Tips

Welke externe HDD of SSD moet je kopen?

Externe opslag is een noodzaak voor de zelfbewuste mediagebruiker. Je interne opslag is erg beperkt, dus kan je maar beter weten wat je opties zijn.

De wereld van de multimedia is begeesterend groot en verleidelijk. Sinds de digitalisering ervoor zorgde dat onze muziek niet alleen meer van cassette’s of cd’s komt, en films niet langer uitsluitend verkrijgbaar zijn op dvd, staan onze computers tjokvol bestanden. We zijn stilaan veranderd in hamsters die zoveel mogelijk op het kleine scherm willen zien verschijnen, terwijl we hoogstwaarschijnlijk de helft nooit echt zullen bekijken.

Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, maar onze interne opslag doen we er geen pleizer mee. Draait je computer nog op een harde schijf, dan zal dat waarschijnlijk nog meevallen, maar gebruik je een SSD, dan is de kans groot dat je opslagruimte erg beperkt is. De prijs per GB ligt helaas nog steeds hoger bij SSD’s dan bij HDD’s, waardoor de meesten het met een SSD van 128, 256 of (uitzonderlijk) 500 GB moeten doen. Je zal al wel gemerkt hebben dat dergelijke schijven binnen de kortste keren volstaan. Een extern opslagmiddel kan je te hulp schieten.

SSD of HDD

Het is het eeuwige dilemma: ga je voor een SSD, een solid state disk, of voor een HDD, een hard disk drive? Een SSD is snel, schokbestendig en kan een computer een heel nieuw leven schenken wanneer je die gebruikt om je besturingssysteem op te draaien. Een HDD levert je dan weer vele gigabytes voor weinig geld. Een HDD van 1 TB kost bij wijze van spreken niks meer, terwijl je je blauw betaalt aan een SSD met een gelijkaardige capaciteit.

Vele nieuwe laptopmodellen gebruiken vandaag een combinatie van de twee. Op de beperkte SSD, vaak 128 GB of zelfs minder, staat dan het besturingssysteem, terwijl er eveneens een HDD van 500 GB of 1 TB aanwezig is om bestanden, muziek, foto’s, video’s en dergelijke naar weg te schrijven. Op die manier heb je een erg vlotte computer die toch voldoende opslag heeft.

Het kan een goede vuistregel zijn: koop je opslag om aan de binnenkant van een computer te besteden, ga dan voor een SSD, terwijl je een externe HDD achter de hand houdt voor je teveel aan multimediabestanden. Om het dan toch weer ingewikkeld te maken, kan ik je vertellen dat een SSHD ook nog steeds een oplossing is, maar daarover later meer.

Mac of Windows?

Koop je een externe harde schijf, dan zal je je doorgaans geen zorgen moeten maken om welk besturingssysteem je ermee hoopt te gebruiken. Zowel Windows als MacOS kunnen met de meeste schijven werk. Is dat niet het geval, dan kan je ze normaal gezien zelf nog zo formatteren dat ze geschikt zijn voor het besturingssysteem van jouw keuze.

Je kan zelfs nog een stap verder gaan: je kan de externe schijf opsplitsen in verschillende partities en ze elk apart formatteren. Zo kan je een enkele schijf gebruiken met zowel een Windows-computer als met een Mac. Let wel op: je zal dan niet aan de bestanden op de andere partitie kunnen geraken. Het is dus een goede manier om een schijf te delen met verschillende computers, maar om bestanden over te zetten van de ene naar de andere, zal je een andere methode moeten zoeken.

NAS

Voor wie het allemaal iets techn(olog)ischer mag zijn, is er de NAS. Deze Network Attached Storage hang je aan je modem of router, waarna je van over je hele huis (en eigenlijk ook van eender waar daarbuiten) aan al je bestanden, video’s en foto’s kan. Een NAS is ook de ideale mediaserver en krijgt haast superkrachten wanneer je er Plex op installeert – een soort Netflix voor je eigen films en series. Het enige nadeel is dan dat je altijd internet nodig hebt om aan die bestanden te kunnen. Bovendien moet je verbinding nog erg goed zijn wanneer je media wil gaan streamen. Het kan dan soms de oplossing zijn om een gewone harde schijf aan je modem te hangen, zodat die ongeveer dezelfde mogelijkheden krijgt als een NAS. Aan jou de keuze.

SSHD

Met een solid state hybrid drive (SSHD) koop je het beste van twee werelden. Zulke schijven beschikken altijd over een capaciteit die zich kan meten met die van een klassieke HDD. Daarnaast beschikt ze echter eveneens over een buffer, ook wel eens de ‘cache’ genoemd. Die zorgt ervoor dat programma’s die je vaak gebruikt of bestanden die je open hebt staan, maar even niet gebruikt, op een kleine SSD-ruimte wordt opgeslagen. Op die manier ben je snel weer vertrokken wanneer je er opnieuw mee aan de slag wilt, zonder lang te moeten wachten. Bestanden en programma’s die je minder vaak gebruikt, worden dan gewoon op de HDD opgeslagen. Na verloop van tijd leert de schijf wat voor jou belangrijk is en wat niet, en gaat het alles aan de hand van die kennis sorteren. Deze schijven zijn doorgaans goedkoper dan een SSD, maar nog steeds duurder dan een HDD. Helaas is het vandaag nog steeds moeilijk om een SSHD in een externe variant te vinden en vind je ze het vaakst voor intern gebruik. Hopelijk brengt de toekomst soelaas.

hddkoopgidsssdtips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600