Tien nuttige tools om je pc op te ruimen
1. Revo Uninstaller
Revo is al jarenlang de favoriet van de redactie in deze categorie. Zijn sterkste punt is het verwijderen van programma’s. In tegenstelling tot Windows zelf, gaat Revo na het verwijderen je harde schijf en registeren scannen om te kijken of er geen restanten zijn achtergebleven. Zijn die er toch, dan kan je ze met een druk op de knop verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen, en dankzij Revo Uninstaller kan je heel wat rommel op je computer voorkomen. Kies bij de downloads op de website wel voor de gratis versie, tenzij je de extra mogelijkheden van Revo Uninstaller Professional nodig hebt.
3. Malwarebytes’ Anti-Malware
Nog een favoriet van mij. Malwarebytes’ Anti-Malware scant je computer op malware, en helpt je om er komaf mee te maken als hij iets vindt. Gebruiksvriendelijk en grondig, zo hebben we ze graag. Malwarebytes heeft intussen ook een Premium-versie van Anti-Malware gemaakt, en wil natuurlijk graag dat je daar voor betaalt. Maar als je op de website gewoon op free version klikt, kan je gratis aan de slag. Het voornaamste verschil is dat de betaalde versie actieve bescherming biedt, terwijl je met de gratis versie handmatig een scan in gang moet duwen.
3. CCleaner
Ook CCleaner (dat oorspronkelijk het licht zag als Crap Cleaner) is een bekende naam als het om opruimsoftware gaat. Het is nog steeds een betrouwbare naam en een opruimtool in hart en nieren. In de overzichtelijke interface staan alle opties netjes opgelijst, en je kan zelf kiezen wat er precies opgeruimd of behouden moet blijven door items aan- of uit te vinken. Je krijgt steeds eerst een lijst te zien met wat CCleaner precies zal verwijderen voor het ook effectief gebeurt, dus het programma zal nooit zonder jouw toestemming belangrijke dingen verwijderen.
4. Glary Utilities
Glary Utilities is nog zo’n alles-in-een tool. Je hebt een 1-Click Maintenanceknop, die je computer opruimt met een enkele klik. Maar zelfs bij een vertrouwde tool als deze zou ik zoiets nooit gebruiken, onder het motto “een one size fits all past niemand echt goed”. Maar zoals de naam het al zelf zegt, zitten er een heleboel utilities in dat pakket waarmee je zelf de grote schoonmaak kan coördineren. Er is ook een betaalde versie, en zelfs eentje voor Android.
5. Eusing Free Registry Cleaner
Ben je vooral bezorgd om het register van je computer (al moet je de impact van een paar overbodige sleutels ook niet overroepen), dan kan je terecht bij Eusing Free Registry Cleaner. Het programma is erg simpel opgebouwd, met drie hoofdtaken: het register scannen, het register opruimen of herstellen en een vorige versie van het register terugzetten. Dat laatste is een belangrijke optie, want als je een verkeerde sleutel uit het register verwijdert, kan dat grote gevolgen hebben voor je computer.
6. Comodo System Cleaner
Comodo ken je misschien van hun back-upsoftware of antiviruspakketten. Ze hebben ook een systeembezem in hun stal die je register nakijkt, op zoek gaat naar sporen die je privacy in gevaar kunnen brengen en je harde schijf of schijven opruimt. Wil je gevoelige informatie zelf opruimen, dan gebruik je de ingebouwde Shredder om de bestanden grondig te wissen. Het opruimproces kent drie standen: basic, normal en aggressive. Zo kies je zelf hoe grondig je te werk wilt gaan.
7. Advanced SystemCare Free
IObit is weer een bekende naam. Zij hebben een hele hoop handige tools, die je via het menu op hun website kan ontdekken. Voor dit artikel pluk ik er de gratis versie van Advanced SystemCare 8, een degelijke schoonmaker met een donkere maar intuïtieve interface, waarin je zelf kan bepalen op welke vlakken het programma moet huishouden. Uiteraard heeft de betaalde versie veel meer opties, maar ik durf te betwijfelen of je die wel nodig hebt.
8. WISE Registry Cleaner
Nog eentje voor wie zijn register graag strak en netjes houdt. Het voordeel van WISE is dat het zijn best doet om alles zo duidelijk mogelijk voor te stellen. Geen ellenlange registersleutels, maar mooie icoontjes bij verschillende onderdelen. Je laat de tool scannen, bekijkt de resultaten en laat er dan de schoonmaakmachine op los. Je kan zelfs schoonmaakbeurten inplannen, al vind ik automatische opruimbeurten van het register niet zo’n goed idee. Daarvoor is het me iets te delicaat.
9. Auslogics Registry Cleaner
En eentje om het af te leren: Auslogics Registry Cleaner is een registerkuiser met weinig poespas. Je vinkt de onderdelen aan die je wil controleren, druk op de scanknop en laat het programma alle fouten repareren. Als je wil kan je een gedetailleerd rapport kijken van wat de tool allemaal heeft uitgespookt. Er wordt automatisch een systeemherstelpunt aangemaakt, zodat je de wijzigingen makkelijk weer ongedaan kan maken.
10. Windows
Laten we elkaar geen Liesbeth noemen: Windows kan zichzelf even goed onderhouden als eender welke software die je zal installeren, en het heeft als voordeel dat je geen extra software installeert. Ga naar het configuratiescherm in Windows en typ schijf in het zoekvak. Vervolgens klik je onder Systeembeheer op Schijfruimte vrijmaken door onnodige bestanden te verwijderen. Kies het station dat je wil opruimen en wacht tot Windows berekend heeft hoeveel ruimte je kan vrijmaken. Dan vink je aan welke onderdelen Windows mag opruimen, en je ziet meteen hoeveel schijfruimte er vrijgemaakt wordt. Met de knop Systeembestanden opschonen kan je nog extra winst boeken.