Reviews

OnePlus 12 review: meer dan prestaties alleen

Foto: OnePlus
Voordelen
Hasselblad-camera's maken prachtige foto's
Enorm helder ProXDR-display
Stijlvol ontwerp
Uitstekende prestaties
Nadelen
Binnenfoto's soms wat te warm
Geen 128 GB-versie meer
Hogere startprijs dan OnePlus 11
Aanbevolen prijs: €949
Waar te koop?

OnePlus 12 256GB Zwart 5G

Totaalscore 9
De OnePlus 12 is het nieuwste vlaggenschip van OnePlus. Als een van de eerste smartphones met een Snapdragon 8 Gen 3-processor en uitgerust met een vierde generatie Hasselblad-camera’s, doet het merk nu al een gooi naar de beste smartphone van 2024.

Met de launch van de OnePlus 12 stond er voor OnePlus voor de tweede keer in enkele maanden een belangrijke lancering op de agenda. Nadat we in oktober kennismaakten met de goed ontvangen OnePlus Open, is het nu de beurt aan het nieuwe vlaggenschip voor 2024. In China is de telefoon al sinds december verkrijgbaar, maar voor Europa en de rest van de wereld was het nog even wachten op de OnePlus 12 tot 23 januari. 

Dat de OnePlus 12 en OnePlus Open zo snel na elkaar verschijnen, betekent dat er – ondanks dat het om compleet andere toestellen gaat – intern veel gelijkenissen te vinden zijn. De Snapdragon 8 Gen 3 is daar geen van (en meteen het grootste verschil), maar het Hasselblad-camerasysteem wel en daar kunnen we alleen maar enthousiast over zijn. De OnePlus Open eindigde niet voor niets op een indrukwekkende derde plaats in de blinde cameratest van YouTuber MKBHD. Na de Pixel 7a en Pixel 8 Pro weliswaar, maar voor eender welke iPhone.

© OnePlus

Specificaties OnePlus 12

  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • RAM: 12 GB of 16 GB (LPDDR5X)
  • Opslag: 256 GB of 512 GB (UFS 4.0)
  • Display: 6,82 inch, oled, 120Hz, LTPO
  • Resolutie: 3.168 × 1.440 pixels (QHD+), 525 ppi
  • Audio: Dual stereo met Dolby Atmos
  • OS: OxygenOS 14 (Android 14)
  • Camerasysteem: Hasselblad Camera voor mobiel
  • Camera’s: 50 MP-hoofdcamera (Sony LYT-808) + 48 MP-groothoekcamera (Sony IMX581) + 64 MP-telefotocamera (OmniVision OV64B)
  • Selfiecamera: 32 MP
  • Opladen: 100 watt SuperVOOC
  • Draadloos: 50 watt AIRVOOC
  • Batterij: 5.400 mAh
  • Bluetooth: 5.4
  • NFC: Ja
  • Afmetingen: 164,3 x 75,8 x 9,15 mm
  • Gewicht: 220 gram

Prestaties

Aan het hart van de OnePlus 12 vinden we de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. De chipset zorgt ervoor dat de smartphone de fast & smooth prestaties levert die we van OnePlus verwachten. Dit keer werkte OnePlus nauw samen met Qualcomm, wat zorgt voor gepersonaliseerde optimalisaties op verschillende vlakken. Zo is er het verbeterde Qualcomm Game Quick Touch 2.0 en zijn er verschillende AI-functies, maar er werden ook verbetering doorgevoerd binnen de Trinity Engine, het eigen platform van OnePlus dat als doel heeft de optimale balans tussen hardware en software te vinden.

Dat doet het bijvoorbeeld door CPU-Vitalization, wat de CPU en apps beter op elkaar afstemt. De output van de CPU is immers niet altijd wat een app nodig heeft en hogere prestaties leiden vaak tot meer energiegebruik. Dankzij CPU-Vitalization zal je zo 30 minuten extra aan batterijduur zien.

RAM-Vitalization (LPDDR5X) maakt ook deel uit van de engine en zorgt ervoor dat apps tot wel 72 uur in de achtergrond kunnen blijven draaien alvorens deze afgesloten worden door een gebrek aan resources. Met SuperLock kan je bovendien tot 6 apps vastzetten in het geheugen. ROM-vitalization in combinatie met UFS 4.0 opslag zorgt er dan weer voor dat je de telefoon zelfs na vier jaar nog moet kunnen gebruiken zonder drastische vertragingen op te merken. Het is goed om te zien dat elke versie van de OnePlus 12 gebruikmaakt van UFS 4.0, waar dat bij de OnePlus 11 enkel op de variant met 256 GB opslag het geval was. 

Bovenstaande technische uitleg is natuurlijk interessant, maar hoe vertaalt zich dat in het dagelijkse gebruik? Meer dan prima, zo blijkt. Tijdens de werkdag multitasken gaat enorm vlot en zonder enige vorm van haperingen, maar dat was natuurlijk ook al het geval bij de OnePlus 11 en OnePlus Open. Het verschil zit hem echter in de prestaties die je krijgt bij het draaien van zwaardere apps zoals Adobe Premiere of games zoals Genshin Impact of PUBG. Deze kunnen optimaal gebruik maken van de extra prestaties van de Snapdragon 8 Gen 3. Dat werkt in het voordeel van OnePlus, want het merk positioneert zich al enkele jaren steeds meer als een smartphonemerk voor gamers.

© OnePlus

Mobiel gamen staat echter nog vaak synoniem met oververhitte toestellen en daarom implementeerde OnePlus het Dual Cryo-velocity VC-koelingsysteem. Speciaal ontworpen om je telefoon zo koel mogelijk te houden, maakt OnePlus het mogelijk om je telefoon op te laden terwijl je aan het gamen bent zonder dat de temperatuur daardoor oncomfortabel wordt. Dit kunnen we bevestigen in onze tests met het spelen van Genshin Impact, want hoewel de telefoon natuurlijk nog steeds warmer wordt, was het nooit zo oncomfortabel als bijvoorbeeld gamen met de Sony Xperia 1 V. Deze laatste had bovendien problemen met het behouden van een goede framerate in zo’n situatie en dan is de OnePlus 12 een wereld van verschil.

Ook goed om weten: OnePlus zal de 12 net zoals de OnePlus 11 voorzien van vier jaar aan OxygenOS-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Sommige concurrenten bieden al meer, maar kijkend naar hoelang men gemiddeld een telefoon gebruikt is vier jaar prima – zeker gezien de smartphone standaard al met OxygenOS 14 (Android 14) komt.

Uitgelicht artikel OnePlus Open review

Ontwerp en display

De OnePlus 12 is beschikbaar in een groene Flowy Emerald kleur en Silky Black. Beide zien er enorm goed uit en halen hun inspiratie bij moeder natuur. Veel scherpe hoeken en lijnen zal je dus niet vinden en het geeft de telefoon een zacht uiterlijk. Zoals vaak het geval is, eist het camera-eiland de aandacht op en hier werd opnieuw gekozen voor een rond ontwerp, net zoals bij de OnePlus 11. Niet iedereen is hier fan van, vermoedelijk omdat concurrenten zoals Apple en Samsung de toon zetten met meer ‘rechthoekige’ vormen. Ik vind het camera-eiland op de 12 persoonlijk een aangenamer ontwerp dan het kookeiland van de OnePlus 10 Pro. OnePlus geeft aan de inspiratie hiervoor te halen bij luxe horloges. 

Opvallend is dat de OnePlus 12 voor de eerste keer een alert-slider aan de linkerkant van de telefoon heeft. Voor dagelijks gebruik maakt dat weinig verschil, maar tijdens het gamen was het wel vervelend dat de slider net daar zat waar de telefoon op onze vinger rust. Door de extra textuur op de knop was dat niet altijd even aangenaam en de telefoon omdraaien plaatst de volumeknop dan weer onderaan. In de toekomst dan toch liever rechts. 

Voor het display wordt gebruikgemaakt van een nieuw 2K 120Hz ProXDR-scherm met een resolutie van 3.168 x 1.440 en variabele beeldverversing (LTPO). Deze laatste technologie past de verversingssnelheid, touch response en nauwkeurigheid van het scherm aan naargelang de activiteit die je uitvoert. Zo zal de reactiesnelheid bij het lezen van een eBook bijvoorbeeld dalen naar 1Hz of 10Hz. Bij het spelen van games, zal dat dan weer heel snel 120Hz worden.

Het scherm van de OnePlus 12 is op het moment van de lancering het helderste display dat we ooit in een smartphone zagen met een piekhelderheid van 4.500 nits, waardoor je ook in volle zon geen probleem hebt om te zien wat er op je scherm getoond wordt.

Camera’s

Ondertussen is de samenwerking tussen OnePlus en Hasselblad toe aan de vierde generatie. Doorheen de jaren hebben we de fotokwaliteit van OnePlus gevoelig zien stijgen tot op het punt waar OnePlus zich kan onderscheiden van de gemiddelde concurrent. Zo waren onze collega’s van Shoot al razend enthousiast over de prestaties van de camera van de OnePlus Open, voorzien van een 48 MP Sony LYT-T808 1/1.43-inch-sensor. De OnePlus 12 gebruikt de tweelingbroer van deze sensor, de 50 MP Sony LYT-808 1/1.4-inch-sensor.

© OnePlus

Lytia staat bekend als een ‘pixel stacked’-sensor. De sensor stapelt pixels in twee lagen in plaats van één laag, zoals dat bij een Sony IMX-sensor het geval is. Er is dus meer ruimte voor pixels en de lichtgevoeligheid wordt flink verhoogd, waardoor fotograferen in weinig licht nog beter gaat. Dit heeft een beter dynamisch bereik en betere beeldkwaliteit tot gevolg, zonder dat er een grotere sensor nodig is.

Het verschil tussen de twee Lytia-sensoren is klein. Op het vlak van scherpte en detail merken we geen verschil tussen de OnePlus 12 en OnePlus Open. Wel lijken sommige foto’s gemaakt met de OnePlus 12 een warmere kleurtemperatuur te hebben, vooral bij indoorfoto’s. Afhankelijk van het onderwerp verkiezen we het ene resultaat boven het andere, maar er is geen duidelijke winnaar. 

Voor de telefotocamera gebruiken beide telefoons de 64 MP OmniVision OV64B met 3 keer optische zoom en 6 keer in-sensor zoom. Het spreekt dan ook voor zich dat er zich hier geen noemenswaardige verschillen voordoen. Ook bij de 48 MP Sony IMX581-groothoekcamera (114 graden) merken we geen kwaliteitsverschillen op.

Voor de OnePlus 12 introduceert OnePlus nog wel een nieuwigheid, namelijk de Hasselblad Pro Mode. Deze manuele modus vervangt de Pro Mode en geeft gebruikers toegang tot extra instellingen die je nog voor het fotograferen op je foto’s kan toepassen. Denk daarbij aan het aanpassen van het contrast, vignetting, et cetera. De Hasselblad Pro Mode was bij ons testexemplaar helaas nog niet beschikbaar, maar we zullen deze review op een later tijdstip updaten. 

Wel kunnen we het hebben over de Hasselblad Portrait Mode, die zorgt voor een aangenaam wazige achtergrond die gebaseerd is op de Hasselblad XCD 30-, 65- en 90V-lenzen. Hoewel de bokeh artificieel is ziet deze er goed uit, al hangt het wat af van het contrast op de achtergrond of alles er ook perfect zal uitzien. In 95 procent van de gevallen was dit wel het geval. We zouden wel nog graag zien dat OnePlus de standaardlens aanpast van 3x naar 1x, want in het merendeel van de situaties hadden we zoveel zoom niet nodig en was het dus een extra actie die nodig was voor we een foto konden nemen.

Op het vlak van andere mogelijkheden mogen we ook niet klagen. Naast de gebruikelijke foto- en videomodus en de portret- en nachtmodus, vinden we in de camera-app een modus voor panorama’s, slow motion, long exposure en timelapses. Ook de Hasselblad Xpan-modus is nog steeds aanwezig voor foto’s in een andere verhouding. Dual view video, waarbij je met de voor- en achtercamera tegelijk opneemt, kan ook al eens handig zijn. In selfiemodus vind je ook nog tal van retouch mogelijkheden, voor het aanpassen van je huidtextuur, je neus of zelfs je ogen. Deze zullen niet door iedereen gebruikt worden, maar er is zeker een doelgroep voor.

Batterijduur

OnePlus zet al jaren in op het zo snel mogelijk opladen van je telefoon. Hoewel we het 150 W-snelladen van de OnePlus 10T sindsdien niet meer gezien hebben, heeft de OnePlus 12 nog wel het meer dan degelijke 100 watt SuperVOOC. In 26 minuten laad je de 5.400 mAh-batterij volledig op, en in 11 minuten zit je al aan 50 procent. Prima prestaties en het is ook leuk om draadloos opladen beschikbaar te hebben (50W), nadat dit afwezig was op de OnePlus Open.

Prijs

Waar OnePlus voor de vorige generatie de prijs niet meteen aanpaste aan de inflatie, is daar voor de OnePlus 12 geen ontkomen meer aan. Het basismodel met 256 GB kost nu 949 euro. Dat is 120 euro meer dan de OnePlus 11, maar houd er wel rekening mee dat het basismodel vorig jaar slechts 128 GB opslag had. Voor het model met 512 GB betaal je dit jaar 1.099 euro. Meteen ook de eerste keer dat we een OnePlus vlaggenschip van boven de 1.000 euro zien, de OnePlus Open niet meegerekend.

Wij heten de extra opslag meer dan welkom, maar vragen ons toch ook af of er geen gebruikers teleurgesteld zullen zijn met het gebrek aan een 128 GB-optie. Vermoedelijk maakte OnePlus deze keuze om consumenten richting de OnePlus 12R te sturen die vandaag ook aangekondigd werd voor een prijs van 699 euro, of de Nord line-up, die dit jaar waarschijnlijk ook wat duurder zal worden.

Wat nog meer?

We maken nog een speciale vermelding van de Aqua Touch-functionaliteit, die het mogelijk maakt om je scherm te blijven gebruiken, ook als het nat is door de regen of het zweten. Het is een handige toevoeging die meteen een van de grootste nadelen van een touchscreen aanpakt.

© OnePlus

Verder waren we ook fan van de infraroodfunctie die je telefoon omvormt tot een universele afstandsbediening voor tv’s, stereo’s, keukenapparaten en meer. De setup is enorm eenvoudig en het komt van pas als je voor de zoveelste keer je afstandsbediening kwijt bent. Bovendien heeft de OnePlus 12 geen extra batterijen nodig.

OnePlus 12: eindoordeel

Met de OnePlus 12 weet OnePlus opnieuw te scoren. Het merk bouwt verder op de uitstekende OnePlus 11 en de succesvolle OnePlus Open. Met de krachtige Snapdragon 8 Gen 3-chipset en het heldere ProXDR-display kan je op elk moment het maximale uit je toestel halen. Dankzij de samenwerking met Hasselblad is de OnePlus 12 een van de te kloppen camerasmartphones. De prijs ligt dit jaar wel wat hoger en niet meer binnen het bereik van iedereen door het ontbreken van een 128 GB-variant.

mobieloneplusoneplus 12Reviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen