Reviews

Dell XPS 13 review: crème de la crème onder de ultrabooks

Dell XPS 13
© Dell
Voordelen
Geweldige prestaties voor werk of ontspanning
Beste batterijduur in zijn categorie
Licht en draagbaar
Nadelen
Slechts 2 usb-c-poorten
Touchpad kon handiger zijn
Aanbevolen prijs: €1.399 (vanaf)
Waar te koop?

Dell XPS 13 Copilot+ PC 9345 Ordinateur Portable InfinityEdge 13.4" FHD+, Snapdragon X Elite, Qualcomm Adreno Graphique, 16Go de RAM, SSD 512Go, Win 11 Home, Clavier rétroéclairé AZERTY Français

Last Amazon price update was: 19 december 2024 15:37 15:37
Totaalscore 9
De XPS-serie van Dell kan zich perfect meten met de Macbook Pro en behoort tot de beste toestellen in de categorie van de zogenaamde ultrabooks. We waren dan ook benieuwd om aan de slag te gaan met de Dell XPS 13 (2024).

Als je ooit al een Dell XPS-laptop hebt gebruikt, weet je dat je steeds kwaliteit in je handen krijgt. Dell slaagt er keer op keer in om knap design hand-in-hand te laten gaan met topprestaties en dat in een compacte, premium behuizing. De nieuwe XPS 13 (2024) wil de lat dit keer nog hoger leggen. Maar wil Dell niet te hoog springen?

© Dell

Ultradun, stevig en luxueus

De XPS-lijn staat bekend om zijn verfijnde afwerking en de 2024-editie is daarop geen uitzondering. Dit model is slechts 14,8 mm dun en weegt iets meer dan 1,1 kilogram, wat hem bijzonder licht maakt voor een laptop met zoveel power. Het gebruik van machinaal bewerkt aluminium zorgt ervoor dat de behuizing niet alleen slank is, maar ook bijzonder stevig. De matte afwerking in Platinum of Graphite is niet alleen stijlvol: de buitenkant is ook verrassend goed bestand tegen stof en vette vingers. Je hebt het gevoel dat je een premium product in je handen hebt en dat klopt ook.

Die andere grote eyecatcher, dat is ongetwijfeld het display. Je kan kiezen tussen een Full HD+- of een adembenemend mooi 3K OLED-scherm. De kleuren spatten eraf en zwart ziet er ook echt zwart uit, perfect dus voor zowel werk als ontspanning. Het display schittert in echt alle omstandigheden. Dankzij de 500 nits aan helderheid is het scherm zelfs in fel (zon)licht prima leesbaar. De dunne schermranden dragen ook nog eens bij aan de slanke uitstraling. Dell is ook videovergaderen niet uit het oog verloren, want je krijgt nog steeds een 1080p-webcam, wat voor een laptop van dit formaat best indrukwekkend is. De lens produceert scherpe beelden en daardoor is de XPS 13 ook ideaal voor professioneel gebruik. De refresh rate van ons testmodel bleef wel beperkt tot 60 Hz. Gamers zullen graag een tikje meer betalen voor de configuratie met 120Hz-display.

Eén minpuntje: toetsenbord en touchpad

Is dan alles aan de Dell XPS 13 perfect ontworpen? Helaas niet. Het toetsenbord bouwt voort op het design van de XPS 13 Plus en heeft nu een edge-to-edge-lay-out zonder fysieke scheidingen. Dat is indrukwekkend op papier, maar werkt in de praktijk niet zo vlot als we zouden willen. Het is visueel niet helemaal duidelijk waar het touchpad en de polssteun in elkaar overlopen. Een fysieke afbakening als referentie zou daarbij handiger geweest zijn. De touchscreen-bar met haptische feedback voegt ook iets toe aan het esthetische, maar is niet altijd even intuïtief in gebruik. Je moet bij momenten goed kijken om te weten of je daadwerkelijk iets hebt ingedrukt.

Speakers en connectiviteit

Ook de speakers zijn zoals je kan verwachten absoluut geweldig voor een laptop. Dankzij de ruimtelijke audio in 360 graden en de vier luidsprekers met ondersteuning voor Dolby Atmos, klinkt muziek rijk en gedetailleerd. Zelfs met het volume op zijn luidst blijft de bas intact. Het maakt van de XPS 13 ook een geweldige keuze voor multimedia, zelfs als je de laptop daar niet per se voor zou gebruiken. Er zijn wel maar twee usb-c-poorten. Dat is voldoende voor de meeste gebruikers, tenzij je vaak met usb-a-apparaten werkt. Het is nu eenmaal een trend bij laptopfabrikanten om op usb-c te focussen. Je kan achteraf natuurlijk wel nog connectiviteit toevoegen via een hub of dongle. Bovendien gaat het wel om twee Thunderbolt 4-poorten, met ondersteuning voor DisplayPort 2.1 én power delivery.

© Dell

Razendsnel prestatiebeest

De prestaties van de Dell XPS 13 behoren tot de absolute top in het ultrabooksegment. Onder de motorkap vinden we de superrappe Intel Core Ultra 7-processor (258V Series), die in combinatie met 32 GB LPDDR5X-RAM en een indrukwekkende 1TB-M.2-SSD voor een flitsend snelle ervaring zorgt. Ondanks die beestige specificaties is de laptop bijzonder efficiënt in het verbruik van energie, wat ook nog eens de batterijduur ten goede komt. Zelfs bij veeleisende applicaties, zoals videobewerking of lichte gaming, houdt de laptop het tempo moeiteloos vol. Waar andere laptops vaak beginnen te stotteren, blijft de XPS 13 soepel en responsief, zelfs met meerdere, zwaardere apps tegelijk.

De laptop presteert op het niveau van de Microsoft Surface Laptop 7 en de Asus Vivobook S 15. Toch is het de algehele consistentie van de prestaties die deze laptop echt onderscheidt van zijn concurrenten. Zelfs bij zware workloads stottert de hardware niet. Daardoor is de XPS een allround prestatiebeest voor zowel creatieve als productieve taken. Of dat niet voor hitteproblemen zorgt in een krappe behuizing? Nee. De XPS 13 blijft lekker koel, zelfs wanneer hij flink wordt belast. Bij Dell hebben ze duidelijk de nodige aandacht besteed aan heat management, want het vorige model raakte nog wel eens oververhit wanneer de hardware tot het uiterste gedreven werd.

Batterijduur klopt concurrentie

Met zijn batterijduur is de XPS 13 misschien wel de beste van de klas. Onder normaal gebruik kan je rekenen op maar liefst 20 uur op een volle lading. Zelfs met intensief video streamen (op een superhelder scherm) kom je nog steeds rond de 17 uur toe op één batterijlading. Dat is eigenlijk ongezien voor een laptop van deze afmetingen, met zo’n knap display en krachtige processor. Als je gaat vergelijken met andere ultrabooks, zoals de Surface Laptop 7 of de Asus Vivobook S 15, dan steekt de XPS 13 er met kop en schouders bovenuit. Zelfs de MacBook Air, die doorgaans als de koning van de batterijduur wordt beschouwd, kan niet tippen aan de prestaties van deze XPS. Daardoor is het bovenal een uitstekende keuze voor mensen die veel onderweg zijn, lange werkdagen maken en niet te vaak naar een stopcontact willen zoeken.

Dell XPS 13: conclusie

De Dell XPS 13 (2024) is ongetwijfeld de beste XPS-laptop tot nu toe. Hij biedt ongelooflijke prestaties, een schitterend scherm, een solide bouwkwaliteit en een batterij die onuitputbaar lijkt. Als je op zoek bent naar een ultrabook die niet alleen licht en draagbaar is, maar ook krachtig genoeg om alles aan te kunnen, dan is dit de laptop voor jou. De vanaf-prijs is met 1.399 euro ook best redelijk als je er de prestaties op na gaat. De ietwat beperkte poortselectie kan voor sommige gebruikers een gemis zijn, maar dat is tegenwoordig zo bij alle laptops. Het enige echte puntje van kritiek is het touchpad, dat handiger had kunnen werken.

dellDell XPSlaptop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken