Tips

Omzeil de regiofilters van Amerikaanse muziek- en videosites

Probeer je vanuit Europa sites als hulu.com en pandora.com te bereiken, dan bots je meteen op het 'njet' van een ingebouwde regiofilter. Hola maakt op een doeltreffende manier komaf met zulke beperkingen.

Surf je vanuit België of Nederland naar sites als hulu.com, netflix.com of pandora.com, dan krijg je snel het deksel op de neus: deze sites blijken voorbehouden voor het Amerikaanse volkje. 

Een ingebouwde regiofilter heeft op basis van je IP-adres vastgesteld dat je niet tot de happy few behoort en dus: geen toegang! Hola maakt op een geheel eigen manier komaf met die ergerlijke beperkingen.

[download_file]

[related_article id=”160734″]

Hola doet zich in verschillende gedaantes voor: als client voor Android en Windows (32- en 64-bits) en als plug-in voor Chrome- en Firefox-browsers. Een client voor de Mac is in de maak, maar je kunt je alvast redden met zo’n browserplugextensie. Wij bespreken hier de Windowsclient.

Probleemloos toegang
Zodra je de tool opstart, kan je aangeven tot welke sites je toegang wil, ondanks mogelijke regiofilters. Daar zitten de bovengenoemde websites bij en verder nog een dozijn of wat sites die zich normaliter probleemloos laten benaderen, en waarvoor we Hola dus niet nodig hebben. Dat Gmail, YouTube en Facebook toch ook in de lijst staan, komt doordat deze in bepaalde voormalige oostbloklanden geblokkeerd worden.

Hola blijkt voortreffelijk te werken: we krijgen inderdaad probleemloos toegang tot bijvoorbeeld Hulu, Pandora en Netflix. In tegenstelling tot bij veel andere tools en oplossingen (zoals Tor) gaat dat bovendien behoorlijk goed. Vlot genoeg zelfs om zonder al te veel haperingen streaming video op volledig scherm te bekijken.

P2P
De achterliggende technologie is behoorlijk complex, maar het basisidee is in elk geval P2P. In plaats van dat een directe connectie wordt opgezet tussen je eigen toestel en de webserver, verloopt een deel van het verkeer via tussenliggende Hola-peers, waar allerlei inhoud gecachet wordt.

Ook op jouw pc kunnen er dus data worden gecachet ten behoeve van medegebruikers. Maar de makers zorgen dat je pc daardoor niet vertraagt, aangezien dit eigenlijk alleen gebeurt als je zelf je pc en processorkracht niet aanspreekt.

Accelerator
Op een vergelijkbare manier kan je ook een accelerator-module activeren. Die zorgt ervoor dat je video’s en andere downloads sneller binnenkrijgt. Ook deze module maakt dus gebruik van slimme caching op andere peers op het moment dat daar die video werd afgespeeld.

Alle  communicatie tussen de peers wordt bovendien gecomprimeerd, wat ook weer de transfersnelheid verhoogt. Zoals vaker bij P2P-technologie geldt ook hier: hoe meer gebruikers, hoe vlotter het zou moeten werken.

Hola maakt zich sterk dat alles beveiligd verloopt, maar als eindgebruiker en peer heb je daar uiteindelijk weinig zicht op, laat staan garanties. Online vind je een uitgebreide vraag- en antwoordlijst die vooral interessant is voor wie Hola niet goed aan de praat krijgt. De rubriek troubleshooting is behoorlijk uitgebreid.

Zoals gezegd ondersteunt Hola op dit moment slechts een beperkt aantal sites. Wie zich geroepen voelt, kan echter eigen Hola-scripts aanmaken, om zo toch ook andere sites met regiofilter toegankelijk te maken.

downloadshelpholahulumuziekontspanningp2ppandoraregiofiltersoftwarevideoWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600