

Voor 699 euro biedt de smartphone een ongekende prijs-prestatieverhouding. Het toestel voelt vlot, heeft een prachtig amoledscherm, een premium behuizing, laadt razendsnel op én maakt prima foto’s. Nee, het toestel kan zich niet een-op-een meten met de OnePlus 12, maar dat hoeft ook niet: hij is 250 euro goedkoper. Zelfs vergeleken met de Galaxy S24, Samsungs basismodel voor 2024, is de 12R nog 200 euro goedkoper. Wat ons betreft is dat geld beter besteed aan accessoires, zoals een smartwatch of draadloze oortjes – of zelfs aan je volgende smartphone.

€707,00
Op voorraad
1 new from €707,00
as of 26 april 2024 17:06 17:06

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business