Reviews

Google Pixel 9 Pro Fold review: twee toptoestellen in één

Google Pixel 9 Pro Fold
© Google
Voordelen
Dichtgevouwen zo breed als een normale smartphone
Beste binnenscherm tot nu toe
Software zorgt voor fijne ervaring
AI-functies zoals Gemini en Circle to Search werken uitstekend
Nadelen
Camera's zijn goed, maar minder van Pro-gehalte dan op de Pixel 9 Pro
Traag en warm opladen
Extreem duur
Aanbevolen prijs: €1899
Over het algemeen bestaat de Pixel 9 uit meer dan uitstekende telefoons, en dat is voor de vouwbare Google Pixel 9 Pro Fold ook het geval.

Met de Pixel 9 Pro Fold vervolledigt Google de allernieuwste Pixel 9-reeks. Met dat toestel probeert Google de Pixel 9-ervaring naar een vouwbaar toestel te brengen. Voor het grootste deel lijkt dat te lukken, al zijn er een aantal heel grote verschillen tegenover de andere toestellen uit de reeks.

Pixel 9, maar dan met kuren

Dit toestel heeft niet alleen twee schermen, maar ziet er ook net iets anders uit dan de overige Pixel 9-toestellen. Deze Fold is op die manier een beetje de vreemde eend in de bijt. In plaats van in een ovaal cameraeiland zitten de camera’s hier niet naast elkaar, maar worden ze twee aan twee bovenop elkaar gestapeld. Hoewel de gebruikte materialen hier identiek zijn aan die van de Pixel 9 Pro, is er toch een merkbaar verschil. Dat voel je ook als je de telefoon vast hebt. Daarnaast zijn de knoppen veel minder stug en laten ze zichzelf makkelijker indrukken dan op de andere Pixel 9-toestellen. Of je dat aangenaam vindt, is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Op andere vlakken lijkt de 9 Pro Fold dan weer iets harder op de andere toestellen uit de reeks. We waren aangenaam verrast toen we het toestel voor het eerst vastnamen: het coverscherm is namelijk even groot als dat van een normale gsm. Dat zorgt ervoor dat deze foldable ook in dichtgevouwen toestand uitstekend te gebruiken is en gewoon aanvoelt als een normale smartphone. Dat was voor de Samsung Galaxy Z Fold 6 helemaal anders: daar is het coverscherm veel smaller dan op een normale telefoon, waardoor het zelfs moeilijk wordt om erop te typen.

Foldable met normale breedte

Het coverscherm is daadwerkelijk 6,3 inch groot, net zoals de overige Pixel-telefoons dit jaar. Het biedt een resolutie van 1080 op 2424 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 422 PPI. Het scherm ziet er knap uit, maar is merkbaar minder goed dan dat van de Pixel 9 Pro: die biedt 495 PPI. Het scherm wordt ook iets minder helder, met een maximale helderheid van 2700 nits tegenover 3000 nits. Ook verversen doet de telefoon minder netjes dan niet-vouwbare 9 Pro. Hier krijg je een smooth display dat schakelt tussen 60 en 120 Hz, terwijl de andere Pro-modellen kunnen schakelen tussen 1 en 120 Hz.

© Google

Het buitenscherm van de 9 Pro Fold is dus niet zo ‘Pro’ als op andere modellen, maar die hebben natuurlijk geen scherm langs de binnenkant zitten. Dat maakt hier wel een en ander goed. Het is maar liefst 8 inch groot in een 1:1-beeldverhouding. Dat biedt flink wat werkruimte en maakt multitasken enorm makkelijk: als je het scherm in twee deelt, is elke helft namelijk zo groot als een normale smartphone.  Het binnenste scherm biedt een resolutie van 2076 op 2152 pixels, goed voor een dichtheid van 373 PPI. Minder goed dan het buitenscherm, maar dit kan iets minder kwaad omdat je content simpelweg groter kan bekijken. Langs binnen blijft de maximale helderheid gelijk aan 2700 nits, maar krijg je nu wel correct schakelen tussen refresh rates van 1 tot 120 Hz, om energie te besparen. Met die specificaties sleept Google de prijs voor beste binnenscherm in de wacht: geen enkele foldable doet het op dit moment beter.

Software-ondersteuning

De meeste apps werken zeer netjes op het binnenste scherm, ook apps die van zichzelf geen ondersteuning voor foldables bieden. In de instellingen kan je dan kiezen welke aspectratio een app moet hebben en dat gaat vrij intuïtief. Het grootste nadeel aan die vierkante vormfactor ondervinden we tijdens het kijken van enkele YouTube-video’s. De content wordt flink geletterboxt om die rechthoekige video op het vierkante scherm te zetten. De Samsung Galaxy Z Fold 6 doet hetzelfde en daar is dat een probleem, maar hier veel minder. Doordat het toestel breder is, zijn YouTube-filmpjes en films daadwerkelijk groter op dit scherm dan op een normale smartphone.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Z Fold 6 Samsung Galaxy Z Fold 6 review: knap toestel, maar niet voor iedereen

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om het toestel in ‘tabletop’-modus te gebruiken. Daarbij leg je het coverscherm plat neer op tafel, terwijl de telefoon deels opengevouwen is. Indien je een film of YouTube-documentaire aan het kijken bent, verschijnen dan bedieningsknoppen op het onderste scherm, terwijl de content het bovenste scherm vult. Enkele spellen, zoals Asphalt Legends Unite en Disney Speedstorm, kunnen ook op deze manier werken. Je ziet dan, Nintendo DS-gewijs, iets anders op het onderste scherm dan op het bovenste. Andere games, zoals NBA Infinite, kunnen dan weer het volledige scherm benutten, zonder extra instellingen.

Camera’s

Als we de Google Pixel 9 Pro Fold toegevouwen houden, valt hij qua schermspecificaties een beetje tussen de Pixel 9 en Pixel 9 Pro. Voor de camera’s geldt hetzelfde: ook hier is de 9 Pro Fold iets minder ‘Pro’ dan zijn niet-vouwbare tegenhanger. De hoofdcamera trekt aan 48 MP, de ultrawide aan 10,5 MP en de 5x-telefotolens aan 10,8 MP. Beide selfiecamera’s trekken aan 10 MP en ze bieden allerlei de mogelijkheid om met een gezichtsscan te ontgrendelen. De Pixel 9 Pro Fold trekt nog steeds zeer scherpe en duidelijke foto’s en de kwaliteit is goed genoeg om ze nadien af te laten drukken. Wil je echt het beste uit je foto’s halen en ze nadien verder bewerken? Dan lijkt de normale Pro de beste optie. Wil je ook goed naar je foto’s kunnen kijken op groot scherm? Dan is de Pixel 9 Pro Fold volgens ons de beste keus.

Pluspunten krijgt Google wel voor enkele unieke functies. Zo kan je een selfie trekken met de hoofdcamera. Je kan ook de Dual Screen-functie aanzetten: zo zien de geportretteerden precies hoe zij op de foto zullen verschijnen. Je kan ook relatief makkelijk groepsfoto’s maken door de telefoon met het coverscherm op tafel te leggen. Eenmaal iedereen in beeld staat, kan je je hand opsteken om het aftellen te laten beginnen. De functie werkt goed, al lijkt een fliptelefoon zoals de Galaxy Flip hiervoor geschikter. Flip-modellen hoef je namelijk niet met het scherm naar beneden te leggen en daarbij kan je makkelijk zien wat er juist in beeld komt.

AI-tools

Ook hier krijg je bovendien toegang tot een aantal AI-bewerkingstools. Zo kan je delen van de foto aanduiden om daar eender wat neer te zetten. Het resultaat dat daaruit voortkomt is eerlijk gezegd verbluffend. In veel gevallen zou je zelfs niet zeggen dat AI met het beeld aan de slag ging. Het is ook mogelijk om personen en andere zaken van foto’s te verwijderen. Staat er bijvoorbeeld iemand in de hoek van het beeld? Dan duid je die persoon aan, en vraag je aan het AI-systeem om die te wissen. Zo simpel is het! Het resultaat mag er ook hier zeker zijn.

Verder krijg je natuurlijk ook toegang tot een heleboel andere AI-functies, zoals Circle To Search. Ook dat werkt zoals we dat inmiddels gewoon zijn van de andere Pixels en Samsung Galaxies. Op de Pixel 9 Pro Fold komt ook Gemini tevoorschijn als je de vergrendelknop lang ingedrukt houdt.

Prestaties

Het voelt onnodig om er nog extra over uit te weiden, maar ook hier zullen we het maar opnieuw zeggen: de Tensor G4 die in de Pixel 9-reeks zit is uitstekend en zorgt ervoor dat de Pixel 9-reeks goed presteert. De telefoon heeft daarnaast ook 16 GB RAM ter beschikking, waardoor je er zeker mag zijn dat dit toestel nog wel even mee kan. Met hoe vlot deze processor is verwachten we de eerste jaren niet dat je op problemen zal botsen. Dat is mooi, want Google voorziet maar liefst 7 jaar aan software-updates voor dit toestel. De kans is groot dat je tussen nu en dan het toestel wel een keer moet opschonen: het biedt 256 of 512 GB opslag, afhankelijk van hoeveel je voor het toestel neertelt.

Batterij en opladen

De batterijduur van dit toestel is sterk afhankelijk van hoe je het gebruikt. Het toestel zal, dankzij het grote en felle binnenscherm, sneller leeg zijn als je het vaak openklapt. Bij ons hield de Pixel 9 Pro Fold het elke dag vol. Af en toe moest het toestel ’s avonds aan de lader, omdat we er zeker van wilden zijn dat onze wekker rinkelde of omdat we vroeg het huis uit moesten. Even snel opladen zit er met dit toestel namelijk niet in: een half uurtje brengt je nog geen 50 procent batterijlading op. Met dit toestel zal je, zelfs nog net iets vaker dan met andere Pixel 9-toestellen, regelmatig aan de lader hangen. Een extra minpunt scoort Google door de hitte die vrijkomt tijdens het laden. Een telefoon die zo traag oplaadt als deze, die hoort niet warm te worden.

Conclusie

Met zijn asymmetrische uiterlijk ziet de Google Pixel 9 Pro Fold er misschien wat onnozel uit, maar dit is zeker geen onnozel toestel. Zowel dichtgevouwen als opengevouwen is het bijzonder aangenaam in gebruik en de software van Google werkt altijd mee. Het opengevouwen scherm biedt inmiddels een aantal exclusieve functies, maar de belangrijkste redenen om een foldable in huis te halen blijven multitasken, browsen en het kijken van filmpjes. Dat doet de Pixel 9 Pro Fold uitstekend en zelfs beter dan andere foldables. Video’s zien er groter, helderder en beter uit dan op andere vouwbare schermen. Dichtgevouwen voelt het toestel ook gewoon natuurlijk aan, alsof je een normale smartphone vast hebt. Dat kunnen wij absoluut smaken.

De camera’s zijn minder goed dan die van de Pixel 9 Pro, maar stellen ons op geen enkel moment teleur. Wat wel een beetje teleurstellend is, dat is de batterijduur en het trage, warme opladen. We hopen dan ook dat Googles volgende foldable daar wat forser op inzet. Wat het overige betreft, heeft de fabrikant al een succesrecept in handen: dankzij het formaat en de hardware die Google gebruikt is dit de fijnste foldable tot nu toe. Het toestel kost flink wat geld. Omdat deze Google Pixel 9 Pro Fold geen compromissen maakt qua gebruiksgemak, ook niet in dichtgevouwen toestand, is het misschien de eerste Fold-telefoon die zijn prijs écht waard is.

foldablesgooglegoogle pixel 9mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren