Free Viewer: attente allesopener
Je hebt het vast al eens meegemaakt. Je krijgt via mail een document binnen dat je niet kan bekijken, omdat je de bijhorende applicatie niet hebt geïnstalleerd. In zo’n geval komt een tool als Free Viewer goed van pas. Die kan namelijk met heel wat bekende en minder bekende bestandsformaten overweg.
Free Viewer ondersteunt honderd verschillende bestandsextensies. Daar zitten bekende formaten als die van MS Office tussen, zoals doc(x), xls(x) en ppt(x). Maar ook documenten uit OpenOffice.org en WordPerfect, pdf-bestanden en allerlei beeld-, video-, audio- en archiefbestanden kunnen door Free Viewer worden geopend.
[download_file]
Het programma is wel zo attent om zich niet zonder meer al die bestandsextensies toe te eigenen. Dat gebeurt standaard wél voor bestandsformaten die op het moment van de installatie nog niet door een andere geïnstalleerde toepassing zijn opgeëist. Daar valt mee te leven, zeker aangezien je naderhand zelf nog kan instellen welke bestandsextensies je met Free Viewer wil geopend zien, of juist niet meer.
[related_article id=”160534″]
Beperkt bewerken
Overigens beperkt Free Viewer zich niet louter tot het openen, en vervolgens bekijken of beluisteren van bestanden. Afhankelijk van het formaat zijn er namelijk beperkte bewerkingsmogelijkheden.
Zo laten foto’s zich bijvoorbeeld roteren, herschalen en bijsnijden, maar ook omzetten naar grijswaarden of naar sepiakleuren. In Word-documenten kun je het lettertype aanpassen, alinea’s laten inspringen, (genummerde) opsommingen maken, hyperlinks toevoegen enzovoort.