JBL Tour Pro 3 review: geweldige audio, matige noise-cancelling
JBL Tour Pro 3 - Volledig draadloze noise-cancelling oordopjes met Smart Charging Case - Black
De JBL Tour Pro 3 mogen dan wel een stukje duurder zijn dan hun voorgangers (de JBL Tour Pro 2 kostten oorspronkelijk 249,99 euro), ze introduceren wel wat nieuwe of verbeterde features. Zo bieden ze ruimtelijke audio met head-tracking, een groter display op de case en Auracast-ondersteuning. Daarnaast kan je de case gebruiken als ontvanger, wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld een entertainmentsysteem in een vliegtuig. Via een 3,5mm-naar-usb-c-kabel kun je de case aansluiten, waarna de oordopjes draadloos verbinding maken. Hoewel zulke functies aantrekkelijk klinken op papier, is de praktische meerwaarde eigenlijk beperkt. De meeste gebruikers zullen immers zelden of nooit gebruikmaken van de mogelijkheid om oordopjes via de case aan een vliegtuigsysteem te koppelen of muziek te delen via Auracast. Voor wie specifiek op zoek is naar deze functionaliteiten. Voor de doorsnee gebruiker voelt het wellicht als een gimmick die de prijs alleen maar opdrijft. We zien het dan ook als een gemiste kans van JBL om de Tour Pro 3 betaalbaarder te maken door op de essentie te focussen. Wij gingen na of de nieuwe features en hoogwaardige audiokwaliteit voldoende zijn om het nichepubliek waarop ze mikken te overtuigen.
Design en draagcomfort
Onze eerste indrukken waren alvast top: de pasvorm van de JBL Tour Pro 3 is uitstekend. Er zijn meer dan genoeg oortjes op de markt waarbij je het gevoel hebt dat ze op elk moment uit je oorschelp kunnen vallen en dat wil je uiteraard niet, zeker bij een kostelijk paar als de JBL Tour Pro 3. Dankzij de meegeleverde rubberen opzetstukjes in verschillende maten en de pasvormtest in de app, kan je eenvoudig de ideale fit vinden. Het zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor een stabiele plaatsing. Daardoor kan je de oortjes in principe zorgeloos dragen tijdens het sporten, al zouden we persoonlijk het risico niet nemen, aangezien ze daar niet écht voor bestemd zijn. Dit soort premium oortjes koop je vooral om intens van muziek te genieten, ergens op een rustig plekje. Hoewel de case zelf functioneel is, blijft die aan de grote kant. Het rubberen oppervlak aan de onderzijde zorgt ervoor dat de case niet wegglijdt op oppervlakken zoals trein- of vliegtuigtafeltjes. Toch hadden we liever een compacter ontwerp gezien en de meeste concurrenten bieden slankere opties. Een ander aandachtspunt is de beperkte aanraakbediening op de oordopjes zelf. Gebruikers moeten kiezen uit drie profielen (volume, afspelen of ambient sound), waarbij één profiel altijd uitgeschakeld blijft. Dit voelt onnodig restrictief, zeker voor een premium product. De oplaadcase van de JBL Tour Pro 3 biedt enkele interessante, nieuwe mogelijkheden.
Het grotere display toont niet alleen batterijstatus en verbindingsinformatie, maar laat je ook instellingen aanpassen, zonder dat je de bijbehorende app nodig hebt. Via het display kan je apparaten beheren, verbindingen verbreken of de pairing-modus inschakelen. Dit is handig voor wie meerdere apparaten gebruikt. Daarnaast zijn er diverse opties voor telefoongesprekken. Denk aan de Sound Level Optimiser, die het volume van je gesprekspartner balanceert, of VoiceAware, waarmee je bepaalt hoeveel van je eigen stem je wilt horen. Zelfs de mogelijkheid om één oordopje als microfoon te gebruiken via de Private Call Mode voegt een extra laag functionaliteit toe. Ook op audiovlak biedt de app uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Naast zes equalizer-presets kan je persoonlijke instellingen maken en gebruikmaken van Adaptive EQ. Deze functie optimaliseert het geluid in real time op basis van je luisteromgeving. De JBL Tour Pro 3 maken ook écht indruk met de batterijduur. Zonder ANC haal je een indrukwekkende 11 uur op één lading, met nog eens drie volledige laadbeurten in de case. Met ANC ingeschakeld kom je nog steeds op 8 uur, wat meer dan genoeg is voor een lange werkdag of vlucht. Een snelle laadbeurt van tien minuten geeft bovendien drie uur extra luisterplezier, ideaal voor gebruikers met een drukke agenda. Het display op de case maakt het bovendien gemakkelijk om de resterende batterijstatus in de gaten te houden. Het is een tikje groter dan dat van zijn voorgangers en meet diagonaal 1,45 inch. Je kan er de batterijstatus mee bekijken, maar ook instellingen aanpassen, bluetooth-apparaten beheren of audiomodi instellen. Toch zien we het meer als een luxueuze gimmick omdat het display niet écht bepalend is voor je luisterervaring.
Topaudio, mindere noise-cancelling
Gelukkig stelt de geluidskwaliteit niet teleur, want die is (zoals je in deze prijscategorie mag verwachten) gewoonweg mega. Waar de vorige generatie JBL Tour Pro 2 nog enkele steken liet vallen, leveren de Tour Pro 3 een consistent energieke en gedetailleerde audio-ervaring. Ze ondersteunen LDAC, waardoor gebruikers van compatibele smartphones en streamingdiensten kunnen genieten van hi-resaudio. Zelfs op lagere volumestanden blijft het geluid krachtig en rijk aan details. Bij elektronische nummers zoals Let it Go van NOTSOBAD waren alle instrumenten duidelijk hoorbaar, zonder dat ze elkaar overstemden, en dat ondanks een krachtige bas. Ook bij rustigere nummers zoals Texas Sun van Leon Bridges vielen de subtiele details, zoals zachte riffs op de achtergrond, positief op. Dat is iets waar de meeste oortjes niet in slagen en meteen ook de reden waarom de JBL Tour Pro 3 op audiofielen mikken die even geen hoofdtelefoon willen gebruiken.
De ruimtelijke audio komt in twee smaken: standaard of met head-tracking. Vooral de precisie van de head-tracking is indrukwekkend. Bij bewegingen van je hoofd past het geluid zich dynamisch aan, waardoor je het gevoel krijgt tussen de muzikanten te staan. Toch kozen we in de praktijk vaker voor de standaard ruimtelijke audio, omdat die iets natuurlijker aanvoelt bij langdurig gebruik. Voor oordopjes in deze prijsklasse is sterke noise-cancelling een vereiste en daarin stellen de JBL Tour Pro 3 helaas een tikje teleur. JBL rustte ze uit met True Adaptive Noise Cancellation 2.0, die zich automatisch kalibreert op basis van je omgeving. Daarnaast kan je handmatig kiezen uit zeven niveaus van ANC. Hoewel de noise-cancelling degelijk is, is die een stukje minder krachtig dan die van Bose- of Apple-oortjes in dezelfde categorie. Tijdens tests in rumoerige omgevingen zoals een drukke weg of op kantoor, werden storende geluiden zoals stemmen en toetsenbordgeluiden niet volledig geëlimineerd. Voor een aankoopprijs van 300 euro verwachten we net dat ietsje meer isolatie.
JBL Tour Pro 3: conclusie
De JBL Tour Pro 3 zijn zonder twijfel indrukwekkend op het gebied van geluidskwaliteit, batterijduur en innovatie. Toch blijft de vraag of deze oordopjes hun stevige aankoopprijs waard zijn. Voor gebruikers die willen genieten van hi-resaudio, uitgebreide bedieningsmogelijkheden en unieke functies zoals ruimtelijke audio met head-tracking, zijn ze een solide keuze. Maar als je strakke noise-cancelling of een meer betaalbare optie zoekt, dan zijn er betere alternatieven, zoals de Bose QuietComfort Ultra Earbuds of de eigen JBL Live Beam 3.