Reviews

OnePlus 13 review: krachtig vlaggenschip zet aanval in op Apple

Beeld: OnePlus
Voordelen
Razendsnelle prestaties
Lange batterijduur
Magnetisch opladen
Nadelen
Geen nieuwe hoofdcamera
AI ondersteuning voor Nederlands ontbreekt
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?

OnePlus 13 - 256GB 12GB - Black Eclipse

Last Amazon price update was: 10 januari 2025 16:30 16:30
Totaalscore 9
De OnePlus 13 is de eerste smartphone die het merk in 2025 uitbrengt en het nieuwe vlaggenschip moet meteen de toon zetten.

Centraal voor de OnePlus 13 staat opnieuw de samenwerking met cameraproducent Hasselblad, die ondertussen het vijfde jaar ingaat. De OnePlus 13 bevat ook tal van nieuwigheden en bundelt enkele functies die tot voor kort enkel op de iPhone te vinden waren. Heeft OnePlus een nieuwe doelgroep op het oog?

Drie kleuren en bekend ontwerp

De OnePlus 13 is verkrijgbaar in drie kleuren: Arctic Dawn (wit), Black Eclipse (zwart) en Midnight Ocean (blauw). Deze laatste is de eerste telefoon van OnePlus die beschikbaar is in een vegan leather uitvoering. Het toestel ziet er in alle kleuren zeer elegant uit en voelt vlaggenschipwaardig aan. Aan de randen is de behuizing veel vlakker dan bij de OnePlus 12 en ook hier krijgen we de indruk dat OnePlus bij Apple op zoek is gegaan naar inspiratie. Dit ontwerp zorgt voor meer grip, maar de achterkant van onze testtelefoon in Black Eclipse was wel vrij glad, waardoor wij de telefoon liever met de Sandstone case gebruikten voor meer grip. Dit hoesje heeft wel weer gebogen randen, wat het strakke nieuwe ontwerp grotendeels verbergt. Normaal kan je voor jezelf de keuze maken of dit je wat zegt, maar deze voor generatie OnePlus-toestellen moet je rekening houden met het feit dat magnetisch opladen met Qi2 is ingebouwd in de OnePlus-hoesjes en niet de telefoon zelf. Hierover later meer.

Prestaties OnePlus 13

Het 6,82-inch QHD+ display heeft een resolutie van 3168×1440 pixels, goed voor 510 pixels per inch. Met een piekhelderheid van 4500 nits kan het dan ook gebruikt worden in zowat alle omstandigheden. In weinig licht merkten we op dat de OnePlus 13 heel aangenaam in gebruik is en dat bleek achteraf te komen door het gebruik van 2160Hz PWM dimming in plaats van het klassieke 240 of 480Hz dimming dat veel OLED-schermen gebruiken. Een voordeel voor wie belang hecht aan oogcomfort. Verder is het display ook uitstekend te noemen, zoals we van OnePlus gewend zijn geraakt door de jaren heen. Kleuren worden nauwkeurig en helder weergegeven en de dynamische verversingssnelheid van 1-120Hz zorgt dat apps snel en vloeiend draaien waar dat nodig is (gaming bijvoorbeeld), zonder batterij te verspillen op momenten dat het niet nodig is, zoals bij het lezen van een ebook. 

Specificaties OnePlus 13:

  • Chipset: Snapdragon 8 Elite Mobile Platform
  • RAM: 12 GB of 16 GB (LPDDR5X)
  • Opslag: 256 GB of 512 GB (UFS 4.0)
  • Display: 6,82 inch, oled, 120Hz, LTPO 4.1
  • Resolutie: 3.168 × 1.440 pixels (QHD+), 510 ppi
  • OS: OxygenOS 15 (Android 15)
  • Camerasysteem: Hasselblad Camera voor mobiel
  • Camera’s: 50 MP-hoofdcamera (Sony LYT-808) + 50 MP-groothoekcamera (Samsung S5KJN5) + 64 MP-telefotocamera (Sony LYT-600)
  • Selfiecamera: 32 MP Sony IMX615
  • Opladen: 100 watt SuperVOOC
  • Draadloos: 50 watt AIRVOOC
  • Batterij: 6.000 mAh
  • Bluetooth: 5.4
  • NFC: Ja
  • Afmetingen: 162,9 x 76,5 x 8,5 mm
  • Gewicht: 213 gram

Aan het hart van de telefoon vinden we een Snapdragon 8 Elite-chipset die zoals verwacht flink betere prestaties biedt dan de Snapdragon 8 Gen 3 uit de OnePlus 12. Geen verrassing wanneer je weet dat AI-toepassingen best wat rekenkracht vragen. Hoe nuttig sommige AI-mogelijkheden zijn bespreken we hieronder, maar het feit dat de technologie smartphoneproducenten dwingt om meer prestaties te bieden is natuurlijk zeer welkom. Je zal bij dagelijks gebruik dan ook geen haperingen tegenkomen en alle apps draaien vlotter dan ooit tevoren. 

Drie camera’s van 50 megapixel

Het vijfde generatie Hasselblad Camera for Mobile systeem bestaat uit drie 50 megapixel camera’s. De standaardcamera is voorzien van een 1/1.4” Sony LYT-808 sensor, dezelfde die we al zagen in de OnePlus 12. We hadden hier graag een nieuwer exemplaar gezien in de vorm van de Sony LYT-818, maar omdat deze pas in september aangekondigd is en de OnePlus 13 in China al op 31 oktober gelanceerd werd, was dit mogelijk geen optie. De beeldkwaliteit van de LYT-808 is echter prima en we zijn dan ook heel tevreden met de foto’s.

Voor de groothoekcamera gebruikt OnePlus de 50MP Isocell JN5 van Samsung, terwijl er voor de telefotocamera opnieuw gekozen werd voor Sony en de 1/1.95” LYT-600 sensor, een upgrade van de OmniVision OV64B uit de OnePlus 12 en Open. De gebruikte Triprism lens is kleiner en lichter en komt met beeldstabilisatie (OIS) en een diafragma van f/2.6. Foto’s zijn bijgevolg scherper dan die gemaakt met de OnePlus Open.

Het grote verschil met de vorige generatie bevindt zich echter vooral in de manier waarop foto’s gemaakt worden. De OnePlus 12 had al een Action Mode (van 30 naar 60fps) die moest helpen bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen (zoals huisdieren en kinderen), maar deze was zeer beperkt en werkte enkel op vaste brandpuntsafstanden. Om bewegingsonscherpte te verminderen in de OnePlus 13 wordt gebruikgemaakt van een Dual Exposure algoritme dat bij het afdrukken een foto met korte en lange sluitertijd neemt en deze combineert tot één beeld. Dezelfde technologie wordt gebruikt voor de Clear Burst functie, wat resulteert in veel betere burst-foto’s die de actie zo goed bevriezen dat ze effectief bruikbaar zijn.  

Andere problemen die normaal voorkomen bij smartphonefotografie werden ook opgelost met Smart Scenes. Deze modi laten je de zonsondergang, vuurwerk of concerten fotograferen zonder dat je foto er enorm overbelicht uitziet. Natuurlijk kan je ditzelfde effect bereiken door de Master Mode te gebruiken en manueel te fotograferen, maar dat is uiteraard niet voor iedereen. We blijven wel fan van de modus en de mogelijkheid om zaken zoals contrast en vignette in te stellen voor je een foto maakt. 

Tot slot werd Live Photo geïntroduceerd. iPhone-gebruikers hebben deze functionaliteit al jaren, maar op Android is ze niet vaak aanwezig. Zet je de functie aan, dan zullen je foto’s vergezeld worden van video’s van drie seconden, zodat je het moment opnieuw kan beleven met iets meer dynamiek. Heel tof en je kan bovendien het exacte frame van de foto kiezen. 

Voorbeeldfoto’s

Wat heeft OxygenOS 15 te bieden?

Dat alles zo vlot lijkt, heeft ook te maken met het nieuwste besturingssysteem van OnePlus. Eind vorig jaar schreven we al over de introductie van OxygenOS 15. De belangrijkste toevoeging daar was Parallel Processing, een technologie die animaties verbetert wanneer ze plots afgebroken worden. We konden dit uitgebreid testen en als expert multitaskers merkten we de afgelopen maand duidelijk het verschil in vlotheid met OxygenOS 14, zeker wanneer we plots een telefoon van een ander merk in onze handen hebben. Ook van Open Canvas maakten we vaak gebruik om meerdere apps tegelijk te gebruiken, naast elkaar of met eentje als floating window boven de andere. Door de beperkte schermoppervlakte is het wat minder impactvol dan bij de OnePlus Open, maar het feit dat je kan gamen en tegelijk een YouTube video kan kijken zal voor veel gebruikers letterlijk een game-changer zijn. 

Andere kleine toevoegingen waren ook welkom, zoals de mogelijkheid om een foto van iemand toe te voegen aan je lockscreen en de voor- en achtergrond te scheiden, zodat er niemand verborgen wordt achter de klok of andere widgets. Ook hier weten gebruikers van iOS al langer hoe dat in zijn werk gaat. 

Wat AI betreft is de meerwaarde niet altijd even duidelijk. Na een goede maand met de OnePlus 13 vinden we dat de AI-productiviteitstoepassingen maar een beperkte impact hebben. Allereerst werken ze lang niet allemaal in het Nederlands. AI notes kan bijvoorbeeld een boodschappenlijstje handig sorteren per productcategorie, maar dan mag je het wel niet in het Nederlands schrijven. Hetzelfde geldt voor AI Summary voor webartikels. Nederlands is hier prima, maar je samenvatting zal in het Engels geschreven worden. Bij AI Speak (voorlezen) is Nederlands dan weer geen optie en hetzelfde geldt voor AI Write. Circle to Search om dingen op je scherm met Google te zoeken is wel praktisch, maar dit is geen functie van OnePlus zelf en komt er dankzij Gemini. 

De mogelijkheden voor AI-fotobewerking zijn dan meer consistent bruikbaar. AI Detail Boost laat je een stuk uit een foto knippen en dit vervolgens upscalen naar een hogere resolutie. Dit werkt ook prima voor oude foto’s. Er is ook AI Unblur, want hoewel de OnePlus 13 veel minder wazige foto’s zal maken dan zijn voorgangers, kan het nog steeds voorvallen dat een foto niet helemaal scherp is. Beter voorkomen dan genezen natuurlijk, maar het eindresultaat was veel scherper dan het origineel. Met de Reflection Eraser kan je tenslotte ook nog reflecties wegwerken, wat zeker een meerwaarde kan zijn.

Eerste keer batterij van 6.000mAh

Je vraagt je natuurlijk af welke impact al deze nieuwe snufjes hebben op de batterij van de OnePlus 13. Verrassend weinig, zo blijkt. De OnePlus 13 is de eerste OnePlus-smartphone met een batterij van 6.000mAh – al zijn het technisch gezien twee batterijen van 3.000mAh – en dat maakt dat je er steeds op kan vertrouwen dat je nog voldoende batterij hebt. Waar ik er bij de OnePlus Open bijvoorbeeld toch nog steeds voor koos om ‘s nachts mijn toestel op te laden zodat ik er het maximale uit kon halen, deed ik dat bij de OnePlus 13 niet meer. Gaan slapen met 30 of 40 procent batterij kan zonder stress, want ik weet dat ik makkelijk de volgende middag zal halen. Snelladen kan aan 100W en vult je batterij in 36 minuten. Draadloos opladen aan 50W is ook een mogelijkheid met de bestaande draadloze opladers van OnePlus, maar nu kan er ook via Qi2 magnetisch opgeladen worden, vergelijkbaar met MagSafe van Apple. 

Zoals we eerder al aanhaalden heeft OnePlus deze technologie verwerkt in zijn hoesjes en niet in de telefoon zelf. Dit is een eenvoudigere implementatie en OnePlus moet zo niet het hele interne ontwerp van de telefoon omgooien. Het nadeel is natuurlijk wel dat je steeds een hoesje moet gebruiken. Voorlopig zijn de officiële accessoires beperkt tot een magnetische powerbank van 5.000 mAh en een 50W AIRVOOC magnetische lader. Het voordeel van deze laatste is niet meteen duidelijk, want je OnePlus 13 kan niet langer vlak op je bureau liggen en zit eigenlijk nog steeds aan een kabel vast. Daarbovenop is draadloos opladen ook net wat luider dan bekabeld. Het is wel een uniek gadget, maar naar onze mening niet de 69,99 euro waard. 

Eindoordeel OnePlus 13

De OnePlus 13 is een vlaggenschipsmartphone met prestaties van topniveau. Zoveel is duidelijk na een maand uitgebreid testen. Het display is helder en kleuraccuraat, terwijl de foto’s er prachtig uitzien. Natuurlijk hadden we graag een verbeterde hoofdcamera gezien, maar OnePlus heeft gelukkig wel enkele technische verbeteringen doorgevoerd die vaker scherpe foto’s opleveren. OxygenOS 15 doet het geheel vlotter draaien dan ooit tevoren en de grotere batterij maakt komaf met batterijstress. Magnetisch opladen is een leuke toevoeging, maar buiten een draadloze powerbank zijn de accessoires momenteel beperkt. 

mobieloneplus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken