Gazelle Grenoble C5 review: meest comfortabele e-bike van 2025

Gazelle Grenoble C5
Elektrische fietsen van Gazelle worden geregeld bekroond als ‘beste e-bike van het jaar’, zoals de Eclipse C380 HMB in 2024. Ook op onze redactie was het een van de meest geliefde elektrische fietsen van het afgelopen jaar. De Grenoble-serie borduurt hierop voort met de overtuigende – en aanzienlijk goedkopere – Grenoble C5, waarmee Gazelle vooral fietsers bedient die comfortabel van A naar B willen reizen. Vergeleken met bijvoorbeeld de Avignon C8, die eveneens gericht is op recreatief gebruik, is de Grenoble C5 krachtiger. Bovendien is de afwerking van een hoger niveau. Gazelle wist ons daar echt mee te verrassen, al staat daar tegenover dat dit kwalitatieve gevoel gepaard gaat met een fors gewicht. Gelukkig bleek dat tijdens de testperiode geen dealbreaker. Zodra je met de Grenoble op stap gaat, voelt het als een verrassend wendbare elektrische fiets, waarmee je moeiteloos tientallen kilometers aflegt. Het prijskaartje van 4.199 euro schept echter hoge verwachtingen: weet de C5 die waar te maken?
Afwerking van een hoog niveau
De Grenoble C5 is al jarenlang een vaste waarde in het Gazelle-assortiment en is na de zomer van 2024 compleet vernieuwd. Daarbij is het frame grotendeels hetzelfde gebleven, zij het met een forser framedesign, een nieuwe voorvork en een luxer Bosch Kiox 300-scherm, waarmee de Grenoble weer helemaal bij de tijd is. Net als bij de Eclipse waren we ook bij de Grenoble onder de indruk van de afwerking, met vlak afgewerkte lasnaden, een stevige verflaag die er na onze testperiode nog als nieuw uitziet, en stevige spatborden voor- en achterop. Uniek aan het voorspatbord is dat het voorlicht erin verwerkt zit, zodat er geen los voorlicht op het stuur gemonteerd hoeft te worden. Dit draagt zeker bij aan het strakke ontwerp.

De kleuren die Gazelle aanbiedt voor de Grenoble C5 zijn minder uitgesproken dan de ‘Metallic Orange’-variant van de Eclipse C380. De Grenoble (modeljaar 2025) is verkrijgbaar in twee kleuren: Ivory White en Anthracite Grey. Het model met de bovenbuis, dat Gazelle ons voor de review heeft geleverd, is uitsluitend beschikbaar in Anthracite Grey. Wat we zeker kunnen waarderen, zijn de subtiele Grenoble-details op het frame en het lijnwerk rond het Gazelle-logo. Minder geslaagd vinden we dat het Nederlandse merk ervoor heeft gekozen om de batterijkap niet in de framekleur te spuiten. Dit is bij de Eclipse wél gedaan, waardoor de batterij daar minder opvalt in het ontwerp.
Een ander sterk punt is de afwerking van de kabels: deze gaan rechtstreeks vanaf het stuur het frame in, zodat ze in fietsenstallingen niet achter andere sturen blijven haken. Dat geldt ook voor de kabels van de verlichting: deze lopen door het frame of door het dubbelwandige spatbord, zodat ze niet beschadigd raken. Zoals we gewend zijn van e-bikes in deze prijsklasse, is de verlichting aangesloten op de accu: losse batterijen vervangen is dus niet nodig.
Bosch Performance-motor
Qua uitrusting komt de Grenoble C5 dicht in de buurt van de krachtigste elektrische fietsen van dit moment. De Bosch-motor uit de Performance-categorie levert een koppel van 75 Nm bij een nominaal vermogen van 250 watt, terwijl de Eclipse een Performance CX-motor bevat, die het koppel verhoogt naar 85 Nm.
10 Nm op een totaal van 85 lijkt misschien veel, maar in de praktijk is het verschil minimaal. Onder normale omstandigheden moet je flink je best doen om het verschil te merken. Op grotendeels vlakke wegen, zonder al te veel tegenwind, presteren ze vrijwel identiek. Pas bij zwaardere belasting, zoals bij het beklimmen van een steile helling, merk je dat de Performance CX-motor net iets meer koppel biedt. In zulke situaties levert de CX simpelweg meer ondersteuning en finesse, terwijl je op de Grenoble soms wat extra kracht moet zetten. Dat verschil valt echter alleen op als je beide fietsen direct vergelijkt. Rijd je alleen met de Grenoble C5, dan zul je nauwelijks meer vermogen verlangen. Met andere woorden: de Grenoble biedt in vrijwel alle omstandigheden voldoende en prettige trapondersteuning, zowel in de stad als tijdens langere recreatieve ritten.

Een groot pluspunt is dat je standaard kunt kiezen uit vier ondersteuningsstanden, waaronder ‘Auto’. Zet je de Gazelle in de autostand, dan wordt de ondersteuning automatisch aangepast op basis van de trapfrequentie en de kracht die je op de pedalen zet. Dit zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke rijervaring. Ook de Tour-modus vinden we erg prettig; deze biedt een constante ondersteuning zonder je vooruit te blazen, zoals dat wel gebeurt in de Turbo-stand. De Eco-stand is daarentegen vooral bedoeld om energie te besparen. Het Bosch-systeem biedt voor (bijna) iedereen een geschikte ondersteuningsstand. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je nog diverse instellingen wijzigen. Later in dit testverslag gaan we hier verder op in.
Rijbeleving
De Grenoble C5 is totaal niet te vergelijken met de sportieve FX+ 7 die we onlangs getest hebben. Waar de FX+ overduidelijk gericht is op sportief rijden, heeft Gazelle met de Grenoble juist ingezet op comfort. Dat blijkt onder meer uit de geveerde voorvork en de geveerde zadelpen. Daarnaast zit je volledig rechtop en kan het stuur eenvoudig versteld worden via een hendel. Alles draagt bij aan een comfortabele rijervaring, waardoor we moeiteloos urenlang konden fietsen zonder last te krijgen van vermoeide polsen of rugpijn. Zelfs over het zadel hebben we niets te klagen, wat mede te danken is aan de geveerde zadelpen.
Het is een waar genot om op de Grenoble te rijden, vooral wat comfort betreft. Door het forse gewicht is het echter niet de meest sportief sturende e-bike. Hard door de bocht scheuren zit er niet in, hoewel de banden voldoende grip bieden om met vertrouwen te rijden. De fiets nodigt dan ook niet uit tot sportief rijden, maar eerder tot ontspannen tochten door natuurgebieden of door de stad. De motor helpt je daarbij moeiteloos op snelheid te komen en te blijven.
De geïntegreerde Shimano Nexus 5-versnellingsnaaf sluit goed aan bij dit ontspannen rijgedrag en biedt vijf versnellingen. Een groot voordeel van deze naaf is dat hij onderhoudsarm is: buiten het afstellen tussendoor, is er nauwelijks onderhoud nodig. Datzelfde geldt voor de Gates-tandriem: die hoeft niet gesmeerd te worden, waardoor er geen olie of vuil op je broekspijpen terechtkomt. Samen vormen ze een verrassend stille aandrijving. Waar kettingen soms behoorlijk wat lawaai maken, blijft de tandriem in combinatie met de Nexus-naafversnellingen fluisterstil.
Kiox-scherm
Eerder haalden we al aan dat Gazelle de Grenoble C5 voor dit modeljaar compleet heeft vernieuwd. Dit zie je ook terug bij het bedieningspaneel, dat is geüpgraded van de Intuvia 100 naar de Kiox 300. Het Kiox-scherm is vooral uitgebreider en toont bijvoorbeeld meer informatie over het resterende rijbereik en hoeveel kracht je zelf levert. Bovendien werkt de Kiox 300 samen met de ingebouwde navigatie in de eBike Flow-app van Bosch. Navigatieaanwijzingen worden hierdoor rechtstreeks op het scherm weergegeven, zonder dat je je smartphone tevoorschijn hoeft te halen. Ook de knoppen waarmee het scherm wordt bediend, werken eenvoudig. Onderaan bevinden zich knoppen voor de trapondersteuning, terwijl de bovenste knoppen dienen om het scherm te bedienen en de fiets in- en uit te schakelen.

Wat ons betreft, is dit nog steeds een van de beste e-bikeschermen op de markt, zeker in combinatie met de Flow-app voor Android en iOS. Uniek aan deze app zijn de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor de trapondersteuning. Je kan namelijk precies instellen hoeveel ondersteuning de verschillende standen moeten leveren. Vervolgens kan je ook bepalen welke ondersteuningsstanden op het Kiox-scherm moeten verschijnen. Bosch heeft daarnaast de diensten van Komoot geïntegreerd, zodat je eenvoudig nieuwe fietsritten kan ontdekken en vastleggen.
Bosch heeft overduidelijk de meeste aandacht besteed aan de vormgeving en verbindingsmogelijkheden van zijn Smarts-ecosysteem. Bij systemen van Bafang en Shimano verloopt het koppelen vaak minder soepel dan bij Bosch. Overigens is dit alles niet uniek voor de Grenoble: alle e-bikes met een Bosch Smarts-systeem ondersteunen deze functies, al moet er voor de navigatie wel een Kiox-scherm worden gekoppeld. Toch waarderen we de keuze van Gazelle voor dit systeem, zeker omdat veel fietsen in deze prijsklasse goedkopere, eenvoudigere schermen hebben waarop minder informatie beschikbaar is of die minder instellingsmogelijkheden bieden.
Actieradius met 600Wh-accu
Gazelle levert de Grenoble C5 met slechts één accupakket, dat een capaciteit van 600 Wh heeft. Dit is vrij uniek in deze prijsklasse, waarin fietsen vaker zijn uitgerust met 400- tot 500Wh-batterijen. Volgens Gazelle bedraagt de maximale actieradius 150 kilometer in de eco-stand, 85 kilometer in de tour-stand en 60 kilometer in de turbo-stand. Houd er rekening mee dat je werkelijke bereik afhankelijk is van factoren zoals de buitentemperatuur en de staat van het wegdek. Trap je zelf flink door, dan kom je verder dan wanneer de motor continu ondersteuning biedt.
Tijdens onze testperiode haalden we een gemiddelde actieradius van 85 kilometer per lading (met wisseld gebruik van Tour- en Auto-stand), met hoofdzakelijk gebruik in de stad en ritten door de natuur, zonder al te veel steile beklimmingen.
Eindoordeel
De Grenoble C5 heeft een nieuw frame en een technologie-upgrade gekregen, maar in de basis is het nog steeds de Grenoble waarvoor liefhebbers in de rij staan – en wij sluiten ons daar graag bij aan. De fiets rijdt bijzonder comfortabel, biedt ruim voldoende vermogen en beschikt over het uitgebreide Kiox 300-systeem dat we kennen van duurdere modellen, zoals de Eclipse C380 van Gazelle. Wie op zoek is naar een lichte, sportieve e-bike, die hoeft de Grenoble C5 niet op zijn verlanglijst te zetten. Maar als comfort vooropstaat en je veel plezier haalt uit recreatieve ritten, dan is dit zeker een fiets om te overwegen. Voor 4.199 euro zijn er maar weinig fietsen die kunnen evenaren wat Gazelle hier heeft neergezet, zeker als het gaat om de algehele kwaliteitsbeleving.