Audio-Technica AT-SP3X review: betaalbare boekenplankspeakers
Audio-Technica Enceintes compactes actives AT-SP3X
Audio-Technica staat bekend om zijn hoofdtelefoons en draaitafels voor professionals en audioliefhebbers, maar durft ook nieuwe productsegmenten te betreden. Jaren geleden gebeurde dat al met draadloze hoofdtelefoons, een segment dat de Japanse audiomaker zeker geen windeieren heeft gelegd. Sterker nog, het bedrijf brengt steeds meer in-ears op de markt, waarvan we recent nog de ATH-TWX7 hebben getest. Naast draadloze hoofdtelefoons komt de Japanse fabrikant ditmaal met zijn eerste paar actieve boekenplankspeakers, de AT-SP3X, die slechts 199 euro kosten. Audio-Technica positioneert ze als accessoires voor zijn draaitafels, maar daarmee doet het de speakers eigenlijk tekort. Ze zijn in veel meer situaties inzetbaar, bijvoorbeeld op het bureau in je werkkamer, waar je ze draadloos aan je laptop of pc kan koppelen. Vergeleken met onze eigen boekenplankspeakers zijn de AT-SP3X een stuk compacter en zo klinken ze ook. Dat mag echter wel, gezien het prijsverschil. De speakers die wij zelf hebben staan, zijn de Forte A5 van Argon Audio.
Bescheiden specificatielijst
Als je de specificatielijst van de boekenplankspeakers bekijkt, val je niet meteen achterover. Het vermogen per speaker bedraagt bijvoorbeeld 15 watt (RMS), wat relatief bescheiden is voor dit type speakers. De audioweergave wordt verzorgd door een tweeter van 2,7 cm en woofers van 7,6 cm. Voor het aansluiten van de speakers heb je de keuze uit Bluetooth 5.3 met multipoint-ondersteuning of RCA. Het zijn dus geen wifi-speakers, maar je kan ze wel via bluetooth op je smartphone of computer aansluiten.
Het nadeel van de bluetoothverbinding van de SP3X is de gebruikte codec: SBC. De audiokwaliteit van deze codec ligt aanzienlijk lager dan die van bijvoorbeeld Qualcomms AptX, of zelfs de AAC-codec die vaak door iPhones wordt gebruikt. Of je daar iets van merkt, hangt onder andere af van je audiobron. Speel je audiobestanden van hoge kwaliteit af, zoals mp3’s met een hoge bitrate of FLAC-bestanden, dan is SBC niet de meest optimale bluetoothcodec. Stream je daarentegen muziek via Spotify, dan is de impact waarschijnlijk dermate klein dat je het niet opmerkt, tenzij je een heel fijngevoelig gehoor hebt. Audio-Technica maakt hier wat ons betreft een fout: het merk richt zich immers steevast op audiofanaten, zo ook met de AT-SP3X, maar laat een high-res bluetoothcodec achterwege. De kans is groot dat audiofanaten graag een paar euro extra zouden betalen voor een codec zoals AptX. Gelukkig kan je de speakers ook bedraad aansluiten via RCA. Voor deze review hebben we de SP3X getest via zijn Bluetooth 5.3-verbinding, met muziekstreaming via zowel Apple Music met de lossless-preset geactiveerd, als Spotify met zeer hoge kwaliteit, zonder dat we noemenswaardige verschillen in de audiokwaliteit hebben waargenomen.
Stabiele bluetoothverbinding
De bluetoothverbinding blinkt weliswaar niet uit in audiokwaliteit, maar is wel erg stabiel. Zelfs in een drukbezet kantoor vol bluetoothsignalen bleef de connectie continu standhouden, zonder ook maar één keer te haperen. Wat ook positief opviel, was de verbindingssnelheid van de speakers. Nadat we de bluetoothmodus van de speakers hadden geactiveerd, werd de verbinding met zowel onze pc als smartphone vrijwel direct tot stand gebracht. Dat de speakers beschikken over multipoint, waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen worden verbonden, is een mooie extra. Hierdoor kan je je computer en smartphone gelijktijdig met de speaker verbinden en schakelt de bluetoothverbinding automatisch over als je bijvoorbeeld gebeld wordt. Op een paar haperingen na werkte deze functie zoals je mag verwachten. Voor speakers in deze prijsklasse is het overigens bijzonder dat deze feature aanwezig is; zelfs bij actieve boekenplankspeakers van 400 tot 500 euro ontbreekt de mogelijkheid om meerdere apparaten te koppelen soms. Audio-Technica heeft de laatste jaren duidelijk geleerd wat een goed bluetoothapparaat maakt en multipoint mag niet ontbreken op dat lijstje.
Datzelfde geldt voor gebruiksgemak, waar Audio-Technica zeker punten mee scoort met de SP3X. De speaker heeft twee knoppen: een volumeknop en een inputschakelaar. Als je de bluetoothverbinding gebruikt, kan je de volumeknop negeren en de inputschakelaar is alleen nodig om tussen ingangen te wisselen of om de speakers in de stand-bymodus te zetten. Wisselen van input gaat heel eenvoudig: als de SP3X in stand-by staat, druk je één keer om de bedrade modus te activeren (groen lampje). Druk je nogmaals, dan schakelt de speaker over naar de bluetoothmodus en kunnen apparaten binnen bereik verbinding maken. Wil je een nieuw apparaat verbinden, dan houd je simpelweg de koppelknop achterop de speaker ingedrukt. Als je op een app had gerekend, moeten we je teleurstellen: de AT Connect-app van Audio-Technica werkt niet met deze boekenplankspeakers, al is het de vraag of dat in dit geval van toegevoegde waarde zou zijn geweest. Van aanpassingsmogelijkheden van de knoppen, zoals bij draadloze oortjes, is hier al geen sprake. Het zijn bovendien geen wifi-speakers, dus voor het streamen van muziek en andere audio ben je toch al aangewezen op de apps van streamingdiensten. De enige functie die echt ‘ontbreekt’, is een equalizer om het geluid mee naar wens aan te passen. Hoewel we de waarde daarvan niet onderschatten, vragen we ons af of het de meerprijs waard zou zijn geweest. Software-ondersteuning brengt nu eenmaal kosten met zich mee en die rekent Audio-Technica uiteindelijk door aan de consument, hetzij via de aanschafprijs, hetzij door op andere onderdelen te besparen.
