8 trucs om meer uit je Mac te halen
Een Mac is een gerief. De computers zijn gekend voor hun simpliciteit, hun stabiliteit zonder franjes en hun degelijkheid. Wat een Mac kan, kan een Windows ook, mogelijk zelfs beter, maar het is het ongecompliceerde uiterlijk en karakter van een Mac dat zorgt voor een zekere gemoedsrust. Die simpliciteit komt echter tegen een prijs: je zou al snel kunnen denken dat jouw Mac dommer is dan hij lijkt. Je toestel kan namelijk veel meer, vaak door simpelweg een enkele toets in te drukken, dan je zou vermoeden. Daarom volgt hier een trukendoos voor de gevorderde Mac-gebruiker. Graag gedaan.
1. Beter pdf’en
De ingebouwde app ‘Voorvertoning’ is meer dan een tool die jouw foto’s kan openen. Naast digitale fotokader is het onder meer ook een pdf-lezer. Eentje met leuke snufjes onder de motorkap. Die zitten verborgen onder het icoontje van de gereedschapskist naast de zoekbalk, links bovenaan. Als je daar op klikt, opent zich een extra werkbalk. Hier kan je onder meer tekenmateriaal vinden, of allerlei vormen waarmee je iets kan annoteren of aanduiden. Een van de opties is het toevoegen van een handtekening. Klik op het krabbeltje dat ongeveer in het midden van de tools staat en je kan via je trackpad een handtekening tekenen. Een tweede optie die het programma je aanreikt, is om je krabbel gewoon op een wit blad te zetten en het te fotograferen met een webcam. Daarna moet je de handtekening nog slechts aanpassen naar de juiste grootte en op de juiste plek zetten.
Met Voorvertoning kan je overigens nog veel meer doen. Als pdf-bewerkingssoftware is het simpele programma verrassend krachtig, wat je van een pdf-lezer doorgaans niet zomaar kan zeggen. Met Voorvertoning is het onder meer mogelijk om tekst aan te duiden, te kleuren in markeerstiftstijl, en je kan er je eigen opmerkingen of extra informatie bij noteren. Je hoeft overigens nooit je bewerkingen op te slaan; dat gebeurt automatisch van zodra je het programmascherm sluit. Je zal nooit meer een bewerking verliezen.
2. Snelkoppelingen
Snelkoppelingen besparen je heel wat moeite en frustraties op Windows-computers, maar wist je dat je jouw leven ook op een Mac kan vereenvoudigen? Enkele minder gekende snelkoppelingen kunnen je onder meer helpen met het oproepen van de ingebouwde emoji. Dat doe je door in een tekstvak te gaan staan en CTRL + COMMAND + SPATIE tegelijk in te drukken. Je krijgt nu een hele waslijst aan mogelijkheden voorgeschoteld. Zo ben je in geen tijd weer hip.
De volgende snelkoppeling je zeker moét kennen, vind je eveneens in Windows. Als je daar snel wilt wisselen tussen openstaande programma’s, druk je op de Windows-toets in combinatie met TAB. In Mac doe je hetzelfde, maar dan met de COMMAND-toets en TAB. Wanneer je de Command-toets loslaat, zal het programma openen waarop je bleef staan. Wil je een van de programma’s sluiten die je in dat rijtje tegenkomt, dan druk je simpelweg op Q (van ‘Quit’, in het Nederlands wel eens ‘stop’ genoemd). Zo ruim je meteen wat werkgeheugenruimte op, handig!
3. Voorvertoning
Daarnet hadden we het al over de Voorvertoning-app. Er is echter nog een ander soort voorvertoning ingebouwd op elke Mac. Als je ooit iets, eender wat, of het nu een foto, document, pdf, powerpoint, excel-blad of Photoshop-bestand is, wil kunnen bekijken zonder het toegeweide programma te moeten openen (bij sommige programma’s kan dat erg lang duren), dan druk je gewoon op de spatie. Je krijgt dan een Voorvertoningsscherm te zien met het volledige document in. Zo open je nooit per ongeluk een bestand dat je dan achteraf gezien toch niet nodig hebt.
4. Gesprekjes
Computeren kan al snel eenzaam worden. Sommigen beginnen dan liedjes te neuriën, of ze gaan tegen zichzelf praten. Als je dan toch aan het praten bent, waarom dat dan niet meteen tégen je computer doen en je hersenspinsels bijhouden in digitale vorm? Wie de functie-toets (die ene met FN op die je nooit gebruikt) tweemaal indrukt, zal een microfoontje zien verschijnen. Je kan dan je boodschap inspreken, waarna je opnieuw op de functie-toets drukt en je computer alles zal verwerken. Het dicteren werkt verrassend vlot en kan je werk een stuk makkelijker maken. Wie heeft er nog dictatiesoftware nodig?
5. Teksttrucs
Een Mac gaat slim om met tekst. En dan bedoelen we niet per se tekstdocumenten. Als je tekst van bijvoorbeeld een webpagina snel wilt opslaan, hoef je die tekst gewoon aan te duiden en naar bijvoorbeeld je bureaublad te slepen. Je computer zal dan automatisch een simpel tekstbestandje aanmaken met daarin jouw aangeduide tekst.
Een ander leuk teksttrucje is de samenvatting. Je Mac kan je in een oogwenk helpen om een lang stuk tekst samen te vatten. Het enige dat je dan doet, is de gewenste tekst aanduiden, rechtsklikken en op MAAK SAMENVATTING klikken. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien waar je kan kiezen hoe beknopt je de samenvatting wilt. Ze is niet altijd even accuraat, maar om een tekst te halveren en er de pure essentie uit te halen, is de functie meer dan voldoende. Je kan vervolgens kiezen om de samenvatting op te slaan op een plek naar keuze. Het is mogelijk dat je de samenvat-optie niet meteen ziet staan. In dat geval moet je via de instellingen van Chrome naar SERVICES, VOORZIENINGSVOORKEUREN, om in het volgende scherm te scrollen tot je bij het kopje TEKST MAAK SAMENVATTING tegenkomt. Dat vink je aan, en je bent klaar.
6. Snelle hoeken
Snelkoppelingen en sneltoetsen zijn allemaal leuk en wel, maar je moet zelf onthouden wat ze doen en hoe je ze bereikt. Wist je echter dat je de hoeken van je scherm kan instellen als snelle keuzemenu’s? Wanneer je dan bijvoorbeeld naar de rechterbenedenhoek navigeert, kan je een menumap openen met bijvoorbeeld al jouw fotoprogramma’s, of al je chat-apps. Of je hangt er je Launchpad aan vast, wat handig is voor mensen die een toetsenbord hebben zonder speciale sneltoets. Je vindt alle mogelijkheden via de instellingen waar je kiest voor BUREAUBLAD EN SCHERMBEVEILIGING, SCHERMBEVEILIGING en ten slotte INTERACTIEVE HOEKEN. Je kan hier eveneens instellen dat je een bepaalde toets moet ingedrukt houden, bijvoorbeeld de S van snel, om te voorkomen dat je de interactieve hoek per ongeluk opent.
7. Betere belichting
Een van de minder handige dingen aan een Mac is de manier waarop die omgaan met belichting. In plaats van een slider die je nauwkeurig kan afstellen op je eigen noden, word je gedwongen om wijzigingen stapsgewijs aan te pakken. Bij een Macbook betekent dat dat zowel je schermbelichting als je toetsenbordverlichting verspringt met redelijk grote stappen. Gelukkig kan je die stappen nog drastisch verkleinen. Daarvoor moet je de SHIFT- en ALT-knoppen tegelijk indrukken terwijl je de belichtingsknoppen bedient. Deze truc werkt overigens ook voor je volumeregeling. Handige bijkomstigheid: bespaar energie door je scherm en toetsenbord net genoeg te belichten.
8. Windows op Mac
Wie regelmatig Windows nodig heeft, maar zijn zalige Mac-apparatuur niet wil of kan missen, kan ervoor opteren om beide werelden gewoon te combineren. Voor de grootste fans klinkt dat als vloeken in de kerk, maar waarom zou je je daar iets van aantrekken? Via de ingebouwde tool Boot Camp is het een koud kunstje om Windows te installeren op je Mac. Het enige nadeel daarbij is dat je om over te schakelen van het ene besturingssysteem naar het andere je telkens je computer moet heropstarten. Als je kiest om dat te proberen, maak dan steeds eerst een back-up van al je bestanden, het gaat immers om Windows en je weet maar nooit. Wens je zoveel risico niet te nemen, dan kan je altijd een zogenaamde virtuele machine aanmaken. Daarbij simuleer je een Windows- (of Android-) configuratie binnen het Mac-besturingssysteem. Het goede daarbij is niet alleen dat je beide systemen naast elkaar en tegelijk kunt gebruiken, maar dat als er iets misgaat in de virtuele machine je daar niets zal van merken in Mac. Goede voorbeelden van dergelijke programma’s zijn VMWare en Parallels.