Tips

5 gratis alternatieven voor Paint

Ook al mag Paint niet op pensioen, de Mona Lisa reproduceren in het klassieke tekenprogramma wordt pittig. Wil je een bredere waaier aan tools, dan zijn deze applicaties beter geschikt.
[related_article id=”217003″]

Zal Paint nu verdwijnen of niet? Gisteren ging het nieuwtje als een lopend vuurtje dat de reus uit Redmond zijn iconische tekenprogramma op pensioen stuurde. Dat blijkt niet te kloppen, want je zal Paint voortaan gratis kunnen downloaden in de Windows Store.

Het nieuws werd gisteren nochtans opgepakt door krant, radio en tv. Het is dus duidelijk dat velen nog hun toevlucht nemen tot het tekenprogramma van Microsoft voor basisbewerkingen, zoals een afbeelding knippen of een lijntje tekenen. Wil je een grafisch meesterwerkje scheppen, dan bots je echter snel tegen zijn limieten aan. Adobe Photoshop is de koning der tekenprogramma’s, maar er zijn ook gratis alternatieven die het werkje (haast) even goed kunnen opknappen. We sommen er vijf op.

Paint.NET

‘Paint, maar dan beter!’ Vele fans gebruiken al decennialang Paint.NET ter vervanging van Microsoft’s tekenprogramma, omdat de mogelijkheden veel uitgebreider zijn. Bovendien goten de ontwikkelaars hetzelfde sausje over de interface als die je in Paint gewoon bent. De absurd vele functies van Photoshop of GIMP ontbreken nog, maar voor zowat alle basisbewerkingen zal dit alternatief zeker volstaan. Paint.NET biedt ondersteuning voor lagen die je op verschillende manieren kan blenden, transparante lagen, honderden mogelijke plugins, alle mogelijke noise- en blur-effecten… het zit allemaal in dit programma ingebakken.

 


My Paint

Terwijl Paint.NET zich meer focust op fotobewerking, richt My Paint zich volledig op de tekenaar. De interface is erg gebruiksvriendelijk, dusdanig dat je het gevoel hebt dat je op een digitale schildersezel kladt. Wil je snel wat kliederen zonder uren door de verschillende functies te worstelen, dan is My Paint de geschikte optie voor jou. In de virtuele gereedskast heb je toegang tot allerlei verschillende verfborstels, spuitbussen en potloden. Het canvas is onbeperkt groot, dus je hoeft nooit de grootte van je afbeelding aan te passen.

 


Photoshop CS 2.0

Hoef je al die gratis rommel niet, maar ben je niet bereid om de volle pot te betalen om de moeder der tekenprogramma’s te downloaden? In 2013 stelde Adobe een gratis versie beschikbaar van Adobe Creative Suite 2, waar onder meer Photoshop in gebundeld is. Deze gedateerde versie heeft een oerlelijke gebruikersinterface, maar bevat de belangrijkste functies die een hedendaagse Photoshop ook heeft. Bovendien voelt hij erg vertrouwd aan als je Photoshop gewoon bent. Heb je nog nooit een Adobe-product gebruikt, dan kies je beter voor een ander digitaal tekenprogramma. De leercurve van Photoshop is namelijk erg pittig.

 


GIMP

Een gewone gebruiker is 12,09 euro per maand kwijt aan een Photoshop-licentie in het Photography Plan, dat ook het fotobewerkingsprogramma Lightroom bevat. Voor fervente fotobewerkers en digitale tekenaars is dit een schappelijke prijs om te betalen, maar wanneer je slechts in je vrije tijd aan de slag wilt gaan met grafische bewerking is dit een grote hap uit je budget. GNU Image Manipulation Program, of kortweg GIMP, is de ideale gratis vervanger voor het programma van Adobe. De app zit vol met handige functies en door de interface aan te passen, kan je GIMP erg hard op Photoshop doen lijken. Let wel op: net zoals bij Photoshop is de leercurve niet voor doetjes, maar de mogelijkheden van dit programma zijn quasi eindeloos. Werken met lagen, het manipuleren van kleurcurves, uitgebreide knip-, plak- en kopieermogelijkheden,… noem het en GIMP heeft het waarschijnlijk.

Aanpassing op 28/07/2017: bedankt Didero voor de tip!

 


Paint 3D

Een no-nonsenseprogramma zoals zijn voorganger is Paint 3D niet meer, maar als je geen extra tekenprogramma wilt installeren kan je deze driedimensionale tekenaar inschakelen. Paint 3D blinkt net als zijn 2D-variant uit in eenvoud. Het ontwapenende hoofdscherm maakt dat meteen duidelijk. Het witte vlak kan je zoals altijd naar believen bekladden met een grote verscheidenheid aan penselen van aanpasbare dikte, net zoals in de klassieke Paint. Wie goed kijkt ziet echter een lichtbouw raster onder het tekencanvas en dat verraadt dat je in een 3D omgeving zit.

gimpmy paintontspanningpaintpaint 3Dpaint.netphotoshoptip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken