Reviews

OnePlus 10T review: Speedboot, maar geen volwaardig vlaggenschip

OnePlus 10T 1
Voordelen
Razendsnel opladen
Uitstekende prestaties
16GB RAM voor multitasking
Nadelen
Geen alert slider
Camera's missen Hasselblad upgrades
Komt niet meteen met Oxygen OS 13
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 8
De OnePlus 10T maakt veel van de sterke punten van de 10 Pro beschikbaar aan een lagere prijs, maar maakt de smartphone de juiste opofferingen?

We hebben dit jaar lang moeten wachten op het eerste niet-Pro model van OnePlus. In januari werd immers de OnePlus 10 Pro al aangekondigd, maar daar bleef het ook bij. Geen OnePlus 10 dus, zelfs niet toen de Pro in maart ook in Europa verscheen. Ondertussen zagen we wel enkele andere toestellen, zoals de OnePlus Nord CE 2 en de OnePlus Nord 2T. Beiden positioneerden zich prima in het middensegment, maar op een vlaggenschip waardig toestel was het nog even wachten. Tot de OnePlus 10T enkele maanden geleden op het toneel verscheen. 

De nieuwe smartphone van OnePlus komt er vroeger dan gepland. De voorbije jaren werd zo’n release immers steeds voor oktober gehouden, samen met een nieuwe versie van besturingssysteem OxygenOS. OOS13 werd ook vervroegd aangekondigd, maar zal dus nog niet meteen deel uitmaken van de OnePlus 10T (die met OOS 12.3 komt). Deze wijziging is in lijn met de rest van de line-up van OnePlus, die ook al sneller op de markt verscheen. De echte reden hiervoor is koffiedik kijken, maar mogelijk zijn de wijzigingen in lanceringsdata er gekomen zodat de toestellen niet met die van partner OPPO concurreren. 

Ontwerp

Op het eerste zicht lijkt de OnePlus 10T zeer sterk op de OnePlus 10 Pro. Zo ziet het camera-eiland aan de achterkant er bijvoorbeeld hetzelfde uit. Kijken we echter van wat dichterbij, dan wordt al snel duidelijk dat er heel wat verschillen zijn tussen de twee toestellen. De Hasselblad-branding is bijvoorbeeld afwezig voor dit model, wat betekent dat je de traditionele camera-app krijgt zonder de verbeteringen die uit de samenwerking met de cameraproducent zijn voortgekomen. 

Verder is het ontwerp gelijkaardig, maar de glazen achterkant voelt toch anders aan dan de matte finish van onze OnePlus 10 Pro en geeft meer de indruk van de Nord line-up. Op zich geen probleem, want de Nord 2T (en al zijn voorgangers) zag er best premium uit voor zijn prijspunt. 

Eén wijziging kunnen we echter niet rond en dat is de afwezigheid van de alert slider in dit model. Deze is voor ons altijd een belangrijk deel geweest van de OnePlus-ervaring. ‘Fast and smooth’ je geluid kunnen uitzetten is iets dat we missen op elke andere smartphone die we testen en het kan niet dat deze afwezig is op een vlaggenschip zoals de 10T. Officieel laat OnePlus weten dat er plaats moest gemaakt worden voor andere elementen, zoals extra antennes, en dat de telefoon anders te dik zou zijn. We hadden er echter graag een extra millimeter bij genomen. Eerder ontbrak de slider enkel bij budgetmodellen zoals de Nord CE 2 en dat zouden we graag opnieuw zien in de toekomst. OnePlus liet na de aankondiging alvast weten dat de alert slider niet voorgoed verdwenen is. 

Display

De OnePlus 10T heeft een 6,7-inch FHD+ display en verschilt daarin dus van het QHD+-display van de 10 Pro, wat vooral je batterij ten goede zal komen. De 120 Hz verversingssnelheid blijft wel behouden en is variabel tussen 60, 90 en 120 Hz. Verder is er een maximale helderheid van 950 nits en een touch response rate tot 1.000 Hz. HDR10+ & 10-bit Color zijn ook aanwezig. In de praktijk betekent dit dat je van een enorm vlotte ervaring kan genieten tijdens het scrollen door je telefoon of op sociale media. Er zijn ook al een aantal games die 120 Hz ondersteunen, zoals League of Legends-kloon Arena of Valor en andere. Gekoppeld met technologieën zoals GPA Frame Stabilizer dat de fluctuatie van je framerate aanpakt, speel je je games zo vlotter dan ooit tevoren. 

OnePlus 10T

Specificaties

 • Chipset: Snapdragon 8+ gen 1 Mobile Platform
 • RAM: LPDDR5 + UFS 3.1 8 of 16 GB
 • Opslag: 128 GB of 256 GB UFS 3.1
 • Display: 120 Hz Fluid AMOLED met LTPO
 • OS: OxygenOS 12.3
 • Camera’s: 50 MP + 8 MP + 2 MP
 • Selfiecamera: 16 MP
 • Opladen: 160W SuperVOOC
 • Draadloos opladen: Nee
 • Omgekeerd draadloos opladen: Nee
 • Batterij: 4.800 mAh
 • Bluetooth: 5.3
 • NFC: Ja
 • Afmetingen: 163 x 75,37 x 8,75 mm

Aan boord van de OnePlus 10T vinden we de nieuwe Snapdragon 8+ Gen 1 SoC, een sneller exemplaar dus dan aanwezig was in de OnePlus 10 Pro. De chipset zorgt met andere woorden voor prestaties van het hoogste niveau en dat vertaalt zich in de vlotte gebruikservaring die we eerder ook al aanhaalden. OnePlus kiest deze keer ook voor extra veel RAM-geheugen, voor een maximum van 16 gigabyte. Hierdoor kunnen extra veel apps naast elkaar draaien, voor een totaal van wel 35 exemplaren. Ideaal dus voor zij die graag multitasken.  

Camera’s

Hoewel de cameramodule er nagenoeg hetzelfde uitziet, zijn de aanwezige camera’s dat niet. De populaire telefoto werd hier immers vervangen door een helemaal niet populaire 2MP-macrolens. Een jammere keuze, maar niet helemaal verbazend omdat de telefoto nu eenmaal vaak voor Pro-modellen achtergehouden wordt. Je zal op cameravlak dus vooral gebruik maken van de standaardcamera, een Sony IMX766 van 50MP, of de 8MP ultra-wide camera van de OnePlus 10T. Dat is allemaal vrij beperkt en hoewel de foto’s best prima zijn voor deze prijscategorie, zullen ze je ook niet omver blazen, zeker niet als je gaat vertrouwen op de digitale zoom. 

Razendsnel opladen

Er zijn echter ook punten waarin de OnePlus 10T uitblinkt ten opzichte van zijn voorganger. Zo kan de smartphone opladen tegen maar liefst 150W dankzij het van OPPO geleende SUPERVOOC Endurance Edition. Meer nog, die 150W haal je ook effectief, want de lader kan tot 160W aan om fluctuaties te compenseren. Dit wil zeggen dat de batterij van 4.800 mAh je kan voorzien van honderd procent batterij in amper 19 minuten. Zulke snelheid is natuurlijk leuk en komt ongetwijfeld van pas, maar we vragen ons toch nog steeds af of het wel zo belangrijk is. De telefoon gaat bij gemiddeld gebruik zeker een dag mee en als je al eens moet bijladen, dan maakt het meestal niet uit of je telefoon nu tien minuten of twintig aan de lader hangt. 

OnePlus 10T: Kopen of niet?

We moeten eerlijk zijn, het is niet vaak dat we een vlaggenschip van OnePlus in handen krijgen dat op verschillende vlakken eigenlijk wat teleurstelt. Toch weet de OnePlus 10T ons niet helemaal te overtuigen. Het toestel is voldoende krachtig en heeft heel wat te bieden voor de gemiddelde gebruiker, maar het lijkt wel alsof je gebruikservaring opgeeft voor meer prestaties. De alert slider missen we zo enorm. Kom je van een ander merk smartphone dan zal je dat misschien niet zo merken, maar OnePlus-gebruikers die een nieuw toestel zoeken zullen deze vaste waarde missen. Ook de foto’s zijn minder imposant dan we gewoon zijn geworden de voorbije jaren en natuurlijk ontbreekt ook de telelens bij de 10T. Ook het feit dat de 10T niet met OxygenOS 13 komt is jammer, en had de telefoon een pak aantrekkelijker gemaakt. 

Wat het prijspunt betreft positioneert de OnePlus 10T zich prima onder de 10 Pro aan respectievelijk 699 euro en 799 euro afhankelijk van je keuze voor 8GB of 16GB RAM. Op dit moment raden we je echter aan om nog even verder te sparen en voor de OnePlus 10 Pro te gaan, die hier en daar al eens met korting gekocht kan worden. Je krijgt voor een beetje meer geld immers een volledig uitgedekt toestel.

mobieloneplusOnePlus 10Tslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN