Tips

PC-bouwgids: de ideale familiedesktop voor minder dan 800 euro

Een computer in elkaar zetten is een peulenschil, de juiste onderdelen combineren niet. We onderzoeken welke componenten samen de ideale alleskunner vormen.

In deze nieuwe rubriek lees je maandelijks welke onderdelen wij selecteren om de ideale computer samen te stellen. We steken van wal met een compacte huis-tuin-en-keukendesktop. De uitdaging hier is om een prijs-kwaliteitssysteem in elkaar te boksen dat niet alleen vlot werkt, maar ook krachtig genoeg is wanneer je toch eens een computerspel wil spelen. Let wel: we gaan hier niet voor een gamingsysteem en rekenen er dus op dat je niet de intentie hebt om de nieuwste Call of Duty met de grafische instellingen op ultra te spelen. Je kan deze bak zien als de familiecomputer van weleer.

Behuizing

Omdat ons systeem niet ongelooflijk krachtig hoeft te zijn, zal het niet erg warm draaien. Bovendien selecteren we geen visueel interessante onderdelen. Een compacte en sobere behuizing volstaat dan ook. We opteren voor de Cooler Master MastreBox Lite 3: een zwarte kast met ruimte voor microATX-moederborden. Prijs is hier de voornaamste reden: 47,99 euro is best scherp en de enkele meegeleverde ventilator zal de kast op z’n ééntje fris genoeg kunnen houden. Vooraan vind je twee USB-3-aansluitingen, wat voor dit systeem volstaat.

Moederbord

Moederbord van dienst is de Asus Prime A320M-K. Uiteraard kiezen we hier ook voor een microATX-bordje en opnieuw is de prijs een bepalende factor. Aan 62,90 euro zal je moeilijk een scherper geprijsd bordje vinden. Toch heeft dit moederbord de essentie aan boord: dual channel DDR4-RAM wordt ondersteund, je krijgt aansluitingen voor zes USB 3-poorten en nog eens zoveel USB 2-aansluitingen. Het grootste minpunt is ongetwijfeld het ontbreken van USB Type-C, maar door dat compromis te maken, sparen we geld uit op zowel het moederbord als de case.

AMD biedt met Ryzen 3 geweldige prijs-kwaliteitsprocessors.

Processor

Ons moederbord is uitgerust met de AM4-socket van AMD, en kan dus uitsluitend met een AMD Ryzen-cpu overweg. AMD biedt met Ryzen 3 geweldige prijs-kwaliteitsprocessors. De Ryzen 3 1200 tik je al voor 109,90 euro op de kop. Voor dat geld krijg je een quadcoreprocessor met een basiskloksnelheid van 3,1 GHz. Multithreading tekent niet present. Je kan deze cpu vergelijken met een gemiddelde Core i5 van Intel, maar dan aan een scherpere prijs. Bovendien vind je in de doos meteen een Wraith Stealth-koeling.

Ryzen 3 heeft geen grafische capaciteiten en werkt dus uitsluitend met een extra grafische kaart. Dat maakt de chip niet geschikt voor scherp geprijsde kantoorsystemen, maar omdat deze build toch met spellen overweg moet kunnen, plannen we sowieso een gpu te kopen. In dit scenario is deze processor dan ook koning van de prijs-kwaliteit.

Geheugen

Wat het geheugen betreft, willen we optimaal gebruik maken van de dual channel-capaciteiten van de chipset. We kiezen dus voor twee 4 GB DDR4-latjes. De Crucial 2x4GB kost 72,95 euro en is een ideale keuze voor dit systeem.

Grafische kaart

Voor de grafische capaciteiten vertrouwen we op de GeForce GTX 1050 van Nvidia. We kiezen voor de scherp geprijsde versie van MSI en geven iets meer geld aan de 4 GB-versie van de kaart. Het extra GDDR5-geheugen heeft een voelbare impact op de prestaties van de kaart, en is daarom een centje extra waard. Deze kaart is krachtig genoeg om moderne spellen op een full HD-scherm te spelen met degelijke grafische instellingen. Vergelijk de capaciteiten met die van je PlayStation of Xbox. De MSI GeForce GTX 1050 Ti koop je voor ongeveer 160 euro. De compacte kaart is trouwens ideaal voor deze microATX-computer.

Opslag

Een enkele Samsung 850 EVO SSD met een capaciteit van 500 GB lijkt ons helemaal perfect voor dit systeem. Met een prijskaartje van bijna 170 euro is deze SSD een duurdere optie dan een HDD, maar het opslagmedium is sneller en betrouwbaar. Bovendien is 500 GB voldoende om comfortabel de nodige software en spellen te installeren, zonder dat je een extra harde schijf nodig hebt voor je bescheiden multimediaverzameling.

Voeding

Het enige dat ons nog rest, is stroom. De BeQuit! PurePower 10 kost 79,90 euro en voor dat geld krijg je 500 watt aan stroom. Dat is meer dan genoeg, en geeft je meteen de ruimte om in de toekomst te upgraden naar een krachtigere gpu moest het gamen plots toch een prioriteit worden.


Aan hardware geef je op dit moment ongeveer 728 euro uit. Kies je voor een Linux-distributie, dan ben je daarmee gesteld. Windows 10 Home doet de prijs van het geheel met nog eens 135 euro stijgen.

[related_article id=”211784″]

De pc in elkaar zetten is vervolgens niet zo moeilijk. Is het je eerste keer, raadpleeg dan zeker onze uitgebreide gids.

Houd er rekening mee dat dit stuk niets meer is dan een indicatie waarop je zelf kan verderbouwen. Misschien wil je een andere of mooiere case, of ligt een GeForce GTX 1060 je meer? Of misschien wil je er nog een dvd-lezer bijdoen. Het mooie aan een zelfbouwpc is dat je helemaal vrij bent in je keuze, een aantal compatibiliteitseisen niet te na gelaten.

Hieronder vind je nog eens de lijst van de door ons gekozen componenten samen met de richtprijs die we op het moment van dit schrijven bij een gespecialiseerde webwinkel vonden. Mits wat extra zoekwerk kan je hier en daar mogelijk nog enkele euro’s besparen.

  • Processor: AMD Ryzen 3 1200 (109,90 euro)
  • Moederbord: Asus Prime A320M-K microATX (62,90 euro)
  • Geheugen: Crucial 2x4GB, DDR4, 2133MHz (76,90 euro)
  • SSD: Samsung 850 EVO 500 GB (169,90 euro)
  • GPU: MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB (179,90 euro)
  • Case: Cooler Master MasterBox Lite 3 (47,99 euro)
  • Voeding: Be quiet! Pure Power 10 500W (79,90 euro)

Totaal: 727,39 euro

componentendesktoppc-bouwgidstechzonetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop