Kloon je hele computersysteem
Stel, de harde schijf of SSD waarop je Windows hebt geïnstalleerd is te klein geworden. Die wil je dus op een groter exemplaar geplaatst zien, als het even kan zonder Windows opnieuw te moeten installeren. Dat roept dus om een imaging- en kloon-operatie en laat dat nu net hert kunstje zijn van Redo Backup and Recovery.
Voor alle duidelijkheid: Redo Backup and Recovery download je in de vorm van een iso-imagebestand. Het is dus de bedoeling dat je dat omzet naar een live USB-stick. Met behulp van YUMI bijvoorbeeld, of je gebruikt hiervoor de optie die in de live cd-versie zit ingebouwd. Of je wet het om naar een live-cd, bijvoorbeeld met CDBurnerXP. Daar start je dan het systeem mee op waarop je de migratie wil uitvoeren.
[download_file]
Back-up en Restore
Na de opstart beland je in een eenvoudige grafische omgeving waar je in eerste instantie slechts twee opties terugvindt: Back-up en Restore. Niet onlogisch natuurlijk, want de tool is in eerste instantie bedoeld om ofwel een systeemimage te creëren (Back-up) of om een systeem op basis van zo’n imagebestand terug te zetten of bare metal te klonen (Restore). Het programma scant automatisch je systeem op zoek naar schijven die je mogelijk wil back-uppen of die je wellicht als doellocatie voor de image wil inzetten.
[related_article id=”160534″]
Het imagen en terugzetten van systeemschijven mag dan de hoofdactiviteit van Redo Backup and Recovery zijn, het neemt niet weg dat je de tool ook wel voor andere operaties kan inzetten. We denken dan vooral aan scenario’s waarbij bijvoorbeeld je Windowspartitie niet meer opstart en dus ook de data niet meer toegankelijk zijn via die weg.
Of je hebt per abuis een partitie geformatteerd of de prullenbak geledigd. Ook die kan je met behulp van dit programma – met wat kennis en wat geluk – mogelijk nog recupereren. Immers, in het startmenu tref je ook hulpprogramma’s aan als een File Manager, File Recovery en een Partition Editor.