Philips Evnia 34M2C8600 review: geeft licht langs voren én langs achteren
PHILIPS 34M2C8600/00 34p Curved QLED
Eerst en vooral: het gaat hier om een witte monitor, die netjes in lichtere kamers past. Daarmee bieden deze Philips-monitoren al net iets anders dan andere fabrikanten, zelfs zonder dat je de monitor aan hoeft te zetten. Heb jij deze monitor op het oog? Dan is de witte kleur ongetwijfeld een van de eigenschappen die daarvoor gezorgd heeft. Het design van de monitor kunnen we zeker waarderen. De witte voet, uit gerecycleerd plastic, is wel vrij breed en diep. De monitor staat erg stabiel, maar neemt wel veel plek in beslag. Op de voet draait de monitor ook naar links en rechts, kan je hem naar boven of onder kantelen én kan je de hoogte aanpassen. Kortom: op elk bureau past deze monitor en dan vooral in een lichtere kamer.
Goede beeldkwaliteit
Zoals zoveel gamingmonitoren is ook dit beeldscherm gebogen. In theorie zorgt dat ervoor dat je meer ondergedompeld wordt in het spel. De curve van 1800 R is hier echter niet overdreven. Sommige monitoren zijn zodanig breed en krom dat ze bijna rond je krommen, maar dat is hier niet het geval. De kromming zorgt er vooral voor dat de randen van het scherm even dicht bij je staan als het midden, waardoor je geen last hebt van beeldvervorming.
Je kan een monitor misschien wel naar alle kanten draaien en kantelen, maar daar heb je toch vooral iets aan als het beeld ervan ook goed is. Dat zit hier dik snor: de monitor biedt een WQHD-resolutie van 3440 op 1440 pixels en gebruikt oledtechnologie om de kleuren en contrasten goed tot zijn recht te doen komen. In SDR heeft de monitor een maximale helderheid van 250 nits, in HDR eentje van 450 nits. Dat zorgt ervoor dat alles steeds goed uit de verf komt en dat alles er levendig uitziet. Dat is uitstekend als je de monitor vooral wilt gebruiken om te werken, content te streamen of om te gamen. Wanneer je deze monitor vergelijkt met de allerduurste modellen die je kan krijgen en héél goed kijkt, zal je wel merken dat de kleuren iets minder accuraat zijn. Dit beeldscherm toont 99,3% van het DCI-P3-kleurengamma. Tijdens het ontspannen is dat geen tekortkoming, maar voor wie productiewerk wil doen wel.
Functies voor gamers
De Philips Evnia 34M2C8600 wordt neergezet als een gamingmonitor en heeft ook de nodige functies om gamers blij te maken. Eerst en vooral is er de maximale verversingssnelheid van 175 Hz, die maakt dat bewegingen in games er soepel uitzien. Is je hardware niet sterk genoeg om zo snel te werken? Geen vrees, want dit beeldscherm ondersteunt ook variabele refresh rates (VRR). Op die manier probeert de monitor schokken in het beeld te minimaliseren en zorgt die ervoor dat alle frames even lang getoond worden.
Zonder VRR-ondersteuning kan het namelijk gebeuren dat sommige frames wat langer getoond worden. Vooral in competitieve games, waarin je snel moet kunnen reageren, kan dat een probleem zijn. Een responstijd van 0,03 ms zorgt er bovendien voor dat je het niet meer op de monitor kan steken als je niet snel genoeg reageert in zo’n spellen. Om die supersnelle responstijd te behalen, dien je wel de speciale gamingmodus van de monitor te activeren. Met SmartImage verbetert de Philips Evnia 34M2C8600 de beelden tijdens het gamen, net zoals je televisie dat ook doet als je er een console op aansluit.
Aansluitingen
Over aansluiten gesproken: daarvoor krijg je op deze monitor heel wat opties, al zijn het misschien niet de juiste opties. De monitor is voorzien van 2 HDMI 2.0-poorten en dat is geen slimme zet van de dames en heren bij Evnia. Het zorgt er namelijk voor dat je in standaardresolutie niet de volledige refresh rate van het scherm kan benutten. Je bent daardoor beperkt tot een verversingssnelheid van 100 Hz, en VRR zal ook niet werken. Pc-gamers kunnen voor de DisplayPort 1.4-aansluiting kiezen, en dat is hier echt wel de beste keus. Je laptop of tablet aansluiten kan bovendien via USB-C, waarmee je beeld, gegevens en energie kan overdragen. Er zit ook een usb-b-aansluiting aan. Die hang je aan je computer om het scherm ook als usb-hub te gebruiken: er zitten maar liefst 4 usb-a-poorten op deze monitor.
Ambiglow en andere specialiteiten
Al van bij aanvang waren we erg benieuwd naar de Ambiglow die achteraan dit scherm zit. Een aantal gekleurde ledlampjes schijnen in de kleur van wat er op het scherm gebeurt. Op Philips-tv’s werkt dit doorgaans zeer goed, maar hier stelt het eerder teleur. Het duurt simpelweg te lang voor de leds van kleur veranderen, waardoor het effect niet goed tot zijn recht komt. Dat is bijzonder jammer, want de Ambiglow-functie maakt van dit scherm iets unieks.
Nog zo’n functie die goed nieuws zou moeten zijn, maar in de praktijk net iets anders uitpakt, dat is de pixel refresh. Die kan helpen om het qd-oledscherm wat langer in topkwaliteit te houden en moet inbranden voorkomen. Op zich is dat goed nieuws, maar niet als je het elke vier á vijf uur opnieuw moet horen. Te pas en te onpas verschijnt namelijk een pop-up in beeld die je vraagt om de pixel refreshfunctie te activeren, wat vrij vervelend is.
Conclusie
Soms doet de monitor dus een beetje vervelend, maar dat is geen reden om hem niet in huis te halen. HDR-ondersteuning met True Black zorgt ervoor dat je games er fantastisch uitzien. Doordat de monitor geen al te scherpe curve maakt is hij bovendien ook geschikt om tussen 9 en 5 kantoorwerk op te verrichten. Het verdict is wel alleen positief als je de monitor aansluit met DisplayPort: dat Philips hier geen HDMI 2.1-poort voorziet, is echt zonde van de capaciteiten van deze monitor. Verder laat je jezelf best niet overhalen door de Ambiglow-functie, want die stelt een beetje teleur. Ook zonder die functie blijven de beeldkwaliteit en andere eigenschappen hun prijs waard, zij het iets minder overtuigend.