Reviews

JBL Clip 5 review: de meest handige speaker om mee te nemen

© JBL
Voordelen
Extreem draagbaar
Grotere haak
Drukknoppen voelen goed aan
Gebruiksvriendelijke app
Nadelen
Snel uit balans op hoog volume
Teveel aan bas
Auracast enkel met andere JBL-luidsprekers
Aanbevolen prijs: €55,99
Waar te koop?

JBL Clip 5 - Draagbare Bluetooth Mini Speaker - Blauw

Last Amazon price update was: 20 december 2024 13:14 13:14
Totaalscore 7
De markt van de draadloze bluetoothspeakers is zo goed als verzadigd. Fabrikanten proberen daardoor in het oog te springen met meer draagbaardere speakertjes, zoals JBL met de Clip-reeks al een aantal jaren doet. Wij trokken eropuit met de JBL Clip 5 om onze rugzak gegespt. 

JBL heeft lang de Clip 4 in aanbieding gehad en schakelt nu stilaan over naar de JBL Clip 5. De oude speaker is nog steeds te krijgen, maar de audiofabrikant maakte de nieuwe variant wel wat interessanter. Alles dat de Clip 4 zo goed maakte, is hier nog steeds aanwezig. De speaker is nog steeds waterbestendig en krijgt dezelfde IP67-certifiëring. Ook de gebruiksvriendelijke haak is nog steeds aanwezig, maar deze keer werd die groter gemaakt. Door de grotere opening moet je de luidspreker nu ook aan een douchestang en andere, iets grotere objecten kunnen vastmaken.

De Clip 5 is in heel wat verschillende kleurtjes te krijgen. © JBL

Verschillen

De Clip 5 is wel iets zwaarder dan zijn voorganger, al is de speaker van 285 nog steeds ongelooflijk licht. Dat gewicht komt vooral van zwaardere drivers en een grotere batterij. De Clip 5 heft namelijk een outputvermogen van 7 W, tegenover 5 W op de Clip 5. Hoewel de speaker meer energie verbruikt, gaat hij wel langer mee dankzij een grotere batterij. De Clip 5 is goed voor 15 uur muziek, waardoor die het op dat vlak 50 procent beter doet dan zijn voorganger. 

Auracast 

De Clip 5 is net zoals zijn voorgangers ook gewoon een bluetoothspeaker, maar komt deze keer met een nieuwigheid. Hij is namelijk uitgerust met Auracast, dat het mogelijk maakt om meerdere JBL-luidsprekers aan elkaar te koppelen. Wil je muziek luisteren in stereo? Dan koppel je de Clip 5 aan een andere Clip 5. Je hoeft daarvoor slechts op de Auracast-knop op de speakers te duwen. Het is ook mogelijk om op die manier meer dan twee speakers aan elkaar te koppelen, al moeten die dan wel allemaal Auracast ondersteunen. 

In principe kunnen alle Auracast-luidsprekers met elkaar communiceren, maar dat is bij JBL niet het geval. Die mogelijkheid werd vergrendeld, waardoor je ze enkel met andere JBL-producten kan gebruiken. 

Meer is niet altijd beter 

“Meer is beter”, lijkt het voornaamste idee achter het ontwerp van de JBL Clip 5. Wij zijn hier om dat dogma te ontkrachten. We zeiden hierboven al dat de Clip 5 50 procent meer batterij heeft dan zijn voorgang. Een goede zaak, toch? Niet helemaal. Om die langere batterijduur te ontgrendelen moet je namelijk de ‘Playtime Boost’ aanzetten. Die functie dient om het volume te verhogen en het batterijverbruik iets lager te houden, maar ze klinkt slecht. Wie daar gevoelig aan is, houdt best rekening met een afspeelduur van maximaal 12 uur.

Uitgelicht artikel JBL Go 4 review JBL Go 4 review: kwalitatief geluid in zakformaat

Meer is niét altijd beter en dat geldt ook voor het outputvermogen van deze speaker. Met 7 W kan de Clip 5 behoorlijk wat lawaai maken. Enige probleem is dat het, naarmate je de speaker luider zet, ook meer en meer lawaai wordt. De dynamiek tussen instrumenten gaat volledig verloren boven de 80 procent volume, en dat is bijzonder zonde. Om de geluidskwaliteit te behouden, raden we daarom het gebruik van Auracast aan. Op die manier hoef je de speaker niet waanzinnig luid te zetten en kan toch iedereen de muziek goed blijven horen. 

Ook wat betreft bastonen gaat JBL hier over de rooie. De JBL-signatuur bestaat natuurlijk uit dikke bassen. Best genieten om op die manier naar Backbone van Stormzy en Chase & Status te luisteren, maar minder voor wie vooral de catalogus van Julio Iglesias nog eens wil opentrekken. Dat gezegd hebbende: de JBL Clip 5 is te klein om overtuigende bassen af te leveren, en zet bastonen dan ook vooral om in mechanische trillingen. Ligt de Clip 5 plat op tafel? Dan zal je de bassen vooral in de tafel voelen trillen, in plaats van ze te horen. Best irritant. We raden dan ook aan om de EQ-instelling in de app te wijzigen. Daar heb je keuze uit een aantal handige presets die vooraf ingesteld werden, of kan je zelf aan de slag met de equalizer.

Conclusie 

Ben je op zoek naar een bluetoothspeaker die je overal aan kan hangen? Dan is de JBL Clip 5 een uitstekende een budgetvriendelijke optie, vooral als je al een andere JBL-luidspreker in huis hebt. Die heb je namelijk wel nodig om een feestje te bouwen zonder koppijn te krijgen. Als er één ding is waarin de Clip 5 uitblinkt, dan is het draagbaarheid, onder meer doordat je de speaker gemakkelijk aan je tas kan vastmaken. Muziek maken doet de goedkopere JBL Go 4 volgens ons echter beter. Daar is het onevenwicht op hoge volumes, dat de Clip 5 teistert, veel minder merkbaar. Een karabijnhaak voor zo’n speaker hoeft bovendien niet duur te zijn, waardoor je met een Go 4 al snel een eigen Clip in elkaar knutselt. 

audiobluetoothspeakerjblJBL Clip 5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken