Getest: smartphone van Test-Aankoop voor 2 euro
We werden enkele weken geleden door een lezer op de promotie van Test-Aankoop attent gemaakt. Je neemt een abonnement op de dienst, en je krijgt een gratis smartphone. Niets bijzonder, tot je leest dat je maar twee maanden moet intekenen voor twee euro om de smartphone al te ontvangen. Daarna kan je probleemloos opzeggen en mag je het toestel houden. Een smartphone voor twee euro, deugt dat?
Opvallend is sowieso het aankondigingsbeeld. Je kan kiezen tussen de witte of blauwe kleur, maar de foto van de witte kleur in de hand is een heel ander toestel qua design. Spijtige fout van Test-Aankoop, maar verder kloppen alle specificaties. Het enige wat ze niet vermelden, is de schermresolutie, capaciteit van de batterij en de processor. Een gekregen paard kijk je niet in zijn bek, maar dat gaan we toch doen in dit geval.
Bijzonder compleet
Het verbaast ons dat in het doosje alles in zit: usb-lader, usb-kabel, oortjes en zelfs een korte papieren handleiding waarin enkele basisfuncties worden uitgelegd. Over het scherm zit ook al een screenprotector. Vanop een afstand heeft het design wat weg van een Lumia-toestel, maar dichtbij is dat allesbehalve. De blinkende plastic afwerking is een vingerafdrukmagneet. Sexy is het toestel niet, maar er zijn zeker lelijkere toestellen op de markt.
Wat nergens wordt vermeld in de specificaties, is de mogelijkheid om twee simkaarten (SIM en MicroSIM) te installeren. Er is ook ruimte voor een MicroSD-kaart tot 32 GB en een FM-radio. Naast de camera zit zelfs een flits en vooraan is er een lichtsensor aanwezig voor automatische schermhelderheid. Nog voor je het toestel inschakelt, valt er niets op te merken aan het toestel vergeleken met andere budgetsmartphones die voor minder dan 100 euro over de toonbank gaan.
Scherpe kijkhoek
Pas wanneer je het toestel actief begint te gebruiken, snap je waarom je deze smartphone bijna gratis hebt gekregen. Het scherm heeft een dramatische beeld. De schermresolutie van 800 bij 480 pixels is op zich prima voor 4 inch, maar de kijkhoek is verschrikkelijk. Je moet perfect in het midden van het scherm kijken, of de kleuren vervagen of worden negatief. Vooral de horizontale kijkhoek is heel erg. Direct zonlicht zorgt ervoor dat het toestel onbruikbaar wordt in combinatie met de slechte kijkhoek. De schaduw opzoeken is de enige oplossing.
Bliksemsnel is het toestel niet met een magere Mediatek MTK6572 dualcorechip. Tijdens het installeren van apps of zowat elke handeling moet je veel geduld uitoefenen. Google Drive of TuneIn Radio openen duurt 10 seconden, de webbrowser 5 seconden en WhatsApp 4 seconden. De traagste van allemaal is Google Foto’s, met een verpletterende 19 seconden wachttijd. Ook typen moet je niet te snel doen. Na elke toets een seconde wachten moet, of hij registreert de aanslag niet. Een ander toetsenbord zoals Swiftkey installeren helpt niet.
We hebben een heleboel benchmarks op het toestel losgelaten. Dit zijn de belangrijkste resultaten om het verschil in prestaties met andere budgettoestellen duidelijk te maken.
Traagheid troef, maar wie geduld heeft, wordt wel beloond met een Androidtoestel dat alles kan wat een gewone Androidsmartphone kan. Een nieuwe launcher installeren voor meer snelheid hoeft niet. De standaard Android 4.4-schil is al proper en snel genoeg.
Geen bloatware
De Test-Aankoop-smartphone wordt zonder bloatware geleverd. Van de 4 GB schiet er nog 1,3 GB over (toeval of niet, Test-Aankoop rept hier met geen woord over). Geen zee aan ruimte, maar genoeg voor een toestel van dit kaliber. Er is nog geen enkele Google-app geïnstalleerd, wat ook ruimte bespaart. Het enige wat je terugvindt, is de Play Store. Verder is het Android 4.4 in zijn pure vorm, met de bijhorende voor- en nadelen.
De camera scoort opvallend goed gezien het budgetvriendelijke prijskaartje. Foto’s worden relatief snel genomen en vergeleken met andere toestellen onder de 100 euro scoort de camera bovenmaats. Nog straffer is de selfiecamera, die onverwacht sterke beelden kan trekken. Enige voorwaarde voor een degelijke foto is een lichtsterke omgeving. Van zodra de omgeving ietwat donker wordt, faalt de camera onherroepelijk.
Dramatische batterij
De schermkwaliteit is een belangrijke achilleshiel, maar daar mag je ook de batterij aan toevoegen. De 1.650 mAh-batterij scoort ondermaats in de batterijtesten, zeker wanneer je een filmpje wil bekijken. Verrassend genoeg presteert het toestel beter in PC Mark (285 min.), een benchmark die toch zwaardere handelingen vraagt van het toestel.
Hier komen we op het belangrijkste punt van deze smartphone: betrouwbaarheid. Het toestel werkt en je kan er alles op doen wat je op elke andere Androidsmartphone kan, maar de batterij kent bokkensprongen. Tijdens onze testperiode hebben we de batterij één keer in 40 minuten tijd van 55 procent naar 7 procent zien zakken toen we radio van TuneIn via bluetooth streamden naar een luidspreker. De dag erop exact dezelfde handeling, met een batterijverlies van 15 procent. Google Maps gebruiken voor navigatie zorgde voor een daling van 80 procent naar 16 procent in één uur tijd. Een Glympse sturen heeft dan maar een impact van 8 procent op de batterij over dezelfde periode. Van zodra de processor tegen zijn maximum aan zit, blijft de smartphone regelmatig ‘hangen’ en zuigt het de batterij leeg.
Conclusie
Je kan de smartphone van Test-Aankoop niet genoeg vertrouwen om er dagelijks mee aan de slag te gaan. Het toestel doet perfect dienst als vervangtoestel, rekening houdend met de wispelturige batterij en belabberde prestaties. Leuk om te ontvangen voor twee euro en absoluut geen miskoop op veel vlakken, maar het lijkt ons alleszins geen toestel waar Test-Aankoop echt trots op mag zijn om weg te geven. Op papier een prima smartphone, maar in de praktijk niet haalbaar als dagelijks toestel.
Specificaties:
- 4 inch TFT 800 x 480 pixels
- MediaTek MTK6572 Dual Core
- 512 MB RAM
- 2 MP + flits achteraan, 0,3 MP vooraan
- 4 GB opslag (1,3 GB beschikbaar)
- Wifi 802.11 b/g/n
- Bluetooth 4.0
- Android 4.4.2
- 1.650 mAh
- 2G/3G-connectiviteit