Foto’s schalen in batch
[download_file]
Je wilt een reeks foto’s opnemen in je blog of op je website, of je wilt die doorsturen via e-mail. In al deze gevallen kan het handig zijn om die wat compacter te maken (qua formaat en/of bestandsgrootte). Maar soms wil je ook wel eens foto’s groter maken. Hoe dan ook, als het enigszins kan doe je dat bij voorkeur met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies. Romeolight PhotoResizer kan je daarbij helpen.
De werking van PhotoResizer is in elk geval eenvoudig. Je versleept de gewenste plaatjes (ongeacht het bestandsformaat – jpg, png, tiff of bmp) naar het venster van de tool. Die worden dan onder elkaar opgelijst, telkens met een miniatuurfoto en met vermelding van het bestandsformaat, de grootte, het pad en de datum van creatie.
Nu hoef je maar aan te geven hoe je de geselecteerde foto’s wilt schalen: absoluut (door zelf de beoogde pixeldimensies op te geven) of relatief (door zelf een schaalpercentage in te vullen). Door een vinkje te plaatsen zorg je ervoor dat de beeldverhouding (aspect ratio) bewaard blijft zodat alles mooi in proportie blijft. Afhankelijk van je instellingen lees je bij elke foto ook de nieuwe dimensies evenals de nieuwe bestandsgrootte af.
Standaard komen alle geschaalde afbeeldingen terecht in een aparte map op je bureaublad. Dat valt echter aan te passen (via het hamburgerknopje, rechtsboven). Hier kun je niet alleen een ander bestemmingspad opgeven, maar ook aangeven of je eventueel metadata of kleurprofielen uit de plaatjes wilt verwijderen. Verder is het – althans bij jpeg’s – mogelijk autorotatie in te schakelen evenals de gewenste kwaliteit (in procent) aan te geven. Standaard wordt er (voor zover mogelijk) een “verliesloze optimalisatie” doorgevoerd – op basis van de Vorulent Antelope Engine – maar die optie kun je uitschakelen. Je doet er echter goed aan die ingeschakeld te laten, want deze optie kan de kwaliteit van de resultaten alleen maar bevorderen.
Tot slot kun je vanuit dit paneel ook nog een paar parameters meegeven naar de namen van de doelbestanden toe. Het is bijvoorbeeld mogelijk ze van een prefix of suffix te laten voorzien of ze automatisch te laten hernoemen op basis van cijfers of volgens datum/tijd.
We geven nog even mee dat PhotoResizer ook beschikbaar is als portable programma.