Minimalistische maar efficiënte tekstverwerker
Zoals voor veel programma’s gaat ongetwijfeld ook voor Word de 80/20-regel op: 80 procent van de gebruikers spreekt slechts 20 procent van de mogelijkheden aan. Heb jij niet zozeer behoefte aan nog meer mogelijkheden maar aan een interface die je op geen enkele manier afleidt van waar het om gaat – tekst procuderen dus – dan heb je aan Write! een veel betere tool.
Write! opent met een erg kale interface: een tabblad waarop je nieuwe tekst kwijt kunt, een knop om desgewenst een nieuw tabblad te openen (voor een volgende tekst) en een icoontje om een menu op te roepen. Dat is het zowat. Erg minimalistisch dus, wat echter niet betekent dat Write! nauwelijks of geen functies aan boord heeft.
[download_file]
Dat er heel wat mogelijkheden zijn, wordt je al meteen duidelijk wanneer je de F1-toets indrukt: er verschijnt dan een venster waarin alle mogelijke sneltoetsen met de bijhorende functies worden opgesomd – en dat zijn er heel wat. In ditzelfde venster kun je trouwens ook een overzicht van de markup-tekens opvragen (zoals * gevolgd door spatie zorgt automatisch voor een opsomlijst).
Naarmate je Write! meer gebruikt, komen automatisch ook andere functies naar boven. Zo is er bijvoorbeeld een automatische vervolledigingsfunctie die in een pop-uplijstje op basis van de ingetikte letters het woord voorstelt dat je wellicht wilt typen. De tool biedt tevens een krachtige zoekfunctie aan, inclusief ondersteuning voor reguliere expressies.
Je kunt je tekst ook op allerlei manieren vorm geven. Het volstaat om een woord met de rechtermuisknop aan te klikken om een snelmenu met diverse tabbladen tevoorschijn te halen. Met een muisklik kun je dan van hieruit woorden bijvoorbeeld vetjes of cursief maken, een andere stijl meegeven, van een andere kleur voorzien of doorspelen aan diensten als Google, Google Translate, Wikipedia evenals een online thesaurus. Verder biedt Write! ook spellingcontrole voor verschillende talen aan, waaronder Engels en Nederlands.
Kortom, Write! mag dan wel een minimalistische interface hebben (wat je automatisch op je tekst doet focussen), de mogelijkheden zijn best wel aardig. De moeite om te proberen in elk geval.