Maak je eigen USB-reparatiekit
Rescue Kit 14 is niet alleen gemaakt om een dood computersysteem opnieuw tot leven te wekken. Je kan er ook back-ups mee maken en achteraf je waardevolle gegevens uiteraard terugplaatsen. Voor systemen die finaal zijn gecrasht, zit er bij de set tools zelfs een herstelprogramma met de grappige naam: Postmortem Backup Restore.
Bovendien is Paragon Rescue Kit 14 Free Edition volledig gratis. Het is de bedoeling dat je de herstelkit vanaf een extern opstartbaar medium aanspreekt. Dat kan een bootable cd/dvd, een externe harde schijf of een usb-stick zijn. Wij gebruiken een usb-staafje van 2 GB.
Het is een potige download van maar liefst 301 MB. Open het bestand rk14_free.exe en laat de installer zijn ding doen. Stop de usb-stick in de machine en open Paragon Rescue Kit 14 Free. In het startscherm staan twee enorme knoppen om een opstartbaar herstelmedium te maken: een voor een x86-systeem en een voor een x64-systeem. Daarnaast is er nog een knop om de handleiding te openen en een knop om te registreren. De software is gratis, maar als je niet meteen registreert, moet je dat straks wel doen.
In het volgende scherm lijkt het alsof je slechts twee keuzemogelijkheden hebt en dat is een beetje verwarrend. In ‘Advanced mode’ kan je het netwerk wijzigen en in ‘Use ADK/WAIK’ word je naar een Windows-download van meer dan 5 GB geleid. Laat beide opties open tenzij je daar een heel goede reden voor hebt en volg de kleine knop links onderaan: ‘To continue, click Next’. Dat doen we. Wie daarnet niet heeft geregistreerd moet dat in het volgende scherm wél doen. Dat betekent dat je een product key en een serienummer moet aanvragen. Beide gegevens belanden onmiddellijk in je mailbox. Ik wil best aannemen dat Paragon geen spam zal sturen, maar voor dergelijke registraties gebruik ik toch veiligheidshalve een speciale mailbox die ik scheid van mijn gewone postbus.
Op de USB-stick wordt een opstartsysteem geplaatst. Je hebt de keuze uit Microsoft Windows PE (een light-versie van Windows) of Linux. In dit voorbeeld gaan we voor Windows PE. Nadat je weer op ‘Next’ hebt geklikt, moet je het medium selecteren waarop de herstelsoftware zal worden geïnstalleerd. Dat kan een ISO-bestand zijn dat je daarna op een cd/dvd brandt of een USB-stick. Je ontvangt een waarschuwing dat de inhoud van de USB-stick volledig zal worden gewist en je gaat door. Enkele minuten later ontvang je de boodschap dat de opstartbare stick klaar is voor gebruik.
Om de Rescue Kit te gebruiken moet je de stick in de USB-poort stoppen, de computer afsluiten en het systeem vanaf de USB-stick laten opstarten. Daartoe moet je bij het opstarten een bepaalde F-toets indrukken (bij mij F12) om het opstartmenu te zien. In dit bootmenu geef je aan vanaf welk medium je wil opstarten: de USB-stick. Die toetsencombinatie hangt af van de computer waarmee je werkt. Bij sommige oudere pc’s moet je de opstartvolgorde in de bios aanpassen. Hoe je dat doet, lees je best in de handleiding van de pc.
Het is verstandig om niet te wachten tot je systeem finaal in de soep draait. Wanneer je tevreden bent over je computer gebruik je Rescue Kit om een gewone back-up of een zogenaamde Postmortem back-up samen te stellen. Op die manier kan je de knoppen ‘Restore from Virtual Disk’ of ‘Postmortem Restore’ gebruiken om gegevens te redden. Lukt dat niet dan zijn er nog de functies ‘Undelete Partition’ en ‘Transfer Files’ om bestanden over te hevelen naar bijvoorbeeld een externe harde schijf. De knop ‘Boot Corrector’ dient dan weer om opstartproblemen te verhelpen. Dat kan gaan om een wachtwoord dat je bent vergeten, of je systeem waarvan de opstartprocedure hopeloos in een lus draait.