Hoeveel opslagruimte hou je het best vrij op je pc?
De harde schijf van je computer volledig vullen met programma’s en bestanden is een slecht idee om verschillende redenen. Eenmaal de drive vol is, kan je geen nieuwe bestanden opslaan of een applicatie downloaden. Nog erger is het feit dat veel van de applicaties die wel op de schijf staan, zullen crashen. Een programma heeft immers nood aan vrije ruimte om tijdelijk bestanden te cachen. Wanneer je geen vrije ruimte voorziet, zullen veel applicaties daardoor niet in staat zijn naar behoren te functioneren.
Hoeveel opslagruimte je juist vrij moet houden, hangt af van de harde schijf die je gebruikt. We geven je hier enkele vuistregels die je alvast kan volgen om te voorkomen dat je computer volledig vastloopt.
Harde schijf – 15%
Een harde schijf heeft minstens 15 procent vrije opslagruimte nodig zodat Windows deze kan defragmenteren. Hoe meer data je op je computer opslaat, hoe gefragmenteerder deze zal geraken. Windows gaat daarom regelmatig op zoek naar datablokken die bij elkaar horen en plaatst deze netjes naast elkaar. Wanneer je minder dan 15 procent vrije opslagruimte hebt, zal je OS hier niet langer volledig in slagen. Je harde schijf wordt slechts gedeeltelijk gedefragmenteerd, waardoor de drive na verloop van tijd steeds gefragmenteerder geraakt.
Een harde schijf werkt met een mechanische kop die de juiste locatie op een draaiende schijf moet lezen. Hoe meer datablokken die bij elkaar horen verspreid geraken over je schijf, hoe langer je harde schijf er over zal doen om alle data uit te lezen. Om de snelheid van je computer optimaal te houden, zorg je dan ook best voor voldoende ademruimte op je harde schijf.
SSD – 25 %
Moderne pc’s bevatten doorgaans een SSD. Ook deze opslagschijven hebben nood aan vrije ruimte, maar om een andere reden. Een SSD bestaat uit verschillende blokken die op hun beurt uit een aantal pagina’s bestaan. Om één pagina data te verwijderen, wordt een hoge spanning aangebracht die het volledige blok wist. Dat blok moet daarom eerst gekopieerd worden.
Wanneer je een document updatet, moet een bestaande pagina worden aangepast. Hiervoor moet het volledige blok naar het geheugen worden gekopieerd. Het oorspronkelijke blok wordt vervolgens verwijderd, waarna de gekopieerde data en de geüpdatete pagina naar het lege blok geschreven worden. Afhankelijk van het aantal pagina’s in een blok en de grootte van deze pagina’s kan het aanpassen van een 4 KB-bestand ervoor zorgen dat 4 MB aan data geschreven moet worden.
Door weinig data op een SSD te bewaren, voorkom je dat je SSD regelmatig data moet kopiëren voor een simpele update-opdracht. Je schijf zal bijgevolg sneller werken. Over hoeveel ruimte je moet voorzien, is niet iedereen het eens. Anandtech stelt 25 procent voor, maar ook iets minder vrije ruimte zou geen problemen mogen geven. Bovendien verbergen moderne SSD’s een stuk van hun opslagruimte om problemen te voorkomen. Op de achtergrond hebben ze meer ruimte dan jij kan zien, waardoor je de schijf niet vol kan krijgen. In dat geval kom je al met 10 procent vrije ruimte toe.