Koortsthermometer voor je pc
Wie zijn laptop af en toe op de knieën neemt zal het al zijn opgevallen: de dingen worden warm. Dat is normaal, er komt nu eenmaal serieus wat hitte vrij bij de werking van een computer. Hoe warm je systeem precies wordt hangt af van de hardware, de koeling en het gebruik.
Om de exacte temperatuur van je processor te weten te komen kan je een koortsthermometer door de ventilator rammen, maar dat is niet de beste oplossing. Er zitten heel wat temperatuursensoren in je hardware ingebouwd zodat je genoeg hebt aan het juiste tool. Core Temp is zo’n tool.
[download_file]
DTS
Het programma maakt gebruik van Digital Thermal Sensoren (DTS) die in vrijwel ieder systeem aanwezig zijn. De sensoren bevinden zich in iedere processorkern. Core Temp is dus compatibel met zowel Intel als AMD.
Bij de installatie is het oppassen geblazen, heel wat rommelsoftware passeert de revue. Let er dus op dat je niet per ongeluk iets installeert wat je niet wil hebben. Ook de Install Uninstall Helper heb je niet nodig. Zodra de installatie echt start, minimaliseert de wizard. Als Core Temp op je systeem staat, opent er een webpagina om je te bedanken voor de installatie. Er verschijnt een snelkoppeling op je bureaublad.
De tool zelf is klein en eenvoudig. Je ziet onder andere de naam van de processor, het platform en hoeveel cores en threads je systeem heeft. Onderaan staat de echt interessante informatie. Per kern zie je in realtime de temperatuur, met daarnaast het minimum en het maximum dat bereikt werd in de periode dat het programma draait.
Kleurtjes
In de taakbalk verschijnen in verschillende kleuren cijfers die de temperatuur van de processorkernen weergeven. Wanneer je Core Temp minimaliseert, kan je het venster terugroepen door op één van die cijfers te klikken. Via opties kan je meer of minder informatie in de taakbalk laten weergeven.
Ook via opties kan je waarschuwingen aanzetten wanneer je systeem een bepaalde temperatuurgrens overschrijdt. Handig bij intensief gebruik van een warm lopende laptop, zo kan je voorkomen dat het ding uitvalt terwijl je aan iets bezig bent. Ook voor overklokkers is deze tool erg handig, zo kan je in het oog houden of je niet te veel van je hardware vraagt.