Google Pixel Watch 3 review: de slimste Fitbit aller tijden
Google Pixel Watch 3 (41 mm) – Montre intelligente Android avec suivi de la fréquence cardiaque, course avancée par Fitbit, informations de fitness, batterie 24 heures – Boîtier en aluminium doré
Zo goed als elk serieus smartphonemerk verkoopt tegenwoordig ook oortjes en een of meerdere smartwatches. Met de Pixel 9-serie bewees Google al dat het een kracht is om rekening mee te houden in smartphoneland. Door de Pixel Watch 3 aan het gamma toe te voegen, toont de zoekmachinereus meteen dat het meekan met de groten der aarde, en dus niet moet onderdoen voor merken zoals Apple en Samsung.
Knappe hardware
Eerst en vooral heeft Google de buitenkant van de Pixel Watch netjes hertekend. Deze Pixel Watch 3 is alweer de derde telg binnen de familie van Google-wearables en dat laat zich netjes merken. Het horloge is bijzonder fijn vormgegeven en zit daardoor rond de pols. Het is niet veel groter dan het scherm en is niet onnodig dik, waardoor je toch elegant kan voorkomen met dit digitale horloge aan je arm. Dat geldt zowel voor het model van 41 mm als voor het model van 45 mm.
Ook dat is nieuw: Google biedt deze keer een horloge met een groter scherm. De fabrikant raadt het 41mm-model aan als de omtrek van je polsen kleiner is dan 15 cm, maar in alle andere gevallen kan je kiezen. Omdat het horloge niet onnodig dik is en geen omliggende kast heeft, zit ook het grotere model niet in de weg. Dat mochten we, met onze smalle polsen, zelf ervaren. Die paar millimeters voegen wat ons betreft echt wel wat toe. Er past meer op het scherm en Google gebruikt die schermruimte ook effectief en niet gewoon om alles net een beetje groter te maken.
Een volledige dag zonder opladen
Kortom: het horloge is enorm fijn om aan te hebben en te gebruiken en dat komt voor een groot deel door de fijne hardware. Het scherm is bovendien helder, met een maximale helderheid tot 2000 nits, en is ook daardoor makkelijk af te lezen. Ook over de batterijduur hebben we niet te klagen. Google schrijft zelf dat het horloge zo’n 36 uren meegaat, al moet je daarvoor wel de Battery Saver Mode instellen. Erg veel functies verlies je daar niet door: het always-ondisplay wordt tijdelijk uitgeschakeld en je meldingen worden periodiek opgehaald, in plaats van continu bijgehouden. Ook zonder batterijmodus en het always-onscherm ingeschakeld konden we echter niet klagen over de batterijduur: het toestel gaat hier zonder problemen een volledige dag mee en kan ’s ochtends of ’s avonds tijdelijk aan de lader.
Dat laden gebeurt relatief snel: in minder dan 30 minuten is het horloge tot 50 procent geladen. Het horloge van 41 mm doet het iets sneller, al komt dat vooral doordat de batterij in de 45mm-variant 35 procent groter is. Volledig opladen duurt daardoor iets trager: je hebt 80 minuten nodig om tot de volle 100 procent bij te laden, tegenover 60 minuten op het kleinere model.
Veredelde Fitbit
Wie het smartwatchlandschap iets of wat in de gaten houdt, weet inmiddels dat Fitbit werd ingelijfd door Google. Dat zal je ook geweten hebben wanneer je een Pixel Watch 3 rond je pols gespt, want een groot aantal apps en meldingen zijn hiervan afkomstig. Dat maakt het horloge vooral geschikt voor wie bezig is met zijn of haar gezondheid. De belangrijkste sportmetrieken zoals Cardio Load, Readiness Score en Target Load kan je wel gewoon gratis inkijken. Betalen doe je dus vooral voor meer uitgebreide slaapanalyse, door AI gepersonaliseerde work-outs, een aanbod aan mindfulnesscontent en work-outs die begeleid worden door Fitbit-coaches. Zelf hechten we daar, met uitzondering van de slaapanalyse, niet bijzonder veel waarde aan. Google biedt helaas geen halve abonnementen: het is alles of niets als je voor Fitbit Premium gaat.
Los van of je dat abonnement zijn prijs waard vindt of niet: de integratie van Fitbit werkt hier bijzonder prettig. De software kan erg goed overweg met de hardware en stelt je bij sportactiviteiten automatisch de vraag of je wilt beginnen tracken. Vergeet je te bevestigen? Geen erg. Op de achtergrond houdt het horloge de gegevens bij, om ze eventueel toch nog naar Fitbit door te sluizen. Na het hardlopen krijg je meteen een analyse van hoe goed je het gedaan hebt en kan je zelfs je looppas en -houding laten analyseren.
Wear OS
Als Fitbit doet de Pixel Watch 3 het dus uitstekend. Dit horloge is echter meer dan een activity tracker en komt ook met een heleboel andere smarts om de hoek kijken. Dankzij Wear OS heb je toegang tot een heleboel apps die je, rechtstreeks vanuit de Play Store, op je horloge kan installeren. Op voorhand staan er al heel wat functies op: het weer, een timer en stopwatch, Google Home, Maps, mediacontrole, Google Assistant en een kalender zitten vooraf ingebouwd. Wil je daar nog een Strava, Spotify of WhatsApp aan toevoegen? Dan kan dat gewoon via het horloge zelf, of via de Play Store op je smartphone. Heb je een Pixel-telefoon? Dan zitten er ook een camera- en recorder-app in de smartwatch, waarmee je de corresponderende apps op je telefoon kan bedienen.
Google heeft ervoor gezorgd dat die software enorm goed samenwerkt met Android. Zo goed als alles dat je maar kan bedenken, kan je instellen via de Watch-app op je telefoon. Zo zorg je er makkelijk voor dat je horloge en telefoon niet tegelijkertijd trillen. Kruip je in bed? Dan kan je Niet Storen- en de Bedtijd-modus netjes laten synchroniseren, zodat beide apparaten stil blijven. Dat moet je zelf eenmalig instellen, maar nadien moet je er zelfs niet over nadenken. Heel wat gebeurt bovendien automatisch: het horloge merkt zelf wanneer je onder de wol kruipt, en schakelt automatisch de bedtijdmodus in.
Conclusie
De Google Pixel Watch 3 is een uitstekende smartwatch en hij wordt alleen maar beter naargelang je meer Google-gerief in huis haalt. Gebruik je Google Home en heb je een Nest-deurbel hangen? Dan maakt de Watch 3 het bijzonder makkelijk om daarbij aan te sluiten. Dankzij de Fitbit-integratie en bijbehorende smartphone-app is de Pixel Watch 3 ook bijzonder geschikt voor wie wat meer op de gezondheid wil letten. Functies zoals valdetectie of het feit dat dit horloge de hulpdiensten kan contacteren als je hart stopt met kloppen, dragen daar alleen maar toe bij. De Pixel Watch 3 kost flink wat geld, maar daar staat tegenover dat je zowel wat hardware als software betreft een topervaring krijgt.
Eerlijk gezegd zien wij maar één reden om de Pixel Watch 3 niet in huis te halen, al is dat eerder een principiële kwestie. Dit horloge is niet repareerbaar. Gaat het scherm of een van de sensoren stuk? Dan kan dat niet vervangen worden, maar moet het hele toestel gewisseld worden. Tijdens het dragen merk je daar natuurlijk niets van. Het horloge oogt bovendien fragiel, maar is dat niet: na het een tweetal weken te dragen zijn er geen krassen te bespeuren.
Google Pixel Watch 3 in huis halen
De Pixel Watch 3 is te krijgen in verschillende kleuren. Telkens hebben de horlogekast en het bandje een andere kleur. Voor de 41mm-variant gaat het om zilver/porselein, matzwart/obisidiaan, zilver/rozenkwarts of goud/grijsgroen. De kleuropties voor de 45mm-variant zijn wat saaier: zilver/porselein, matzwart/obsidiaan en matgroen/grijsgroen. In België is er enkel een wifiversie van het horloge beschikbaar. Dat kost 399 of 449 euro, afhankelijk van hoe groot het horloge moet zijn.
from €349,00
from €419,00