Nieuws

YouTuber MKBHD onthult winnaar blinde cameratest

MKBHD blinde cameratest
© MKBHD
YouTuber MKBHD heeft dinsdag de winnaar van zijn jaarlijkse blinde cameratest bekend gemaakt. De Google Pixel 7a komt uit de bus als de beste camerasmartphone.

Elk jaar komt YouTuber MKBHD, oftewel Marques Brownlee, af met een ‘blinde cameratest’. In die cameratest kunnen kijkers hun favoriete foto’s kiezen, zonder daarbij te weten door welke telefoon ze zijn gemaakt. Gebruikers kunnen zodoende zonder vooroordeel hun favoriete foto’s kiezen. Wat ooit begon met peilingen op Twitter en Instagram is inmiddels uitgelopen op een haast ‘wetenschappelijke’ studie.

Wekenlang kunnen gebruikers via een website stemmen op hun favoriete foto’s. De test bestaat uit drie categorieën: dag, nacht en portret. Voor een nauwkeurig beeld van het stemgedrag moet men het model zo veel mogelijk voorkeuren ‘voeren’. Vervolgens bepaalt het rekenmodel welke smartphone als beste uit de bus komt. Hiervoor gebruikt MKBHD een zogeheten ELO-rating.

Google Pixel 7a

Van de 20 toestellen die deelnamen aan de blinde cameratest komt de Google Pixel 7a als beste uit de test. Googles smartphonelijn beslaat zelfs de gehele top drie: na de Pixel 7a volgen de Pixel 8 Pro en de Pixel Fold. Verrassend is dat niet, overigens. De Pixel-smartphones gebruiken steeds hetzelfde algoritme voor het optimaliseren van zijn foto’s, wat duidelijk in de smaak valt bij gebruikers. Pas na de top drie ontketent zich een strijd tussen andere smartphonefabrikanten.

Samsung ziet drie vlaggenschepen in de top tien plaatsnemen, met de Galaxy S23 op plek 5, de Z Flip 5 op plek 6 en de Galaxy Z Fold 5 op de 9de plaats. OnePlus’ Open weet het tot een vierde plaats te gooien. Apple blijkt in de blinde cameratest niet meteen een favoriet. In de toplijst staat enkel de iPhone 15 Pro in de top tien (plek 7). De reguliere iPhone 15 moet het stellen met een 15e plek en scoort daarmee net iets beter dan de Samsung Galaxy S23 Ultra (plek 16).

Uitgelicht artikel Google Pixel 7a Google Pixel 7a komt alsnog naar België

Niet de eerste Pixel a-winnaar

Googles winst met de Pixel 7a en Pixel 8 Pro tekent intussen een patroon af. Vorig jaar won Google ook al de blinde cameratest. Toen werd de Pixel 6a uitgeroepen als de beste camerasmartphone; de tweede plek was toen eveneens voorbehouden aan een Pixel, de Pixel 7 Pro.

Die winst heeft Google te danken aan de gedegen kleurafstelling en gedetailleerde foto’s die Pixels nemen. Ook staan Pixel-telefoons bekend om hun sterke HDR-eigenschappen. Voor toestellen met zo’n cameraprofiel is vaak een hoge plaats weggelegd in de blinde cameratest, licht MKBHD toe. In de praktijk geeft men immers de voorkeur aan levendige foto’s en kijken ze wellicht net iets minder naar kleine details.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business