Tips

12 onmisbare gadgets voor op reis

Geniet van de stilte terwijl je bladert door je draagbare boekenbibliotheek, of verdwijn in een virtuele vakantiewereld terwijl het vliegtuig je naar je echte bestemming brengt. Technologie is de ideale reisgezel.

Thuis ben je al omringd door hoogtechnologische gadgets, waarom zou je dat gemak op vakantie moeten missen? We kijken naar technologie en gadgets die ideaal zijn op reis, maar niet alvorens even dieper in te gaan op de meest recente evoluties die draagbare gadgets aandrijven. Waar je vroeger een oud en log fototoestel meezeulde voor enkele eenvoudige plaatjes te maken en een landkaart onontbeerlijk was voor de autovakantieganger, helpt technologie je om in je herinneringen te kruipen, uit het vliegtuig te ontsnappen en nooit meer verloren te lopen. We onderzoeken welke toestellen jij niet mag missen tijdens je volgende trip.

1. Reisgeluid

Wie de wereld wil zien, spendeert veel tijd op vliegtuigen, in bussen en in treinen. Het lawaai is soms om hoorndol van te worden. Hoofdtelefoons met actieve geluidsonderdrukking analyseren bliksemsnel omgevingsgeluid en filteren het weg door geluidsgolven te generen in tegenfase met het storende lawaai. Zo kan je het lawaai van een vliegtuig- of busmotor bijna letterlijk uitschakelen met de juiste tools.

Bose QuietComfort 25

De Bose QuietComfort 25 (299 euro bij Coolblue) is één van de beste hoofdtelefoons in deze categorie. De eerder grote headset biedt een sublieme geluidskwaliteit met heldere hoge tonen, diepe bassen en de beste geluidsonderdrukkingstechnologie van het moment. Bose integreert wel een eigen geluidsprofiel in de hoofdtelefoon dat de purist misschien zal storen, al vinden anderen dat misschien net een voordeel.

Samsung Level On EO-PN900

Sony MDR-EX750NA

Mag het iets goedkoper, dan kan je de Samsung Level On EO-PN900 (141,95 euro bij Coolblue) overwegen. De hoofdtelefoon is iets minder comfortabel en iets minder goed dan de Bose, vooral omdat de kwaliteit van de geluidsonderdrukking toch net moet onderdoen voor die van de concurrentie. Dat is niet abnormaal: geluidsonderdrukking gebeurt op basis van algoritmes die vaak slim genoeg zijn om te detecteren in wat voor omgeving je de hoofdtelefoon gebruikt. Zo schakelt het systeem tussen verschillende profielen die geoptimaliseerd zijn voor het onderdrukken van bijvoorbeeld het geluid van jetmotoren in een vliegtuig, of lawaai dat typisch is voor de trein. De kwaliteit van de algoritmes heeft een grote impact op de hoeveelheid lawaai die onderdrukt wordt.

Sony MDR-EX750NA

Aan geluidsonderdrukking is een minimumkost gebonden, omwille van de actieve component. Je vindt dus geen goedkope oortjes voor pakweg 20 euro met de technologie aan boord. Dat wil niet zeggen dat er geen compacte oortjes bestaan met actieve geluidsonderdrukking. De Sony MDR-EX750NA (139 euro bij Coolblue) is een mooi voorbeeld. Het slimme deel van de oortjes zit in een klein en licht bakje dat dichtbij de 3,5 mm-audio-aansluiting woont.

2. Instap-herinneringen

Een foto is een venster naar een avontuur in het verleden, maar waarom zou je genoegen nemen met een venster als je zoveel meer kan vastleggen vandaag. 360-gradenfoto’s zijn al lang geen niche meer. Camera’s die ertoe in staat zijn, werden de afgelopen twee jaar best betaalbaar, terwijl de voornaamste platformen om foto en video te delen met vrienden en familie het formaat actief ondersteunen. Facebook zal 360-gradenbeelden zelfs actief bevoordelen in de nieuwsfeed van je omgeving, terwijl YouTube bolpanoramische video kan omtoveren tot een meeslepende ervaring waar je met een VR-headset in kan kruipen.

Gear 360

De Gear 360 van Samsung (245 euro bij Coolblue) is één van de interessantste  360-gradencamera’s momenteel. Dat toestel lijkt op een oogbol en is sinds de nieuwe versie voorzien van een vast handvat met enkele knoppen op. De Gear werkt het best in tandem met een smartphone, maar je kan ook zonder aan de slag. De Gear 360 maakt zijn opnames in 4K, waardoor je achteraf in een degelijke kwaliteit kan terugkijken op je vakantiefoto’s. Of in de foto’s. De beelden komen immers het meeste tot hun recht wanneer je ze combineert met een VR-headset zoals één van de vele op Cardboard-gebaseerde modellen of een Gear VR voor wie een Samsung-telefoon heeft.

Vuze Camera

Vuze Camera 

Wil je er volledig voor gaan en speelt geld niet zo’n grote rol, dan moet je zeker eens naar de Vuze Camera (99 euro) kijken. Die is een stuk groter, zwaarder en daarom minder draagbaar dan bovenstaande 360-gradencamera, maar biedt je in ruil een knappe troef: het toestel neemt in 360 graden 3D op. Een VR-headset is een absolute must bij deze camera maar wanneer je de tijd en de moeite investeert, zijn de resultaten fantastisch. De opnamekwaliteit en helderheid kan nog iets beter en ook het stitchingproces van de Vuze is nog niet perfect. 360 graden in 3D aan elkaar naaien vereist complexe algoritmes en een relatief krachtige computer. Wanneer je weet dat camera’s met vergelijkbare capaciteiten voor de Vuze duizenden euro’s kostten, vallen die minpunten best mee.

3. Entertainment onderweg

Het is niet omdat je de wijde wereld intrekt, dat de virtuele wereld thuis moet blijven. Voor lange reizen is goed entertainment broodnodig en dankzij technologie ben je niet beperkt tot een papieren boek of een kaartspel.

Kobo Aura H2o

Een goed boek voor aan het zwembad past wel in je bagage, tien goeie boeken voor de leesfanaat al iets minder. Dat een e-reader de oplossing is, moeten we je waarschijnlijk niet meer vertellen. Onze favoriet voor de zomervakantie is de Kobo Aura H2o (179,99 euro bij Coolblue), omdat die zoals de naam suggereert tegen een spatje water kan. Concreet kan je er tot een uur en tot twee meter mee onder water, al vermoeden we dat dat in de praktijk lichtjes overdreven is. De lichte e-reader heeft een premium scherm met 1.440 x 1.080 pixels en instelbare achtergrondverlichting.

Nintendo Switch

Nintendo Switch

Niet iedereen heeft de ambitie om boeken te verslinden op vakantie. Voor de liefhebber van het modernere entertainment is er geen beter stuk technologie dan de Nintendo Switch (349 euro bij Coolblue). De Switch maakt relatief high-end games draagbaar met een tablet die er eigenlijk geen is. De console draait niet op Android maar heeft Nintendo’s eigen OS. Onder de motorkap zit een Nvidia Tegra X1 die het 720p-scherm aandrijft. Bij de Switch hoort een dock dat je thuis aan je tv kan koppelen, maar op reis primeert natuurlijk de draagbaarheid.

Moga Pro Controller

Je kan natuurlijk ook gewoon je smartphone omtoveren tot console. De Moga Pro Controller (42,95 euro) is de Rolls Royce van de smartphonecontrollers. De controller heeft twee invoermodi zodat hij compatibel is met zowat alle spellen, telefoons en zelfs de Gear VR. Bovendien zit er een optionele ingebouwde houder in, waarmee je je telefoon kan vastklikken. Android is niet bepaald een gaming-platform, maar er zijn toch enkele fijne spellen die aangenamer spelen met een controller in de hand.

4. Handig in de bagage

Verschillende technologische handigheidjes zijn niet strikt noodzakelijk op reis, maar ze zijn wel leuk of handig. We selecteren een handvol leuke gadgets die een plaatsje in je koffer verdienen.

Anker PowerCore+ 26.800 mAh Plus USB-C PD

Teken je in op technologisch reizen, dan zal batterijcapaciteit je snel parten spelen. Een battery pack of powerbank is geen overbodige luxe. De Anker PowerCore+ 26.800 mAh Plus USB-C PD (99,99 euro) is meteen de krachtigste nog handige powerbank in zijn soort. De capaciteit blijft netjes onder het maximum van 27.000 mAh dat toegestaan is op een vliegtuig. De capaciteit volstaat om een laptop één keer op te laden met genoeg overschot om er al naargelang het toestel nog een halve lading bij te doen.

Anker PowerCore 5.000 mAh

Primeert draagbaarheid en zoek je vooral iets om je smartphone mee op te laden, dan is de Anker Powercore 5.000 mAh (19,99 euro) onze favoriet. Het compacte ding huisvest voldoende stroom om zelfs een telefoon met een grote capaciteit helemaal op te laden. Een klassiek vlaggenschip heeft doorgaans een batterij van om en bij de 3.000 mAh.

Anker PowerCore+ 26.800 mAh Plus USB-C PD

Sen.se ThermoPeanut

De Sen.se ThermoPeanut (29,99 euro bij Coolblue) is een leuk hebbeding. Het kleine toestel is niets meer dan een temperatuursensor. In de doos zit het houdertje waarmee je de sensor omtovert tot sleutelhanger. Het ding werkt via bluetooth en een app, waarop je niet alleen ziet hoe warm het is maar ook de temperatuurgeschiedenis kan raadplegen. De draagbare thermometer is ideaal om op een zomers strand zelf te kijken hoe warm het nu precies is.

Trackdot Luggage Tracker

De Trackdot Luggage Tracker (99,95 euro) is een toestel dat ambieert je op de hoogte te houden van de locatie van je koffer, waar ook ter wereld. De tracker verbindt daartoe met het lokale gsm-netwerk om zijn locatie vast te stellen en jou op de hoogte te houden. Het toestel is slim genoeg om zelf in vliegtuigmodus te gaan wanneer een vliegtuig opstijgt, en kan zichzelf bij landing opnieuw activeren. Zo weet je waar je bagage zich ergens bevindt wanneer er logistiek iets is verkeerd gelopen.

gadgetsontspanningreistipvakantie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600