Concurrenten en design
Met een prijs van 199 euro valt er waarschijnlijk weinig te besparen. Het valt ook op dat het segment van actieve boekenplankspeakers rond de 200 euro dun bezaaid is. Edifier en PreSonus hebben wel enkele modellen, maar de meeste boekenplankspeakers in deze prijsklasse zijn passief. Dat betekent dat je zelf nog een versterker moet aanschaffen om de speakers te kunnen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de populaire Dali Spektor 1. De PreSonus Eris E3.5 BT concurreert wel met de AT-SP3X, maar is inmiddels wat verouderd, waardoor het de vraag is hoelang die nog te koop zal zijn.
De boekenplankspeakers van Audio-Technica zien er wat ons betreft bovendien fraaier uit, met een matte afwerking. Het design misstaat niet op een bureau, een boekenplank of bij een draaitafel, waarvoor Audio-Technica ze heeft bedoeld. De matzwarte afwerking heeft als nadeel dat stofdeeltjes meer opvallen dan bij een witte speaker, vooral als je de speaker aanraakt. Design blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar dankzij de afwerking vallen ze in elk geval niet te veel op. Bovendien voelt het geheel stevig aan, inclusief de knoppen. Het straalt degelijke kwaliteit uit – zoals we inmiddels gewend zijn van Audio-Technica. De meegeleverde speakerkabel voldoet echter niet helemaal aan die verwachting. De kabel ziet er niet alleen wat goedkoop uit, maar voelt ook zo aan. Gelukkig is daar eenvoudig een oplossing voor te vinden: de speakers gebruiken namelijk standaard luidsprekerkabel die je kan verbinden met de plus- en minpolen van de speaker. Voor een paar euro per meter kan je bij winkels als iEar een kabel kopen die beter in je interieur past. Bovendien kunnen dergelijke duurdere kabels soms ook de audiokwaliteit verbeteren, al hangt dat deels af van het bronmateriaal.
Audioprestaties
Zelfs met de standaardkabel hoef je je geen zorgen te maken over de audiokwaliteit. Voor speakers van 199 euro zijn de AT-SP3X verrassend dynamisch. Vocalen, instrumenten en bassen wisselen elkaar prettig af. Zeker nummers waarin instrumenten de hoofdrol spelen, klinken erg aangenaam op deze boekenplankspeakers en het ontbreekt ze niet aan volle, warme basnoten. Vergeleken met andere boekenplankspeakers in deze prijsklasse voelt de soundstage bovendien behoorlijk ruimtelijk aan. In een vergelijkende test met zwaardere modellen, zoals de Forte A5 of de M20 van Q Acoustics, merk je echter wel de beperkingen van het formaat van de SP3X. Ze zijn simpelweg te klein om geluid van dat kaliber te produceren; het formaat van een speaker is nu eenmaal deels bepalend voor de geluidsweergave.
Ook het vermogen (15 watt RMS) vormt hierbij een beperkende factor. Toch kunnen de speakers moeiteloos een ruimte van zo’n 30 tot 40 vierkante meter vullen, wat ze ideaal maakt voor gebruik in een woonkamer. Wat ons positief verraste, is dat je niet per se dicht bij de luidsprekers hoeft te zitten om ervan te genieten: zelfs op een afstand van zo’n drie meter blijft de luisterbeleving nagenoeg hetzelfde. Voor een grotere ruimte (meer dan 40 vierkante meter) zouden we echter voor een ander paar speakers kiezen, aangezien deze luidsprekers daar simpelweg niet voor bedoeld zijn.
Eindoordeel
Elektronica is de afgelopen jaren steeds duurder geworden en dat merk je ook bij boekenplankspeakers. Het segment rond de 200 euro is de laatste jaren flink uitgedund en bestaat vooral uit passieve speakers. Dat Audio-Technica erin is geslaagd om een paar actieve boekenplankspeakers op dit prijsniveau uit te brengen, is dan ook behoorlijk verrassend, vooral gezien de prestaties van de AT-SP3X. De speakers voelen stevig aan (al zijn ze grotendeels van plastic gemaakt) en klinken verrassend dynamisch, met een volle, warme bas, goede instrumentweergave en een duidelijke scheiding tussen lage of hoge tonen en het middenbereik. Zelfs via de ‘matige’ (zij het stabiele) bluetoothverbinding klinken de speakers beter dan je voor deze prijs zou verwachten. Over het design kunnen we kort zijn: het is niet bijzonder opvallend, maar sluit aan bij wat Audio-Technica de laatste jaren heeft uitgebracht. Of het je aanspreekt, blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie. Verder ontbreekt een app voor de luidsprekers, al hebben we dat nooit echt gemist. De enige nuttige toevoeging zou een equalizer zijn, maar als daarvoor enkele tientjes extra betaald moet worden, vinden wij dat een lager prijskaartje toch de voorkeur verdient. Zeker omdat de AT-SP3X standaard al erg goed klinken.
Amazon.com.be